Τα αποκαλυπτήρια του έργου στη μνήμη των Εβραίων φοιτητών του ΑΠΘ, μαρτύρων του Ολοκαυτώματος έγιναν την Τετάρτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη.
Το έργο το οποίο βρίσκεται στο φουαγιέ της αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου, φιλοτέχνησε ο Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Ξενής Σαχίνης.
Κατά την ομιλία του στην τελετή αποκαλυπτηρίων του έργου, ο κ. Σαχίνης περιέγραψε τη συγκίνησή του κατά τη διάρκεια φιλοτέχνησης του έργου, όταν ο ίδιος χάραζε τα ονόματα ένα-ένα είτε αυτών που δολοφονήθηκαν είτε αυτών που επέζησαν και γύρισαν ολομόναχοι σε μια, όπως σημείωσε, ηθικά και υλικά πληγωμένη πόλη.
Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε στην σημασία της μνήμης, την οποία χαρακτήρισε «αρωγό της Νέμεσις που αποδίδει δικαιοσύνη» και τόνισε πως το μεγαλύτερο βήμα είναι να προχωρήσουμε στην αποδοχή του διαφορετικού. «Για μένα δε φτάνει ο όρος ανοχή, δεν είναι αρκετό αυτό», υπογράμμισε.
Χαιρετισμό στην τελετή αποκαλυπτηρίων του έργου στη μνήμη των Εβραίων φοιτητών του ΑΠΘ, μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, απηύθυναν επίσης ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Περικλής Μήτκας, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης καθώς και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.
Ο κ. Μήτκας αναφερόμενος στο έργο αυτό έκανε λόγο για μια ακόμη προσπάθεια να αποδοθεί τιμή στα θύματα και να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως «δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου εάν δεν ξέρεις το παρελθόν σου» και πως η παρουσία της Εβραϊκής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη επηρέασε την ταυτότητα της πόλης.
Πρόσθεσε επίσης πως αποτελεί παράλειψη του δήμου το γεγονός πως δεν υπάρχει μπροστά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ένας δείκτης μνήμης που θα υπενθυμίζει πως εκεί κάποτε υπήρχε εβραϊκό νεκροταφείο.
Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Σαλτιέλ υπογράμμισε για μια ακόμα φορά την ανάγκη να θυμόμαστε τα όσα έγιναν ενώ αναφερόμενος στους φοιτητές του ΑΠΘ που υπήρξαν μάρτυρες του Ολοκαυτώματος σημείωσε πως ήταν παιδιά με όνειρα τα οποία αντίκρισαν τα κρεματόρια του Άουσβιτς.
Με πληροφορίες από Thestival
σχόλια