Η «ΡΟΖ ΣΗΜΑΙΑ» με τον επίσημο τίτλο «Flag» της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ άρεσε και εντυπωσίασε τόσο πολύ τη συμβουλευτική επιτροπή της έκθεσης «Neighborhood Guilt» (Ενοχές της Γειτονιάς), για το συμβολισμό της σχετικά με τις όλο και συχνότερες γυναικοκτονίες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που επιλέχθηκε ως κεντρική εικονογράφηση στην ηλεκτρονική πρόσκληση που στάλθηκε μέσω διαδικτύου από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη για τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.
Αυτό και μόνο προκάλεσε την μήνιν του δημοσιογράφου Αντώνη Διαματάρη ο οποίος σε άρθρο του με τίτλο «Μια άστοχη έκθεση τέχνης στο Γ. Προξενείο» στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» (όπου έκανε και νύξεις για πλημμελή λειτουργία της διπλωματικής αντιπροσωπείας), έγραψε: «Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά με ορισμένα εθνικά σύμβολα δεν παίζεις. Πώς να το κάνουμε. ’Η τουλάχιστον δεν παίζεις στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας με το θέμα της σημαίας μας». Προκαλώντας τα γνωστά αποτελέσματα. Οργή από το χριστιανικό κόμμα «Νίκη» στη Βουλή και εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για απόσυρση της «ροζ σημαίας» από την έκθεση.
Θεωρούμε ότι το έργο παρερμηνεύτηκε και δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε για πολιτικές σκοπιμότητες. Ο σκοπός του έργου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο μείζον θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών.
Επικοινωνήσαμε με τη συμβουλευτική επιτροπή της έκθεσης της οποίας τα μέλη είναι η εικαστικός Ειρήνη Λιναρδάκη, η διευθύντρια παραγωγής Νατάσα Κατερινοπούλου, η σύμβουλος τέχνης Λόλα Κουτούδη και ο εικαστικός Πάνος Τσαγκάρης, οι οποίοι όλοι τους κατοικούν και εργάζονται στην Νέα Υόρκη, για να σχολιάσουν τη δυσάρεστη κατάληξη του έργου τέχνης και την περιπέτειας της δημιουργού του που το μόνο που δεν ήθελε να κάνει ήταν να προσβάλλει το «ιερό σύμβολο» της γαλανόλευκης.
— Επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο ως κεντρικό θέμα στην πρόσκληση δίνοντας μεγάλη σημασία στο συμβολισμό του ξεχωρίζοντας το όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και ως καταγγελία. Δεν σας πέρασε από το μυαλό ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις; Αποτέλεσε έκπληξη η επίθεση από τον ομογενειακό Τύπο;
Το πρώτο πράγμα που θέλουμε να δηλώσουμε είναι η αμέριστη στήριξη μας στη Γεωργία Λαλέ και την αντίθεση μας στην απόφαση του ΥΠΕΞ να κατέβει η έκθεση που επιμεληθήκαμε. Όπως είπε και η καλλιτέχνιδα «τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως». Είμαστε επαγγελματίες του χώρου της σύγχρονης τέχνης και μετά από πρόσκληση του Προξενείου μάς ζητήθηκε να επιλέξουμε και να επιμεληθούμε μια σειρά παρουσιάσεων Ελλήνων εικαστικών από την Ελλάδα και την ομογένεια που, όπως εμείς, ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη. Η ανεξάρτητη, άτυπη, και συμβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε είναι εθελοντική και έχει μοναδικό στόχο την προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής εικαστικής παρουσίας στη Νέα Υόρκη ενώ τα μέλη της θα αλλάζουν ετησίως.
Το Carte Blanche project, το πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η Γεωργία Λαλέ, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης του Γενικού Προξενείου Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στον Πολιτισμό. Η Γεωργία Λαλέ είναι η πρώτη από τους 6 καλλιτέχνες που επιλέξαμε να παρουσιαστούν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε για το δυνατό συμβολισμό και για το μήνυμα που μεταφέρει. Θεωρούμε ότι η συζήτηση γύρω από την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες είναι καίρια και είναι αναγκαίο να βρίσκεται στο προσκήνιο. Δεν περιμέναμε ότι το έργο θα παρερμηνευτεί και θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς, που δεν είχαν καμία σχέση με το κοινωνικό θέμα για το οποίο δημιουργήθηκε. Σε σχέση με το σύμβολο, θα δανειστούμε τα λόγια της καλλιτέχνιδας στα οποία αναφέρθηκε και ο Γενικός Πρόξενος: «Ακριβώς επειδή είναι πολύ δυνατό το σύμβολο της σημαίας, ήθελα μέσα από αυτό να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: Ότι πρέπει η κοινωνία να σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν εντελώς από την κοινότητά μας».
— Πιστεύετε ότι ίσως δεν έγινε πλήρως κατανοητό το μήνυμα; Προσπαθήσατε να κάνετε διάλογο με όσους αντέδρασαν στο έργο, να τους πείσετε ότι δεν ακυρώνεται η σημαία αλλά αντιθέτως αναδεικνύεται η Ελληνίδα γυναίκα;
Το έργο σαφώς και παρερμηνεύτηκε, αλλά πέρα από αυτό εργαλειοποιήθηκε για πολιτικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, παρουσία δημοσιογράφων και της τοπικής, ελληνικής κοινότητας, συλλογικά, η καλλιτέχνιδα, ο Γενικός Πρόξενος και η επιτροπή, με δηλώσεις μας επιχειρήσαμε να τοποθετήσουμε το έργο στο σωστό πλαίσιο. Πριν και μετά τα εγκαίνια δείξαμε την απόλυτη στήριξη μας στο έργο της Γεωργίας. Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την απόφαση του ΥΠΕΞ στο κατέβασμα του έργου πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης.
— Για να κάνουμε κατά κάποιο τρόπο τον «συνήγορο του διαβόλου», θα λέγατε ότι ίσως η ελληνική κοινότητα της Αμερικής έχει μια δικαιολογημένη ευαισθησία απέναντι στο εθνικό σύμβολο ή πρόκειται ξεκάθαρα επίθεση συγκεκριμένου πολιτικού χώρου;
Όπως προαναφέρθηκε, θεωρούμε ότι το έργο παρερμηνεύτηκε και δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε για πολιτικές σκοπιμότητες. Ο σκοπός του έργου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο μείζον θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών. Ελπίζουμε στη συνέχιση αυτού του πιλοτικού προγράμματος προώθησης Ελλήνων καλλιτεχνών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η τοπική καλλιτεχνική κοινότητα θα συνεχίσει να στηρίζει τους Έλληνες καλλιτέχνες και αυτό το εγχείρημα ανάδειξης τους έργου τους.