Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη Facebook Twitter
Ελένη Κρίκκη, Αυλή. Ξύλο, κερί, ύφασμα, χαρτί, χρώμα, σύρμα, 52x83x26 εκ.
0

Με τη λέξη Ma οι Ιάπωνες ορίζουν τον κενό χώρο που δημιουργείται στους γιαπωνέζικους κήπους ανάμεσα σε δύο δέντρα· τα κλαδεύουν έτσι ώστε να υπάρχει χώρος που να επιτρέπει τη συνομιλία τους. Ένα αόρατο δίχτυ συνδέσεων δημιουργείται στο Ma, το κενό που δεν είναι κενό. 

Με αυτήν τη λέξη ως τίτλο παρουσιάζεται από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» η ατομική έκθεση της Ελένης Κρίκκη, που περιλαμβάνει έργα της από το 2017 μέχρι σήμερα. 

«Στην έκθεση "Ma" ο αρνητικός χώρος έχει εξίσου μεγάλη σημασία και σε βοηθά να έρθεις σε εγγύτερη επαφή με τα υφασμάτινα "τόπια-τοπία" της Κρίκκη, που τώρα αποκτούν τον χαρακτήρα μιας ενιαίας εγκατάστασης. Μέσα από το κενό αντιλαμβάνεσαι τη διαφάνεια που οδηγεί στη ζωή, τα αποτυπώματα, το μαύρο και το κόκκινο, το φως που έρχεται από κάπου μακριά και συνυπάρχει με το σκοτάδι, τις εξισώσεις της αιωνιότητας, το πένθος όπως αυτό εκφράζεται σε ένα στρωμένο χαλί που σε γειώνει στο έδαφος. Ακούς ήχους από καμπανάκια, φαντάζεσαι μια κούνια να αιωρείται στον χώρο και θυμάσαι –δεν θα ξεχάσεις ποτέ– ένα απόσπασμα από το "Ημερολόγιο πένθους" του Roland Barthes: "Η Μαμά: (όλη της τη ζωή): χώρος χωρίς επιθετικότητα, χωρίς μικρότητα», λέει ο επιμελητής της έκθεσης Χριστόφορος Μαρίνος.

Η Ελένη Κρίκκη θυμάται «πολύχρωμα χαλιά ριγμένα στις πέτρινες μάντρες για να λιαστούν, αυλές με αργαλειούς, τοίχους με πολλαπλά στρώματα χρωματισμένου ασβέστη, όπου το λουλακί έβγαινε μέσα από τις ώχρες και τα ροζ, εσωτερικά σπιτιών με υφαντά και κεντήματα στους τοίχους, και μπάντες στρωμένες στο πάτωμα ή κρεμασμένες στον τοίχο πλάι στο κρεβάτι ή στο κεφαλάρι». 

Στο εικαστικό έργο της Ελένης Κρίκκη τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος. Τα χρωματιστά «τόπια-τοπία» της είναι πρωτίστως «τοπία καταγωγής», υπό την έννοια ότι τα έργα της πηγάζουν από την παιδική της ηλικία, από κάτι μακρινό και αρχαίο, από τόπους και καταγωγικές μνήμες που έχουν αποτυπωθεί έντονα στη συνείδησή της και κατ’ επέκταση στην πρακτική της. «Για μένα, είναι συγγενικές ενώσεις με το παρελθόν και την καταγωγή μου», δηλώνει η καλλιτέχνις για τα βαμμένα και κεντημένα της υφάσματα, που είναι γεμάτα βελονιές με πολύχρωμες κλωστές.

Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη Facebook Twitter
Ελένη Κρίκκη, Άθροισμα. Χρώμα, ξύλο, ύφασμα, χαρτί, σύρμα, 70x197x7 εκ.

Γεννημένη στα Τρίκαλα, μεγάλωσε μέσα στα υφάσματα. Ο πατέρας της ήταν έμπορος υφασμάτων και μέσα από τα τόπια, τις υφές και τα χρώματά τους που ανοίγονταν στους πάγκους του καταστήματος τής ανοιγόταν ένας μαγικός κόσμος, όπως και ο κόσμος των μοδιστράδικων που πήγαινε με τη μητέρα της.

Η Ελένη Κρίκκη
Η Ελένη Κρίκκη

Βλάχα στην καταγωγή, από ένα ορεινό χωριό της Πίνδου, στο οποίο πέρασε όλα τα καλοκαίρια της ως παιδί, διατηρεί τις εικόνες που της εντυπώθηκαν από  τα ψηλά βουνά, τα δάση και τη μεγάλη πεδιάδα του Θεσσαλικού Κάμπου. Ενώ σπούδασε Φυσική και Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, με παρότρυνση της Βάνας Ξένου και του Βλάση Κανιάρη ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. 

«Έτσι μπήκα στον χώρο των εικαστικών», λέει. «Τα πρώτα έργα, επιτοίχια και γλυπτά, ήταν συνθέσεις με φθαρμένα ξύλα και σίδερα, πανιά, χαρτιά και χρώμα. Η δουλειά μου έχει πολύ ύφασμα. Άλλοτε βάζω πάνω του στρώσεις από χαρτιά που στερεώνω με σμιχτές ραφές, άλλοτε το "κεντώ" με πολλές βελονιές. Η τελευταία ενότητα είναι πάνελ μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων από επιχρωματισμένα και τροποποιημένα κομμάτια υφασμάτων, ενωμένα στα "σύνορά" τους, που δημιουργούν τοπία προσωπικής γεωγραφίας. Επίσης, υπάρχουν κατασκευές και εγκαταστάσεις. Ντύνω τους τοίχους, απλώνω στο πάτωμα υφάσματα και με κλωστές και τάματα φτιάχνω χώρους τελετουργικούς». 

Η Ελένη Κρίκκη θυμάται «πολύχρωμα χαλιά ριγμένα στις πέτρινες μάντρες για να λιαστούν, αυλές με αργαλειούς, τοίχους με πολλαπλά στρώματα χρωματισμένου ασβέστη, όπου το λουλακί έβγαινε μέσα από τις ώχρες και τα ροζ, εσωτερικά σπιτιών με υφαντά και κεντήματα στους τοίχους, και μπάντες στρωμένες στο πάτωμα ή κρεμασμένες στον τοίχο πλάι στο κρεβάτι ή στο κεφαλάρι». 

Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη Facebook Twitter
Ελένη Κρίκκη, Χίλιοι Κόμποι

«Η αγάπη της για τα μαθηματικά και οι σπουδές της στην αρχιτεκτονική εκδηλώνονται και στην εικαστική της παραγωγή, στα πεντάγραμμα αριθμητήρια από ξύλο, γύψο, ύφασμα, σύρμα και χρώματα, στις "προσωπικές γεωγραφίες", δηλαδή σε έργα που παραπέμπουν σε εκτάσεις, χάρτες και τοπογραφικές χαρτογραφήσεις, σε εξισώσεις ή παρτιτούρες, καθώς και στους χώρους που δημιουργεί από ξύλινα συρματωμένα πλαίσια για κηρήθρες. Στις επιτοίχιες υφασμάτινες συνθέσεις και εγκαταστάσεις της συνυπάρχουν ισότιμα το ρεαλιστικό με το μεταφυσικό, οι θετικές επιστήμες με τις ανθρωπιστικές, το συνειδητό με το ασυνείδητο.

Οι τίτλοι των έργων ("Επιθυμία", "Προσδοκία", "Περσεφόνη", "Αποτυπώσεις", "Αναδιπλώσεις", "Συντεταγμένες", "Τοιχογραφία", "Τότε") υποδηλώνουν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια χαρτογράφηση συναισθημάτων και αναμνήσεων. Ο "Χειμώνας" αναδεικνύει τη σημασία των εποχών και του κύκλου του χρόνου, το ίδιο και το "Πολύχρονο", μια δοξαστική σύνθεση που περιλαμβάνει πολλούς χρόνους. Από την άλλη, το "Βυζαντινό', φτιαγμένο με ύφασμα, χρώματα και φως, είναι μια αναγωγή στο παρελθόν, ένας χώρος διαλογισμού και προσευχής», εξηγεί ο Χριστόφορος Μαρίνος. 

Τα έργα της Ελένης Κρίκκη «πέφτουν και ρέουν», όπως το γάργαρο νερό και τα πολύτιμα δάκρυα. Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί κομμάτια υφάσματος τα οποία βάφει, επιζωγραφίζει και κεντάει με σμιχτές ή αραιές βελονιές. Ενωμένα μεταξύ τους με χαρτί, γύψο και κόλλα τα έργα κρέμονται ελεύθερα στον χώρο, αποκαλύπτοντας τις δύο όψεις τους, την καλή και την ανάποδη. Σε αυτές τις πολύχρωμες συνθέσεις μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων ξεδιπλώνονται ψυχικές καταγραφές και εντυπώσεις, «ενώσεις κομματιών ζωής καταγεγραμμένης στο ύφασμα».

Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη Facebook Twitter
Ελένη Κρίκκη, Αποτυπώσεις. Ύφασμα, πλαστικό, χρώμα, 205x95 εκ.

Επιλέγει τα υφάσματα για το χρώμα, την υφή και το σχέδιό τους. Αφού τα βάψει, ο τρόπος που θα τα στεγνώσει επηρεάζει την τελική μορφή τους. Αν τα απλώσει απευθείας, προκύπτει σχεδόν μια μονοχρωμία. Αν όμως τα ακουμπήσει σε μια οριζόντια επιφάνεια και τα διπλώσει, βγαίνουν άλλα μοτίβα, μια χρωματική παλέτα με πολλές αποχρώσεις του μπλε ή του πράσινου.

Στη συνέχεια, σιδερώνει τα υφάσματα και τα ενισχύει με ειδικό ύφασμα, αυτό που χρησιμοποιούν οι μοδίστρες, για να γίνονται πιο στέρεα και να μην τσαλακώνουν. Όλη αυτή η διαδικασία είναι μια άσκηση πάνω στην πολυχρωμία μέσα από βαφές. Οι συνθέσεις της ποικίλλουν: κάποιες περιέχουν γραφές, ενώ άλλες λειτουργούν ως τοιχοποιία με αρμούς. «Αυτά δεν είναι μόνο χρώματα αλλά μια ψυχική ενέργεια», τονίζει η καλλιτέχνις και η λέξη «ρυθμός» επανέρχεται στα λόγια της.  

Οι υφασμάτινες συνθέσεις, τα αριθμητήρια με τις σειρές από κομποσκοίνια, τα φυλαχτά-κεντήματα και τα χαλάκια προσευχής πλαισιώνονται από παλιά μπαούλα γεμάτα αναρίθμητα ρετάλια, τα οποία διαθέτουν «τεράστια ένταση», καθότι είναι η πηγή της δουλειάς. Κάποια από αυτά τα ρετάλια, κεντημένα, τοποθετούνται σε έναν καθρέφτη, σαν φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων που έχουμε την ανάγκη να μας συντροφεύουν και να τους απευθύνουμε καθημερινά έναν «συνεχή χαιρετισμό». Όπως στους γιαπωνέζικους κήπους, που το κλάδεμα των δέντρων αναδεικνύει το κενό και τη σημασία του, έτσι και εδώ ο χώρος ανάμεσα στις υφασμάτινες φωτογραφίες, εκεί όπου το βλέμμα εμπεριέχει τους άλλους, παρόντες και απόντες, αποδεικνύεται καθοριστικός. 

Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη Facebook Twitter
Ελένη Κρίκκη, Λόγια της Σιωπής. Ύφασμα, κλωστές, ξύλο 80x78x78 εκ.
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη Facebook Twitter
Ελένη Κρίκκη, Βυζαντινό. Χρώμα, ξύλο, φως, 160x110 εκ.
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη Facebook Twitter
Ελένη Κρίκκη, Προγονικό ξύλο. Ύφασμα, χρώμα, 90x145x110 εκ.
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη Facebook Twitter
Ελένη Κρίκκη, Τα χέρια. Ύφασμα, κλωστές, κερί, χρώμα, ξύλο, 32x85x5εκ.
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη Facebook Twitter
Ελένη Κρίκκη, Τότε
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη Facebook Twitter
Ελένη Κρίκκη, Θάλασσα. Ύφασμα-χρώμα 260x450 εκ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ


 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ