Στην Ολλανδία οι φυλακές του Χάαρλεμ έγιναν πολιτιστικό κέντρο

Στην Ολλανδία οι φυλακές του Χάαρλεμ έγιναν πολιτιστικό κέντρο Facebook Twitter
Tο άλλοτε απωθητικό κτίσμα, από το οποίο όλοι ήθελαν να αποδράσουν, έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ελκυστικά σημεία της πόλης.
0

Στον ορίζοντα του Χάαρλεμ, της ολλανδικής πόλης στο βόρειο μέρος της χώρας με τους 160.000 περίπου χιλιάδες κατοίκους, εκτός από τα μουσεία και τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό δεσπόζει και ο τρούλος του Koepelgevangenis ή Koepel, μιας πρώην φυλακής και μίας από τις τρεις φυλακές με τρούλο στην Ολλανδία. 

Το Koepelgevangenis χτίστηκε από το 1899 έως το 1901 και σήμερα θεωρείται εθνικό μνημείο. Μέχρι το 2016, λειτουργούσε ως φυλακή η οποία έκλεισε λόγω μείωσης του αριθμού των κρατουμένων και περικοπών στον προϋπολογισμό. Το μνημειώδες κτίριο και οι γύρω χώροι αγοράστηκαν από τον δήμο του Χάαρλεμ και ακολούθησε η ανάπλασή τους.

Το 2019, ο δήμος του Χάαρλεμ, το ίδρυμα Panopticon, η SRH Grupe και το Παγκόσμιο Σχολείο Επιχειρηματικότητας συνήψαν συμφωνία συνεργασίας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών και οικιστικών εγκαταστάσεων στην πρώην φυλακή με τον εντυπωσιακό τρούλο που υψώνεται στα 37,6 μέτρα.

Στην Ολλανδία οι φυλακές του Χάαρλεμ έγιναν πολιτιστικό κέντρο Facebook Twitter
Το Koepelgevangenis χτίστηκε από το 1899 έως το 1901 και σήμερα θεωρείται εθνικό μνημείο.

Με τη συνεργασία του τοπικού πληθυσμού, το άλλοτε απωθητικό κτίσμα από το οποίο όλοι ήθελαν να αποδράσουν έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη της πόλης. «Πολλοί από εμάς τους κατοίκους του Χάαρλεμ περνούσαμε με το ποδήλατο γύρω από τον θόλο για χρόνια, αλλά κανείς δεν μπορούσε να μπει μέσα», λέει στον «Guardian» η Ζακλίν βαν ντε Σάντε, συνιδρύτρια του Ιδρύματος Koepel, του οργανισμού πίσω από τη μεταμόρφωση του κτιρίου.

Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται αμέσως από την απεραντοσύνη του χώρου, ο οποίος λούζεται στο φως που περνά μέσα από τους 16 φεγγίτες του θόλου.

Στο ισόγειο, ένα καφέ συγκεντρώνει επισκέπτες και χρήστες των πρώην κελιών που έχουν μετατραπεί σε στούντιο podcast, ατελιέ σχολών τέχνης και χώρους γκαλερί αλλά και σε μια μικρή κινηματογραφική αίθουσα. Οι νέοι ενοικιαστές των χώρων της πρώην φυλακής έχουν μετατρέψει σε πολυσύχναστο κέντρο τέχνης το ψυχρό και τρομακτικό κτίριο.

Στην Ολλανδία οι φυλακές του Χάαρλεμ έγιναν πολιτιστικό κέντρο Facebook Twitter
Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται αμέσως από την απεραντοσύνη του χώρου, ο οποίος λούζεται στο φως που περνά μέσα από τους 16 φεγγίτες του θόλου.

Όταν ιδρύθηκαν οι φυλακές, το ολλανδικό κράτος ήθελε να δοκιμαστεί ένα άλλο μοντέλο για τους κρατούμενους, που μέχρι τότε πέθαιναν σε υγρά και ανήλιαγα κελιά. Το Koepel είχε εναλλακτικό σχεδιασμό που τους επέτρεπε να βλέπουν το φυσικό φως και να εργάζονται κάτω από τον θόλο. Το Πανοπτικό, όπως ονομάζεται αυτός ο τύπος φυλακής που σχεδιάστηκε από τον Άγγλο φιλόσοφο και κοινωνιολόγο Τζέρεμι Μπένθαμ το 1785, δημιουργήθηκε ως μια πιο ανθρώπινη εναλλακτική, όπου οι κρατούμενοι τρέφονταν, κρατούνταν ζεστοί και «φροντίζονταν» καθώς εργάζονταν. «Αλλά ο ψυχολογικός τρόμος του να νομίζεις ότι σε παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή, φαντάζομαι, δεν θα σε άφηνε ποτέ» λέει ο Tim Causer, ερευνητής στο UCL's Bentham Project.

Αργότερα, στη δεκαετία του 1970, ο Γάλλος στοχαστής Michel Foucault τόνισε τη βία που ενυπάρχει στο σχέδιο, θεωρώντας το «εργαστήριο εξουσίας», ενώ αυτές οι δομές πυροδότησαν τη φαντασία των δημιουργών επιστημονικής φαντασίας.

Στην Ολλανδία οι φυλακές του Χάαρλεμ έγιναν πολιτιστικό κέντρο Facebook Twitter
Τέχνη στα κελιά της φυλακής. Φωτ.: CultuurKoepel

Μετά το κλείσιμο της φυλακής, το Koepel μετατράπηκε προσωρινά σε κέντρο φιλοξενίας για Σύρους πρόσφυγες, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση προσπάθησε να πουλήσει το κτίριο. Ωστόσο, ο ζοφερός σχεδιασμός του, η σκοτεινή του ατμόσφαιρα και το ιλιγγιώδες κόστος θέρμανσης των 400.000 ευρώ τον χρόνο δεν το έκαναν καθόλου ελκυστικό. Κλήθηκαν προγραμματιστές, πανεπιστήμια, μουσεία και οργανισμοί για να συγκεντρώσουν πόρους για το έργο.

Τελικά ο δήμος του Χάαρλεμ και ιδρύματα ανέλαβαν την ανακαίνισή του, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας έναν κινηματογράφο στο υπόγειο και αναβαθμίζοντας τα συστήματα μόνωσης και θέρμανσης, πράγμα που μείωσε τους λογαριασμούς κατά 90%. Τώρα ετοιμάζεται και ένα ξενοδοχείο για φοιτητική στέγαση.

Η ανακαίνιση έχει δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και το κτίριο υποδέχεται έως και 1.500 επισκέπτες καθημερινά. Οι πολλές διαφορετικές χρήσεις δημιουργούν μια αναζωογονητική ατμόσφαιρα και ο αινιγματικός θόλος που όλοι προσπερνούσαν αποκτά ζωή. 

Στην Ολλανδία οι φυλακές του Χάαρλεμ έγιναν πολιτιστικό κέντρο Facebook Twitter
Οι νέοι ενοικιαστές των χώρων της πρώην φυλακής έχουν μετατρέψει σε πολυσύχναστο κέντρο τέχνης το ψυχρό και τρομακτικό κτίριο.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM