To Εθνικό Μουσείο του Ιράκ ξανάνοιξε επίσημα το Σάββατο μετά από 12 χρόνια επίπονης προσπάθειας, κατά τη διάρκεια της οποίας λεηλατήθηκε σχεδόν το ένα τρίτο των 15.000 εκθεμάτων του λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής.
Η επαναλειτουργία του ήταν μια απάντηση στην καταστροφή των ανεκτίμητων έργων τέχνης από τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους στην πόλη της Μοσούλης.
«Τα γεγονότα στη Μοσούλη μας οδήγησαν να επιταχύνουμε τις εργασίες μας και θέλαμε να το ανοίξετε σήμερα ως απάντηση σε αυτό που έγινε».
Την Πέμπτη, οι τζιχαντιστές που έχουν καταλάβει τη δεύτερη πόλη της Μοσούλης από τον Ιούνιο του περασμένου έτους κυκλοφόρησαν ένα βίντεο στο οποίο αγωνιστές έχουν συνθλίψει αρχαία αγάλματα με βαριοπούλες στο μουσείο της πόλης.
Ένοπλοι επίσης, με τη χρήση κομπρεσέρ κατέστρεψαν ένα κολοσσιαίο 40 τόνων ασσυριακό φτερωτό ταύρο σε ένα αρχαιολογικό πάρκο στη Μοσούλη.
Η καταστροφή προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, προκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και φόβο για την τύχη και των άλλων περιοχών μείζονος πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ισλαμικού κράτους. Το ισλαμικό κράτος θεωρεί τα αγάλματα σύμβολα ειδωλολατρίας.
Η λεηλασία του μουσείου της Βαγδάτης, πλάνα του οποίου έκαναν το γύρο του κόσμου κατά τη διάρκεια της καταστροφής του, το 2003, φιλοξενούσε μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές συλλογές του κόσμου. Οι υπεύθυνοι του μουσείου δήλωσαν το Σάββατο ότι περίπου 15.000 κομμάτια λεηλατήθηκαν το 2003, εκ των οποίων 4.300 έχουν ανακτηθεί. "Είμαστε ακόμα στο δρόμο για τον εντοπισμό περισσότερων από 10.000 αντικειμένων στις αγορές και δημοπρασίες».
σχόλια