Τα πρόσωπα της χρονιάς: Χριστιάνα Σούλου

Χριστιάνα Σούλου Facebook Twitter
0

Δίπλα στο best seller τεύχος Νοεμβρίου με εξώφυλλο την Αντζελίνα Τζολί, το όνομα Christiana Soulou κατόρθωσε και τράβηξε την προσοχή (μας). Μέσα στο τεύχος-θεσμό για την τέχνη, μεταξύ των Peter Doig, Roni Horn, Mika Rottengberg, Elizabeth Peyton και William Eggleston, παρουσιάζεται μια σειρά σχεδίων της Χριστιάνας Σούλου εμπνευσμένα από το Όνειρο Θερινής Νύχτας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (έργο της φιλοξενείται και στην πρώτη σελίδα των περιεχομένων). Δώδεκα σελίδες με έργα της που δημιούργησε ειδικά για το «W», μετά από commission που έγινε απευθείας στη Χριστιάνα από τον creative director του περιοδικού Dennis Freedman. Είχε τα έργα της τον περασμένο Νοέμβριο στην γκαλερί του Λονδίνου, και τον Ιούνιο ήρθε στο ατελιέ της για να δει τη δουλειά της και να της κάνει την ανάθεση. Υπήρχαν φυσικά όροι και προδιαγραφές: «Μου είπε ότι θέλει τα έργα να εκτυλίσσονται σαν ποίημα, ότι το περιοδικό απευθύνεται σε πλατύ κοινό αλλά έχει υψηλά στάνταρ (κυρίως στο art issue). Eπίσης ήθελε να αποπνέουν τον ερωτισμό που χαρακτηρίζει τη δουλειά μου, χωρίς όμως να είναι κραυγαλέος, αφού το αμερικανικό κοινό είναι πουριτανικό». Αμέσως η Χριστιάνα απέρριψε την παρόρμησή της να στηριχθεί σε κείμενα του Κλάιστ ή του Μπατάιγ (αγαπημένοι της αλλά απαγορευμένοι υπό τον όρο του «πουριτανικού κοινού») και αποφάσισε να στραφεί στον Σαίξπηρ και στο Όνειρο Θερινής Νύχτας. «Είναι ένας μεγάλος ποιητής που παραμένει σύγχρονος, άρα μου έδινε το τέλειο άλλοθι. Το έργο του αυτό είναι το απόγειο της ωμότητας και της σκληρότητας. Δεν είδα το Όνειρο σαν ένα παραμύθι άλλα σαν ένα έργο πάνω στο ζωώδες. Έχει ένα λόγο ποιητικό αλλά και πολύ σύγχρονο. Όταν λέει η Έλενα "θέλω να είμαι το σκυλάκι σου και να τρέχω πίσω σου" ακούς κάτι απόλυτα σημερινό».

Η Χριστιάνα Σούλου είδε την ανάθεση σαν μια πρόκληση: αντιμετώπισε τις σελίδες του περιοδικού ως μια γκαλερί, ως ένα χώρο που της δάνεισαν και έπρεπε κάτι να του επιστρέψει, ενώ βρήκε ενδιαφέρον καλλιτεχνικά το στοιχείο του εφήμερου αλλά και του ιστορικού που είχε η συγκεκριμένη έκδοση. Τα 12 σχέδια που δημοσιεύονται στο «W» μαζί με άλλα 13 θα παρoυσιαστούν στις 19 Φεβρουαρίου στην γκαλερί Sadie Coles στο Λονδίνο.

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Los Caprichos - Goya

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM