Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, The Sea of Ice. Hamburger Kunsthalle/bpk
0

Μετά την Ευρώπη, όπου τρία μεγάλα μουσεία της Γερμανίας, η Hamburger Kunsthalle στην οποία ανήκει το εμβληματικό και πιο γνωστό έργο του «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης», η Alte Nationalgalerie του Βερολίνου και το Albertinum στη Δρέσδη, γιόρτασαν το 2024 την επέτειο των 250 ετών από τη γέννηση του «μάγου του ρομαντισμού», όπως αποκαλείται ο Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ (Caspar David Friedrich), το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη αναδρομική του έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 75 πίνακες και έργα σε χαρτί του Γερμανού καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία για τους Αμερικανούς φιλότεχνους, αφού πολλά από τα έργα ταξιδεύουν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πολλές αναδρομικές εκθέσεις αλλά και η συζήτηση γύρω από τον Φρίντριχ είναι μια ευκαιρία να επανεξεταστεί το έργο ενός δημιουργού που, αν και ήταν σεβαστός στους γερμανικούς και ρωσικούς κύκλους, στην εποχή του οι πίνακές του δεν θεωρήθηκαν αμέσως αριστουργήματα, ενώ από τον θάνατό του το 1840 μέχρι το 1890 το έργο του έπεσε στη λήθη. Αργότερα, ο συμβολισμός στο έργο του συνδέθηκε με τα κεντροευρωπαϊκά κινήματα. Οι αρχές του 20ού αιώνα έφεραν μια ανανεωμένη εκτίμηση για την τέχνη του, ξεκινώντας το 1906 από μια έκθεση στο Βερολίνο με τριάντα δύο πίνακές του. Το έργο του επηρέασε πολλά κινήματα της τέχνης, όπως τους εξπρεσιονιστές και αργότερα τους σουρεαλιστές και τους υπαρξιστές.

Η εικονογραφική γλώσσα που ανέπτυξαν ο Φρίντριχ και οι ομότεχνοί του ρομαντικοί για να εκφράσουν τη σύνδεση με τη φύση είναι βαθιά ριζωμένη στο πώς βλέπουμε τον κόσμο, τόσο στην τέχνη όσο και στην ποπ κουλτούρα.

Η έκθεση που ξεκίνησε στο ΜΕΤ και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάϊο τιτλοφορείται «Caspar David Friedrich: The Soul of Nature» και παρουσιάζει τη φύση ως τόπο προσωπικής και φιλοσοφικής ανακάλυψης στην τέχνη του Φρίντριχ.

Συνδυάζοντας την εκφραστική δύναμη της προοπτικής, του φωτός, του χρώματος και της ατμόσφαιρας, ο καλλιτέχνης δημιούργησε τοπία που αρθρώνουν μια βαθιά σύνδεση μεταξύ του φυσικού κόσμου και του εσωτερικού εαυτού ή της ψυχής. Η δουλειά του περιείχε όλα τα ιδανικά του ρομαντισμού, μιας πολιτιστικής επανάστασης που υπερασπίστηκε την ατομική αντίληψη και τα συναισθήματα που εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας και σήμερα.

Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του Ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Αυτοπροσωπογραφία, 1800. Royal Museum of Fine Arts, Copenhagen

«Η τέχνη του Φρίντριχ μάς θυμίζει μια οριακή στιγμή στην ανάπτυξη της ανθρώπινης κατανόησης για τον φυσικό κόσμο», δήλωσε η Alison Hokanson, συνεπιμελήτρια της έκθεσης. «Τα τοπία του σηματοδοτούν την άνοδο της ρομαντικής σύνδεσης της φύσης και του εαυτού, μια ευαισθησία που διασταυρώθηκε με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης και την ανάπτυξη αυτού που τώρα ονομάζουμε οικολογική συνείδηση. Κοιτάζοντας το έργο του, μπορούμε να διακρίνουμε τις απαρχές μιας εμπειρίας που σχετίζεται με τη φύση, κάτι που συμβαίνει και σήμερα».

Η εικονογραφική γλώσσα που ανέπτυξαν ο Φρίντριχ και οι ομότεχνοί του ρομαντικοί για να εκφράσουν τη σύνδεση με τη φύση είναι βαθιά ριζωμένη στο πώς βλέπουμε τον κόσμο, τόσο στην τέχνη όσο και στην ποπ κουλτούρα. Άλλωστε το έργο του «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης» έχει κοσμήσει αντικείμενα και εξώφυλλα βιβλίων, ως πρώιμο έργο μιας ποπ αρτ του περασμένου αιώνα, αν και λίγοι γνωρίζουν το σύνολο του έργου του δημιουργού του.

Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης, περ 1817. Hamburger Kunsthalle. Φωτ.: The Met

Η έκθεση στο ΜΕΤ ξεδιπλώνεται χρονολογικά και θεματικά, παρακολουθώντας την απεικόνιση του τοπίου μέσα και γύρω από τη Γερμανία όπως το είδε ο Φρίντριχ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών της καριέρας του. Η διάρκεια της ζωής του συνέπεσε με έντονες συμβολικές και φυσικές αλλαγές που προέκυψαν από την άνοδο της ρομαντικής σκέψης, τις επιστημονικές ανακαλύψεις, την εκκολαπτόμενη εκβιομηχάνιση, την πολιτική αναταραχή και τον πόλεμο. Κάθε ενότητα της έκθεσης εξετάζει συγκεκριμένα μοτίβα και εικονογραφικές στρατηγικές που καθόρισαν την τέχνη του και διερευνά τα θέματα που διερεύνησε και ο ίδιος, μεταξύ των οποίων η πνευματικότητα και η θρησκεία, η εμπειρία του άπειρου και του άγνωστου, το πέρασμα του χρόνου και η θνητότητα, η μοναξιά και η συντροφικότητα στη φύση, η αντιπαράθεση του οικείου και του άγνωστου και το μείγμα ομορφιάς και κινδύνου που οι ρομαντικοί ονόμαζαν «το υψηλό».

Ο Φρίντριχ πέρασε τα πρώτα χρόνια του στη Δρέσδη, που ήταν ένα ακμάζον πολιτιστικό κέντρο και εστία της πρώιμης ρομαντικής σκέψης. Εργαζόμενος κυρίως ως σχεδιαστής και χαράκτης, χάραξε τη δημιουργική του διαδρομή πειραματιζόμενος με διαφορετικά στυλ και τεχνικές. Τα πρώιμα έργα του, βασισμένα στην πρακτική να σχεδιάζει σε εξωτερικό χώρο, αποκαλύπτουν την εξελισσόμενη οπτικοποίηση του φυσικού κόσμου ως τόπου συναισθηματικής εμπειρίας και την όλο και πιο αντισυμβατική προσέγγισή του στην προοπτική και τη σύνθεση.

Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, The Summer, 1807. Courtesy Neue Pinakothek, Munich
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του Ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Moonrise over the Sea, 1822. Nationalgalerie, Staatliche Museen zu Berlin

Περίπου το 1807, άρχισε να επικεντρώνεται στην ελαιογραφία. Πολλοί από τους πρώιμους πίνακές του, που έγιναν εν μέσω της αστάθειας και της βίας που κατέκλυσε τα γερμανικά εδάφη κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους (1803-1815), απεικονίζουν εμβλήματα οδύνης και παρηγοριάς: χριστιανικούς σταυρούς και εγκαταλελειμμένα καθολικά μοναστήρια στο γερμανικό έδαφος. Τα έργα του τονίζουν το θαύμα και τη λαχτάρα ενός προσωπικού ταξιδιού πίστης. Οι απεικονίσεις του τοπίου από τον καλλιτέχνη ως τόπου ιερής συνάντησης υπογραμμίζουν ένα σημείο ανάφλεξης συγκρούσεων σε ολόκληρο τον πολιτισμό σχετικά με το θρησκευτικό δόγμα και τις νέες έννοιες της πνευματικής ζωής.

Αν και η μοναξιά –μια εμπειρία που απεικονίζεται με θλίψη σε έργα όπως το «Monk by the Sea»– είναι ένα σημαντικό θέμα στην τέχνη του, έζησε και δημιούργησε μέσα σε μια κοινότητα φίλων και οικογένειας. Η Ακαδημία Τέχνης της Δρέσδης, της οποίας ήταν μέλος και αργότερα καθηγητής, προσέλκυε ομοϊδεάτες συνομηλίκους και μαθητές, με τους οποίους εξερεύνησε το τοπίο και αντάλλαξε ιδέες και μεθόδους.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1810 και του 1820, τα απροκάλυπτα θρησκευτικά σύμβολα που κυριάρχησαν στο πρώιμο έργο του Φρίντριχ έδωσαν τη θέση τους σε εικόνες εμποτισμένες με ευρύτερους πνευματικούς συνειρμούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Φρίντριχ ζωγράφισε πολυάριθμες σκηνές εμπνευσμένες από τη γεωγραφία και την καθημερινή ζωή γνωστών σε αυτόν τόπων. Τα θαλασσινά και τα αστικά τοπία του καλλιτέχνη εξερευνούν τον διάλογο μεταξύ οικείων και μακρινών, άγνωστων βασιλείων και παραπέμπουν στην υπόσχεση της επικοινωνίας με τη φύση.

Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, The Monk by the Sea, μετ. 1808 και 1810. © Staatliche Museen zu Berlin, Nationalgalerie
Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Walk at Dusk, μεταξύ1837-1840. J. Paul Getty Museum.
Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Man and Woman Contemplating the Moon. Staatliche Museen zu Berlin

Μια ενότητα της έκθεσης διερευνά το ενδιαφέρον του Φρίντριχ για το πέρασμα του χρόνου. Απεικονίσεις των εποχών συνδυάζουν τους κύκλους της φύσης με τους ρυθμούς της ανθρώπινης ζωής και της ιστορίας. Ο Φρίντριχ αγαπούσε τον χειμώνα και δημιούργησε πολυάριθμα έργα που αιχμαλωτίζουν τα λεπτά χρώματα της εποχής και συσχετίζονται με τον θάνατο και την αναγέννηση. Οι εκθαμβωτικές ακουαρέλες του με αιωνόβια κατάφυτα κάστρα θυμίζουν την ανθρώπινη προσπάθεια και θρηνούν για το εφήμερο της ύπαρξης, σαν απομεινάρια του παρελθόντος που κάποτε εξέφρασαν ελπίδες και απογοητεύσεις.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1820 και στις αρχές της δεκαετίας του 1830, το γούστο του κοινού απομακρύνθηκε από τα ενδοσκοπικά, αινιγματικά τοπία του Φρίντριχ προς έναν πιο άμεσο τρόπο αναπαράστασης. Αν και η φήμη του ως καλλιτέχνη δέχτηκε πλήγμα, παρέμεινε πιστός στις αρχές του. Εκείνη την περίοδο έγραψε: «Η αποστολή ενός καλλιτέχνη είναι να αναγνωρίσει το πνεύμα της φύσης και, με όλη την καρδιά και την πρόθεσή του, να εμβαθύνει σε αυτό, να το απορροφήσει και να το επιστρέψει ξανά με τη μορφή ενός πίνακα».

Γκάσπαρ Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Ruins at Oybin, περ. 1812.

Η έκθεση στο ΜΕΤ αφιερώνει το τελευταίο της μέρος στα τελευταία χρόνια του Φρίντριχ. Παρόλο που το έργο του είχε πέσει σε δυσμένεια και παρόλο που δυσκολευόταν να ζωγραφίσει εξαιτίας ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, η δημιουργική ορμή του παρέμεινε αμείωτη. Επιστρέφοντας στην τεχνική της μελάνης, αφοσιώθηκε στην απεικόνιση νεκροταφείων, αρχαίων τάφων και άδειων ακτών, εικόνες που αντικατοπτρίζουν ένα ευρύ φιλοσοφικό ενδιαφέρον για τον θάνατο και ό,τι μπορεί να βρίσκεται πέρα από αυτόν και αποτελούν έναν ισχυρό επίλογο στο σύνολο του έργου του.

Η έκθεση του ΜΕΤ τοποθετεί την τέχνη του μέσα στην ταραχώδη πολιτική κατάσταση και τη ζωντανή κουλτούρα της γερμανικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, φωτίζοντας τον ρόλο του ρομαντισμού στη διαμόρφωση των σύγχρονων αντιλήψεων για τον φυσικό κόσμο.

Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του Ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική Facebook Twitter
Caspar David Friedrich, Seashore by Moonlight (1835–1836). Hamburger Kunsthalle
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι μεγάλες εκθέσεις του 2025

Εικαστικά / Οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Τα σχέδια των Dolce & Gabbana και η εμβληματική τέχνη του Anselm Kiefer, οι περφόρμανς του Leigh Bowery, οι γυναίκες της Suzanne Valadon και ο ονειρικός κόσμος του Wes Anderson βρίσκονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις της νέας χρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM