Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα

Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Julia Adnan, “You May Go” (2014) (photo courtesy the artist)
0

Η κεντρική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μία τεράστια βάση δεδομένων που θα «χωράει» την τέχνη ιρακινών καλλιτεχνών, κάτι σαν διαρκής έκθεσης σύγχρονης τέχνης online που θα μπορούσε να φέρει τα έργα των ανθρώπων αυτών σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό. Και η ιδέα, μέσα από τις προσπάθειες του Ιδρύματος Ruya –μίας μή κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2012, προκειμένου να αναδείξει την ιρακινή κουλτούρα – τέθηκε σε εφαρμογή.

Σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο, ο επισκέπτης μπορεί να βρει περισσότερα από 400 portfolios Ιρακινών καλλιτεχνών, ένα πραγματικό διαδικτυακό ταξίδι, σε μια άλλη τέχνη, στα βιώματα και τις αναπαραστάσεις ανθρώπων, μακριά από τη Δύση, αλλά με κουλτούρα, που ειδικά σε κάποια σημεία εξηγεί γιατί η πανανθρώπινη γλώσσα της τέχνης είναι κοινή.

Αυτή η βάση δεδομένων είναι ένας τρόπος να υπερβούμε τους περιορισμούς και την απομόνωση και κυρίως να βγουν οι ιρακινοί καλλιτέχνες και η δημιουργικότητα τους στην αγορά των έργων τέχνης, κάτι το οποίο σίγουρα δεν υπάρχει εδώ.

«Η καλλιτεχνική σκηνή του Ιράκ εδώ και δεκαετίες και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, βιώνει μία πρωτόγνωρη απομόνωση», εξηγεί η Tamara Chalabi και συνεχίζει: «Αυτή η βάση δεδομένων είναι ένας τρόπος να υπερβούμε τους περιορισμούς και την απομόνωση και κυρίως να βγουν οι ιρακινοί καλλιτέχνες και η δημιουργικότητα τους στην αγορά των έργων τέχνης, κάτι το οποίο σίγουρα δεν υπάρχει εδώ».

Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Ayman al Amiri, “Night workers” (2014) (photo courtesy the artist)

Η Chalabi, όπως λέει, είναι σε θέση να γνωρίζει μόνο ακόμη μία αντίστοιχη προσπάθεια, ο λόγος για το Αρχείο Μοντέρνας Ιρακινής Τέχνης, χωρίς όμως την ευρύτητα πνεύματος που διακρίνει το εγχείρημα του ιδρύματος Ruya. Στο συγκεκριμένο διαδικτυακό project μπορεί ο επισκέπτης να αναζητήσει τον καλλιτέχνη με το όνομα, το φύλο και τη γενέτειρα του, να ενημερωθεί για το βιογραφικό και τις καλλιτεχνικές επιρροές, αλλά και σπουδές του και φυσικά να απολαύσει τα έργα του.

Φυσικά, αυτό σήμαινε πολύ τρέξιμο από την πλευρά του Ιδρύματος, προσωπικές συνεντεύξεις και συλλογή έργων και βιογραφικών στοιχείων για κάθε έναν από αυτούς, και φυσικά, συνεχή αναζήτηση. Άλλωστε, ο στόχος είναι η συγκεκριμένη βάση δεδομένων να εμπλουτιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να γίνει ο απόλυτος οδηγός για επιμελητές γκαλερί και μουσείων σύγχρονης τέχνης, προκειμένουν να μη μείνουν άλλο στο περιθώριο οι ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι και λοιποί καλλιτέχνες του Ιράκ.

Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Daafish, “Daafish responds to Islamic State’s destruction and looting of ancient Iraqi artifacts” (2015) (image courtesy the artists)
Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Ahmad Abdul Razzaq, “Untitled” (image courtesy the artist)
Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Hussein Shabeeb, “Still from iPass” (2015) (photo courtesy the artist)
Η ιρακινή τέχνη βγαίνει από το περιθώριο μέσα από ένα υπέροχο διαδικτυακό εγχείρημα Facebook Twitter
Dilan Abidin, “Helmut” (2015) (photo courtesy the artist) (click to enlarge)
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεό Τριανταφυλλίδης 

Portraits 2025 / Τεό Τριανταφυλλίδης: «Υπάρχει μια υπεροψία ότι οι καλλιτέχνες είμαστε το ανώτατο ανθρώπινο επίτευγμα»

Eκφράζοντας την ανησυχία ενός ανθρώπου της γενιάς του, ενός καλλιτέχνη που τον απασχολεί τόσο ό,τι χάνεται όσο και το άδηλο μέλλον, ο Τεό Τριανταφυλλίδης πιστεύει ότι τα είδη της νοημοσύνης -η ανθρώπινη, η τεχνητή και της φύσης- μπορούν να ευνοήσουν το ένα το άλλο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Εικαστικά / Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Ένας κόσμος μνήμης ξεφεύγει από το προσωπικό επίπεδο και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις στο έργο της τριαντάχρονης εικαστικού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια μετακόμιση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Silvina Der Meguerditchian και ο κόσμος της ανθεκτικής μνήμης

Εικαστικά / Τα «χαλιά μνήμης» της Silvina Der Meguerditchian στην γκαλερί Kalfayan

«Εστιάζω σε μέρη με ταραχώδη ιστορία. Με τα χρόνια, η δουλειά μου με τη μνήμη με έκανε να δίνω μεγάλη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που συχνά η επίσημη ιστορία παραβλέπει»: Στα έργα της νέας της έκθεσης η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις ενσωματώνει φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια από πόλεις όπως το Χαλέπι και η Βηρυτός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα;

Εικαστικά / Τα ερωτήματα του Homo sapiens σε μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε τέσσερα ιστορικά αθηναϊκά κτίρια εικαστικοί και ακαδημαϊκοί επιχειρούν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ψηφιακής εποχής για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ