Tο διαμέρισμα αυτό αποτελεί μέρος ενός κτιρίου που έχει κατασκευαστεί το 1933 και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Η αρχιτεκτονική υπογραφή του κτιρίου ανήκει σε έναν πολύ σημαντικό Αθηναίο αρχιτέκτονα ο οποίος θεωρείται από τους κατεξοχήν εκπροσώπους της γενιάς του '30, τον Στάμο Παπαδάκη. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του Μοντέρνου Κινήματος στην Ελλάδα ο οποίος έχει ξεχωρίσει με έργα του όπως η Οικία Φακίδη στην οδό Διαδόχου Παύλου στη Γλυφάδα, το εμβληματικό κατάστημα «Αλεξανδράκης» στην οδό Ερμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο. Το κτίριο παραμένει ένα ήσυχο ορόσημο της πόλης, από αυτά που όλοι προσπερνάμε συχνά στο ιστορικό κέντρο και ενίοτε κοιτάμε με θαυμασμό. Το design, οι φουτουριστικές τεχνικές και όλα τα εφέ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι επιβλητικά και εντυπωσιάζουν, αλλά η αίγλη αυτών των παλιών σπιτιών, που συχνά βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση, όταν αναδειχθεί, είναι απλά ακαταμάχητη και καμιά φορά τα κάνει «dream homes».
Ένα τέτοιο διαμέρισμα παρέλαβε η ομάδα του «esé Studio Architects» και ανέλαβε να το μεταμορφώσει χωρίς να του αφαιρέσει τον αρχοντικό του χαρακτήρα. Το έργο αυτό είναι μια κομψή «ενημέρωση» του αθηναϊκού μοντερνισμού με σύγχρονα έπιπλα και τις απαραίτητες επεμβάσεις για μια πιο σύγχρονη διαβίωση. Το διαμέρισμα παρέμενε κλειστό για 10 χρόνια και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση
«Το challenge ήταν η αναβίωση του αθηναϊκού μοντερνισμού. Προσέξαμε ιδιαίτερα την αποκατάσταση, ώστε το τελικό προϊόν να μη χάσει την αίσθηση του low tech τις εποχής. Αυτή ήταν η προσέγγιση μας , που ξεκινά από την έρευνα, art direction και τον σχεδιασμό. Το πιο γοητευτικό στοιχείο είναι η ίδια κάτοψη του διαμερίσματος, στην οποία δε έχει γίνει παρέμβαση στα χρόνια που πέρασαν και η χάραξη των ξύλινων δαπέδων και τα μωσαϊκά πλακάκια της εποχής», αναφέρει ο Σωτήρης Μάλλας που μαζί με τον Aaron Ritenour υπογράφουν το πρότζεκτ.
Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου
σχόλια