H 14η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό

H 14η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό Facebook Twitter
0
H 14η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό Facebook Twitter
Istanbul Modern, ένα από τα σημεία εκθέσεων της Μπιενάλε. Φωτο: Murat Germen

 

Tον Σεπτέμβριο όλος ο κόσμος της τέχνης έχει στρέψει το βλέμμα του στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσα στη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα, η πόλη θα φιλοξενήσει την ArtInternational Istanbul and Saltwater, την 14η Istanbul Biennial. Φέτος πάνω από 80 χώρες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν και παρουσιάζουν τα έργα τους στην ευρωπαϊκή και ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

Καλλιτεχνική διευθύντρια της Μπιενάλε, η  Carolyn Christov-Bakargiev, η οποία τηρεί σιγή ιχθύος για τους συμμετέχοντες. Η Μπιενάλε έχει τίτλο “Saltwater: A Theory of Thought Forms," και ανοίγει στις 5 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα η Carolyn Christov-Bakargiev έχει κάνει μόνο μερικές αόριστες δηλώσεις σχετικά με το περιεχόμενο, ενώ ο πλήρης κατάλογος των καλλιτεχνών δεν έχει δημοσιευθεί. Οι Jens Hoffmann και Adriano Pedrosa, καλλιτεχνικοί διευθυντές της 12ης Μπιενάλε, εφάρμοσαν την ίδια τακτική λέγοντας ότι δε θέλουν η έκθεση να προδικαστεί από τον Τύπο. H προηγούμενη διευθύντρια της Μπιενάλε Fulya Erdemci, αναγκάστηκε να περικόψει τα σχέδιά της, και άλλα σε ορισμένους δημόσιους χώρους απορρίφθηκαν, επειδή εκείνη την περίοδο στην πόλη οι διαδηλώσεις ήταν καθημερινές.

 

Η Christov-Bakargiev συμβουλεύει τους μελλοντικούς επισκέπτες της Μπιενάλε να χρησιμοποιούν τα καραβάκια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ότι χρειάζονται τρεις μέρες για να καταφέρουν να δουν τα έργα της Μπιενάλε.

 

Πρίν από λίγες ημέρες διέρρευσαν περίπου 40 ονόματα καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν και είναι τα παρακάτω: Etel Adnan, Vernon Ah Kee, Haig Aivazian, Francis Alÿs, Ayreen Anastas and Rene Gabri, Giovanni Anselmo, Ed Atkins, Annie Besant, Anna Boghiguian, Kristina Buch, Hera Buyuktascian, Janet Cardiff,  Vija Celmins, Cevdet Erek, Ellen Gallagher, Theaster Gates, Liam Gillick, Emre Huner, Pierre Huyghe, William Kentridge, C.W. Leadbeater, Liu Ding, Daria Martin, Cildo Meireles, Füsun Onur, Prabhakar Pachpute, Rupali Patil, Zeyno Pekünlü, Heather Phillipson, Susan Philipsz, Walid Raad, Michael Rakowitz, Meriç Algün Ringborg, Adrián Villar Rojas, Wael Shawky, Ania Soliman, Andy Yang, Andrew Young,
Sarkis Zabunyan.

H 14η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό Facebook Twitter
Carolyn Christov-Bakargiev. Φωτο: Eduardo Knapp

H Christov-Bakargiev πήρε εγκωμιαστικές κριτικές για την Documenta 13 (2012), στο Κάσελ και αυτή είναι η επόμενη μεγάλη έκθεση που επιμελείται. Στην εξέλιξη και την προετοιμασία της Μπιενάλε συνεργάστηκαν  μαζί της επιμελητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς όπως οι Anna Boghiguian, Arlette Quynh-Anh Tran, Aslı Çavuşoğlu, Cevdet Erek, Chus Martínez, Emin Özsoy, Elvan Zabunyan, Emre Hüner, Füsun Onur, Griselda Pollock, Marcos Lutyens, Pierre Huyghe, Vilayanur Subramanian Ramachandran, και  William Kentridge.

Στο σχέδιο της Christov-Bakargiev για την Μπιενάλε εμπλέκονται ωκεανογράφοι και νευροεπιστήμονες, που έχουν σχέση με το επιστημονικό κομμάτι της παρουσίασης που θέλει να κάνει. Δήλωσε ότι "πρόκειται να είναι η πιο διασκορπισμένη Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης στην ιστορία της. Και θα πάμε να γνωρίσουμε το Βόσπορο πολύ καλά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και τα νησιά."

Tide Table (2003) του William Kentridge, θα προβληθεί στις 2 Σεπτεμβρίου

Ο Βόσπορος είναι η κύρια πηγή έμπνευσής της. "Κοίταξα το Βόσπορο, και μου φαινόταν σαν ένα κεφαλαίο  Ι. Ήταν για μένα σαν ένα σύμβολο, ένα ιερογλυφικό, ένα κρυπτογράφημα, ένα λογότυπο, και τότε άρχισα να σκέφτομαι το γεγονός ότι είμαστε συγκλονισμένοι με τα λογότυπα των εταιρειών. Ο καθένας έχει το λογότυπό τους στους καταλόγους μας. Αυτό με τρελαίνει. Άρχισα να σκέφτομαι για την προέλευση του λογότυπου, και την προέλευση του συμβόλου, η οποία είναι στην πραγματικότητα η μορφή σκέψης. Τι είναι αυτή η μορφή σκέψης που αντιπροσωπεύει, το ραντεβού της Ευρώπης και της Ασίας; Ο Βορράς και ο Νότος; Αυτό αντιπροσωπεύει όλα αυτά τα πράγματα-την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και τι είναι μετά; Η θεοσοφική μορφή σκέψης είναι ουσιαστικά μια αισθητική του τι θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε αφηρημένη τέχνη. Νομίζω ότι είναι τέχνη. Είναι απλά ένα από τα πρώτα τους ορισμούς της σύγχρονης τέχνης που υπάρχει. "

Η Christov-Bakargiev συμβουλεύει τους μελλοντικούς επισκέπτες της Μπιενάλε να χρησιμοποιούν τα καραβάκια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ότι χρειάζονται τρεις μέρες για να καταφέρουν να δουν τα έργα της Μπιενάλε. Σε σύγκριση με την Ντοκουμέντα που είχε διοργανώσει, αυτό φαίνεται παιχνίδι, αφού τότε χρειαζόταν κάποιος τουλάχιστον 4 μέρες και θα ήταν τυχερός αν είχε δει το 75%.

Το αλάτι είναι κάτι που υπάρχει και στον τίτλο της Μπιενάλε και η Christov-Bakargiev, το θεωρεί έναν από τους κώδικες της διοργάνωσης.  "Το αλάτι είναι ολοένα και πιο σημαντικό. Δεν υπάρχουν τόσα πολλά έργα που είναι σχετικά με το αλάτι, επειδή οι καλλιτέχνες δεν έχουν να κάνουν πράγματα για το αλάτι. Το αλάτι είναι κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Και αλάτι είναι συνώνυμο της ζωής. Η ύπαρξη του ίδιου του άλατος είναι μια έκφραση της μεταβίβασης της ενέργειας».

H 14η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό Facebook Twitter
Έργο του Adrián Villar Rojas, από τα ονόματα των συμμετεχόντων, που διέρρευσε στον τύπο

Όποιος επισκεφθεί την Μπιενάλε θα περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου του στο νερό γράφει η  Christov-Bakargiev στο site της Μπιενάλε. Θα έχετε την εμπειρία να ταξιδεύετε στο νερό και αυτό είναι πολύ υγιεινό: το αλμυρό νερό βοηθά στη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων και πολλών άλλων ασθενειών και καταπραΰνει τα νεύρα.

Το SALTWATER πραγματοποιείται σε μουσεία και επίσης σε προσωρινά μέρη στην ξηρά και στη θάλασσα, όπως σκάφη, δωμάτια ξενοδοχείων, πρώην τράπεζες, γκαράζ, κήπους, σχολεία, καταστήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Παρά το γεγονός ότι το ταξίδι είναι συνεχές, υπάρχουν έξι βασικοί τομείς: Ο βόρειος Βόσπορος, το Beyoğlu, το Σισλί, η Παλιά Πόλη, το Kadıköy και τα Πριγκιποννήσια. Καθένα από αυτά  μπορεί να αντιστοιχεί σε μια ημέρα στη ζωή σας.

Η συνέντευξη τύπου για την 14η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου. Θα ανακοινωθεί ο κατάλογος των καλλιτεχνών και τα έργα τους. Μέχρι τότε... μόνο διαρροές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Εικαστικά / Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Συνεπής στο ετήσιο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό της πόλης, μία από τις παλιότερες φουάρ της Ευρώπης, η Art Athina, ανοίγει τις πύλες της στο ιστορικό μέγαρο του Ζαππείου με τη συμμετοχή των σημαντικότερων ελληνικών αιθουσών τέχνης, διεθνών γκαλερί και μια σειρά από παράλληλα πρότζεκτ και δράσεις κάθε είδους για μεγάλους και παιδιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Εικαστικά / Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Είναι άραγε η διαβίωση σε μια κοινότητα γυμνιστών μια επιτυχημένη «συνταγή» ελευθερίας και ευζωίας; Πόσο ταυτίζονται οικολογία, φυσιολατρία και γυμνισμός; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα εστιάζει η έκθεση «Paradis naturistes» στο μουσείο Mucem της Μασσαλίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Οι «Εργάτες» (1932) του χαράκτη Τάσσου συναντιούνται με τον «Εργάτη» (1938) του Γιώργου Σικελιώτη: Περισσότερα από 160 έργα σε αναπάντεχες «συνομιλίες«, από τις 27/10 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα

Εικαστικά / «Ο Αλέξανδρος Ιόλας υπερέβαλλε σε πολλά, και ο καθένας τον παρουσίαζε όπως ήθελε»

Η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα ξεκίνησε μια έρευνα σε διάφορες ηπείρους, όταν μια φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών τη ρώτησε πού θα μπορούσε να βρει ένα τεκμηριωμένο βιβλίο για τον διεθνή γκαλερίστα και θείο της. Την ενδιέφερε να προβάλλει το έργο του, να προσθέσει πληροφορίες που και η ίδια δεν γνώριζε, και να διαχωρίσει τον μύθο από την πραγματικότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Εικαστικά / Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Με επίκεντρο ένα τραπέζι και με το φαγητό να φέρνει άγνωστους μεταξύ τους συνδαιτημόνες κοντά, το Ηydra Εdition είναι μια πλατφόρμα που παρέχει σε κάθε ταξιδιώτη τον χώρο, τον χρόνο και τα υλικά για να δημιουργήσει, να ζωγραφίσει, να γνωρίσει καλλιτέχνες και άλλους δημιουργικούς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Εικαστικά / Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Τοποθετημένο σε έξι σημεία του νησιού, το «All Things Become Islands Before My Senses» φέρνει στο ακριτικό νησί Έλληνες και Τούρκους συλλέκτες, φιλότεχνους και διεθνείς εικαστικούς που παρουσιάζουν τη δουλειά τους, η οποία είναι επηρεασμένη από τη Λέρο με την ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aγίοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Εικαστικά / Άγιοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Μυθικές φιγούρες, η νησιωτική ζωή και η μυστηριώδης ενέργεια της Πάτμου εμπνέουν το πολύχρωμο και βαθιά ρομαντικό έργο του 35χρονου Βρετανού καλλιτέχνη που αγαπά ιδιαίτερα τον Αλέκο Φασιανό και τον Γιάννη Τσαρούχη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ