Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα

Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Julia Adnan, “You May Go” (2014) (photo courtesy the artist)
0

Η κεντρική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μία τεράστια βάση δεδομένων που θα «χωράει» την τέχνη ιρακινών καλλιτεχνών, κάτι σαν διαρκής έκθεσης σύγχρονης τέχνης online που θα μπορούσε να φέρει τα έργα των ανθρώπων αυτών σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό. Και η ιδέα, μέσα από τις προσπάθειες του Ιδρύματος Ruya –μίας μή κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2012, προκειμένου να αναδείξει την ιρακινή κουλτούρα – τέθηκε σε εφαρμογή.

Σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο, ο επισκέπτης μπορεί να βρει περισσότερα από 400 portfolios Ιρακινών καλλιτεχνών, ένα πραγματικό διαδικτυακό ταξίδι, σε μια άλλη τέχνη, στα βιώματα και τις αναπαραστάσεις ανθρώπων, μακριά από τη Δύση, αλλά με κουλτούρα, που ειδικά σε κάποια σημεία εξηγεί γιατί η πανανθρώπινη γλώσσα της τέχνης είναι κοινή.

Αυτή η βάση δεδομένων είναι ένας τρόπος να υπερβούμε τους περιορισμούς και την απομόνωση και κυρίως να βγουν οι ιρακινοί καλλιτέχνες και η δημιουργικότητα τους στην αγορά των έργων τέχνης, κάτι το οποίο σίγουρα δεν υπάρχει εδώ.

«Η καλλιτεχνική σκηνή του Ιράκ εδώ και δεκαετίες και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, βιώνει μία πρωτόγνωρη απομόνωση», εξηγεί η Tamara Chalabi και συνεχίζει: «Αυτή η βάση δεδομένων είναι ένας τρόπος να υπερβούμε τους περιορισμούς και την απομόνωση και κυρίως να βγουν οι ιρακινοί καλλιτέχνες και η δημιουργικότητα τους στην αγορά των έργων τέχνης, κάτι το οποίο σίγουρα δεν υπάρχει εδώ».

Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Ayman al Amiri, “Night workers” (2014) (photo courtesy the artist)

Η Chalabi, όπως λέει, είναι σε θέση να γνωρίζει μόνο ακόμη μία αντίστοιχη προσπάθεια, ο λόγος για το Αρχείο Μοντέρνας Ιρακινής Τέχνης, χωρίς όμως την ευρύτητα πνεύματος που διακρίνει το εγχείρημα του ιδρύματος Ruya. Στο συγκεκριμένο διαδικτυακό project μπορεί ο επισκέπτης να αναζητήσει τον καλλιτέχνη με το όνομα, το φύλο και τη γενέτειρα του, να ενημερωθεί για το βιογραφικό και τις καλλιτεχνικές επιρροές, αλλά και σπουδές του και φυσικά να απολαύσει τα έργα του.

Φυσικά, αυτό σήμαινε πολύ τρέξιμο από την πλευρά του Ιδρύματος, προσωπικές συνεντεύξεις και συλλογή έργων και βιογραφικών στοιχείων για κάθε έναν από αυτούς, και φυσικά, συνεχή αναζήτηση. Άλλωστε, ο στόχος είναι η συγκεκριμένη βάση δεδομένων να εμπλουτιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να γίνει ο απόλυτος οδηγός για επιμελητές γκαλερί και μουσείων σύγχρονης τέχνης, προκειμένουν να μη μείνουν άλλο στο περιθώριο οι ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι και λοιποί καλλιτέχνες του Ιράκ.

Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Daafish, “Daafish responds to Islamic State’s destruction and looting of ancient Iraqi artifacts” (2015) (image courtesy the artists)
Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Ahmad Abdul Razzaq, “Untitled” (image courtesy the artist)
Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Hussein Shabeeb, “Still from iPass” (2015) (photo courtesy the artist)
Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Dilan Abidin, “Helmut” (2015) (photo courtesy the artist) (click to enlarge)
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Εικαστικά / Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Ένα ταξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Εικαστικά / Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη μετέφερε τη γκαλερί CAN από το Κολωνάκι στην Ομόνοια και μιλά για τη γοητεία του κέντρου και για την αρμονική συνύπαρξη με τις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην Tate Modern και Tate Britain, στα έργα της δωρεάς Δ. Δασκαλόπουλου

Εικαστικά / «Η τέχνη έχει νόημα μόνο όταν βρίσκεται σε συνδιαλλαγή»: Η Tate υποδέχεται τα έργα της δωρεάς Δασκαλόπουλου

Έργα των Louise Bourgeois, Βλάση Κανιάρη, Martin Kippenberger, Damien Hirst και πολλών ακόμα μεγάλων ονομάτων της σύγχρονης τέχνης περιλαμβάνονται στη δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και φιλοξενούνται πλέον σε νέες εκθέσεις στην Tate Modern και στην Tate Britain.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ