Προς την Ελευθερία

Προς την Ελευθερία Facebook Twitter
0

Συνώνυμο της Αμερικής. Το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο του πλανήτη. Σημείο αναφοράς για τα εκατομμύρια των μεταναστών που έφταναν στο Έλις Άιλαντ. Μνημείο ελευθερίας και συμφιλίωσης των λαών. Υπόσχεση του αμερικάνικου ονείρου. Πρόσωπο που δεν ξεχνάς ποτέ. Ο φύλακας στην πύλη της Νέας Υόρκης.

Μια μέρα σαν τη σημερινή το 1834 είχε γεννηθεί ο άνθρωπος που του έδωσε μορφή και σχήμα: ο γλύπτης σταρ της εποχής του Φρεντερίκ Μπαρτολντί.

Η ιδέα του αγάλματος γεννήθηκε στο μυαλό του Γάλλου ιστορικού Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Παραδόθηκε στο Αμερικανικό κράτος (πότε άλλοτε;) στις 4 Ιουλίου του 1884

Τη στατική δομή του μελέτησε ο Γουστάβος Άιφελ.

Το άγαλμα είναι βαρύ: ζυγίζει 225 τόνους.

Είναι, όμως, και ψηλό. Το ύψος του, χωρίς τη βάση υπολογίζεται στα 46,5 μέτρα. Με τη βάση διπλασιάζεται.

Το πέλμα του αγάλματος, έχει μήκος 7,5 μέτρα.

Στο εσωτερικό του έχει 226 σκαλιά. Τα πρώτα 168 σε οδηγούν κατ'ευθείαν στο κεφάλι. Οποιος ανέβει και άλλα 58 φτάνει ως το χέρι, που κρατάει τον πυρσό.
Στην τεράστια βάση του φιλοξενείται από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης.

Το έργο άρχισε να κατασκευάζεται στη Γαλλία το 1875, υπό την διεύθυνση του γλύπτη Φρεντερίκ- Ογκίστ Μπαρτολντί αφού πρώτα ο ίδιος είχε συγκεντρώσει τα χρήματα σε ειδικό ταμείο (όπου κατέληγαν εισφορές του γαλλικού λαού).

Οι φήμες σε ολόκληρη τη Γαλλία είχαν βουίξει ότι ο Μπαρτολντί φιλοτέχνησε το πρόσωπο του αγάλματος εμπνευσμένος από τη μητέρα του και το σώμα από την ερωμένη του. Πριν ξεκινήσει την κατασκευή του αγάλματος, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και επέλεξε ο ίδιος την ακριβή θέση που θα έπερνε το άγαλμα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Για να φτάσει στην Αμερική το άγαλμα έγινε 350 κομμάτια και τοποθετήθηκε σε 214 κιβώτια. Η συναρμολόγησή του κράτησε 4 μήνες. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 28 Οκτωβρίου 1886.

Το άγαλμα καλύπτεται από στρώσεις χαλκού.


Ο Μπαρτολντί πέθανε από φυματίωση στο Παρίσι στις 4 Οκτωβρίου του 1904.
Σχεδόν 82 χρόνια μετά, το άγαλμα ανακαινίστηκε. Ο παλαιός πυρσός αντικαταστάθηκε από νέο. Ο παλαιός φυλάσσεται πλέον στο μουσείο του μνημείου.

Φέτος, την 4η Ιουλίου Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, οι Αμερικανοί είχαν διπλό λόγο να γιορτάζουν καθώς το σύμβολό τους επανήλθε σε λειτουργία. Εννέα μήνες μετά το κλείσιμό του λόγω του τυφώνα Σάντι, το Άγαλμα της Ελευθερίας υποδέχτηκε ξανά τους νεοϋορκέζους.

Στην πραγματικότητα το μνημείο δεν είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. Ωστόσο ο τυφώνας είχε καταστρέψει τον περιβάλλοντα χώρο στο Liberty Island.

*****

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Los Caprichos - Goya

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM
Οι μεγάλες εκθέσεις του 2025

Εικαστικά / Οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Τα σχέδια των Dolce & Gabbana και η εμβληματική τέχνη του Anselm Kiefer, οι περφόρμανς του Leigh Bowery, οι γυναίκες της Suzanne Valadon και ο ονειρικός κόσμος του Wes Anderson βρίσκονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις της νέας χρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τεό Τριανταφυλλίδης 

Portraits 2025 / Τεό Τριανταφυλλίδης: «Υπάρχει μια υπεροψία ότι οι καλλιτέχνες είμαστε το ανώτατο ανθρώπινο επίτευγμα»

Eκφράζοντας την ανησυχία ενός ανθρώπου της γενιάς του, ενός καλλιτέχνη που τον απασχολεί τόσο ό,τι χάνεται όσο και το άδηλο μέλλον, ο Τεό Τριανταφυλλίδης πιστεύει ότι τα είδη της νοημοσύνης -η ανθρώπινη, η τεχνητή και της φύσης- μπορούν να ευνοήσουν το ένα το άλλο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ