Tο Φεστιβάλ Φιλίππων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, είναι αφιερωμένο στην Οδύσσεια του Ομήρου, την τέχνη της επιβίωσης και στον ήρωα της καρτερίας, τον Οδυσσέα.
Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αναλόγια, performances, αναγνώσεις, συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις, προβολές και ολόκληρο το 3ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος αντλούν τη θεματική τους από την Οδύσσεια του Ομήρου.
Το Φεστιβάλ, λοιπόν, φέτος θα απλωθεί πέρα από το αρχαίο θέατρο, στον παράλιο χώρο της Καβάλας, στους κόρφους της, στις αμμουδιές της, στα λιμανάκια κ.ά, στον παλιό ταρσανά, στον λιμενοβραχίονα, στον Φάρο και σε άλλα απρόσμενα μέρη.
Στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων –τιμώντας τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων– θα ακουστεί η Οδύσσεια στην ποντιακή διάλεκτο σε μετάφραση Παύλου Κοτανίδη από τον ηθοποιό Γιώργο Κοτανίδη και τον δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας Παναγιώτη Κογκαλίδη.
Οι σπουδαστές της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Ρήγα, θα παρουσιάσουν το σατιρικό δράμα του Ευριπίδη Κύκλωπας, ενώ η δραματική σχολή «Δήλος» με την σκηνοθετική επιμέλεια και τη συμμετοχή της Δήμητρας Χατούπη θα παρουσιάσει τις ραψωδίες φ-ω, την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και τη μνηστηροφονία.
Στο Καρνάγιο, στην πόλη της Καβάλας –χώρο που εγκαινίασε θεατρικά πέρσι το Φεστιβάλ– το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Φιλίππων θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο Οδυσσέας ποιητής και ραψωδός» με τον Άρη Λεμπεσόπουλο στον ρόλο του Οδυσσέα, του αφηγητή και του ραψωδού.
Στον ίδιο χώρο θα επαναληφθεί η περσινή επιτυχία του Φεστιβάλ Φιλίππων Βάρδα Μπένε, μια παράσταση για τα ψαροκάικα της Καβάλας και την ιστορία τους που σβήνει.
Στο Φάρο, τον προαύλιο χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης, με αφορμή τη μετάφραση της Οδύσσειας στο κρητικό ιδίωμα από τον Γεώργιο Ψυχουντάκη, παρουσιάζουν από τη ραψωδία ι το επεισόδιο με τον Πολύφημο και τους Κύκλωπες ενώ ταυτόχρονα τραγουδούν από τον Ερωτόκριτο τις ιστορίες του Καραμανίτη και όλων των άλλων αρχοντόπουλων που κονταροχτυπιούνται για την αγάπη της Αρετούσας, αναδεικνύοντας τη συνέχιση μιας παράδοσης αιώνων.
Στον ίδιο χώρο, με τίτλο «Γιατί ο Όμηρος σήμερα;», δύο συγγραφείς και μελετητές της Οδύσσειας, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης και ο Κώστας Ακρίβος, απαντούν στο ερώτημα γιατί επιβάλλεται να διαβάζουμε σήμερα τον Όμηρο.
Μετά από παραγγελία του Φεστιβάλ, ο ποιητής Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος θα παρουσιάσει σε έναν εναλλακτικό χώρο την performance «Οδυσσέα, κάνε μου like», σε μια αναζήτηση του Οδυσσέα στη σημερινή εποχή των social media.
Στον Λιμενοβραχίονα, απέναντι από το Μονόπετρο, δύο ηθοποιοί διαβάζουν το νέο έργο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη «The Golden Odyssey», που γράφτηκε ειδικά για το φετινό Φεστιβάλ.
Στη Δημοτική Καπναποθήκη, το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με τη Μικρή Άρκτο θα πραγματοποιήσει εικαστική έκθεση πάνω στον μύθο της Οδύσσειας, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, ακολουθεί έκθεση κοστουμιών από παραστάσεις του ΚΘΒΕ που παρουσιάστηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.
Στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο», σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και την Κινηματογραφική Λέσχη Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε». Το έργο θα προλογίσει η παραγωγός – ιστορική σύμβουλος, Ειρήνη Σαρίογλου.
Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, τον ιστορικό πυρήνα του Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, θα φιλοξενήσει τις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου, παραγωγές του Εθνικού, ΚΘΒΕ, ΔΗΠΕΘΕ αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Το πρόγραμμα φέτος ανοίγει με μια συναυλία της Ορχήστρας Κυκλάδων και της χορωδίας της Καβάλας, ΣυνΩΔΗπόροι, σε έργα του Νίκου Κυπουργού και κλείνει με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου με τον Γιώργο Νταλάρα.
Info
62ο Φεστιβάλ Φιλίππων 2019
Εκδηλώσεις από 10 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου
Παρουσίαση Προγράμματος: Κυριακή 19 Ιουνίου στο Καρνάγιο