Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει προσαρμοσμένο στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αλλά και με την ανάγκη να εξερευνήσει νέους τρόπους έκφρασης, εγκαινιάζοντας ένα τμήμα αφιερωμένο στα podcast, τα ψηφιακά αρχεία που έχουν κατακτήσει τον πλανήτη.
Η 23η γιορτή του ντοκιμαντέρ θα διεξαχθεί φέτος με υβριδικό τρόπο: θα αρχίσει τον Μάρτιο (4-14/3) και θα κορυφωθεί το καλοκαίρι (24 Ιουνίου - 4 Ιουλίου 2021) και στους φυσικούς του χώρους, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά και online.
Παράλληλα, εγκαινιάζει ένα νέο τμήμα, αφιερωμένο στα podcast, τα ψηφιακά αρχεία που έχουν κατακτήσει τον πλανήτη.
Πώς θα διεξαχθεί το 23ο ΦΝΘ
Οι ενέργειες του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα αρχίσουν την άνοιξη και θα επεκταθούν μέχρι το καλοκαίρι.
Από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου 2021 θα προβληθούν online οι ταινίες του φετινού αφιερώματος, ενώ σε δύο εβδομάδες θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο αφιέρωμα, ενώ θα προβληθούν επίσης online, ταινίες για παιδιά και νέους.
Εάν οι υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα εκείνο το διάστημα το επιτρέψουν, τότε, παράλληλα με τις online προβολές, θα γίνουν και προβολές και στο Ολύμπιον.
Από τον Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις και προβολές, online ή στους γνωστούς χώρους, ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες βάζοντας στόχο να κρατήσει ζωντανό τον δίαυλο επικοινωνίας του κοινού με το ντοκιμαντέρ, με κάθε τρόπο.
Ο βασικός κορμός του 23ου ΦΝΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 σε θερινούς κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης και στις αίθουσες του Φεστιβάλ, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Τότε θα προβληθούν και τα τρία διαγωνιστικά τμήματα, αλλά και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, ταινίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες και online για χρήστες από όλη την Ελλάδα.
Η Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 25/6 έως τις 3/7 και προγραμματίζονται δράσεις της και σε εξωτερικούς χώρους.
Την ίδια περίοδο, μέρος του προγράμματος θα προβληθεί και σε άλλες πόλεις, σε θερινούς κινηματογράφους ή/και ανοιχτούς χώρους.
Νέο τμήμα podcast
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο, μετά τα φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και του Όστιν, που εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο των podcast. Ανάμεσα στα χιλιάδες podcast, το Φεστιβάλ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει εκείνα που προκαλούν τα όρια της τέχνης, που μιλούν στον ρυθμό του σινεμά, με υλικά τη φωνή, τον λόγο και τη μουσική.
Εργαστήρια και masterclass: Τον Μάρτιο το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει μία σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων, τα οποία θα απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα podcast και θα προσφέρουν εργαλεία και εξειδίκευση πάνω στις δομές και τα είδη τους. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ένα online masterclass, ανοιχτό για το κοινό που θα αποκαλύπτει τα μυστικά των podcast.
Φεστιβαλικά podcast: Το Φεστιβάλ θα δημιουργήσει αναπάντεχα podcast, τα οποία θα έχουν σχέση με θέματα, ανθρώπους, στιγμές του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο πρόγραμμά του. Θα τα απολαύσουμε το καλοκαίρι, από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.
Open call: Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων τον Μάρτιο, το Φεστιβάλ θα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να καταθέσουν τα podcast τους, με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα ανακοινωθούν τότε. Τα καλύτερα podcast θα επιλεγούν μετά τη λήξη των καταθέσεων και θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι μέσα από τα ψηφιακά κανάλια του Φεστιβάλ.
Podcast για παιδιά: Τον κόσμο των podcast θα μπορούν να γνωρίσουν και τα παιδιά, τα οποία θα κληθούν να δημιουργήσουν τη δική τους ηχογράφηση μέσα από τη διαδικασία ενός παιχνιδιού.
Το teaser podcast, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζαχαριάδης, συνοψίζει τους λόγους για τους οποίους το Φεστιβάλ αγκαλιάζει αυτή την μορφή έκφρασης, αναγνωρίζοντας τη συνάφειά της με την τέχνη του ντοκιμαντέρ: