Στον σπίτι του σπουδαίου καλλιτέχνη στο Giverny της νότιας Γαλλία επέστρεψε η γάτα του Κλωντ Μονέ.
Όταν ζούσε ο ζωγράφος, το συγκεκριμένο βάζο για μπισκότα σε μορφή γάτας, βρισκόταν για πολλά χρόνια ακουμπισμένο πάνω σε ένα κίτρινο μαξιλάρι στην τραπεζαρία του σπιτιού του, δίπλα από άλλα ιαπωνικά σχέδια.
Ο Μονέ, που λάτρευε την ιαπωνική τέχνη, προφανώς είχε λάβει τη συγκεκριμένη γάτα ως δώρο από κάποιον θαυμαστή του εξ Ιαπωνίας.
Ένας Αμερικανός επισκέπτης θυμάται πως είχε δει την γάτα στο σπίτι του Monet το 1924, λίγους μήνες πριν τον θάνατο του καλλιτέχνη. Αργότερα εθεάθη στο σπίτι του δεύτερου γιου του, Μισέλ, που το 1966 έμελλε να σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα.
Ωστόσο πρόσφατα έγινε γνωστό πως ο Μισέλ τελικά δεν ήταν άκληρος, όπως πιστευόταν, αλλά είχε ένα νόθο παιδί, συγκεκριμένα μια κόρη, στην οποία πέρασαν πολλά έργα του Μονέ και αγαπημένα αντικείμενα του πατέρα της. Η Rolande Verneiges γεννήθηκε γύρω στο 1914 και πέθανε το 2008 αλλά η ύπαρξή της παρέμενε άγνωστη ακόμη και στους ειδικούς, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τελικά ο Adrien Meyer, ειδικός έργων ιμπρεσιονιστικής τέχνης στον οίκο Christie's κατάφερε να εντοπίσει την κόρη της Rolande. Όταν την επισκέφθηκε στο διαμέρισμά της, εκτός από πολλά έργα του Monet αποθηκευμένα σε όλο το σπίτι,χωρίς κάδρο, ακόμη και κάτω από τα κρεβάτια, βρήκε και την χαμένη γάτα, τοποθετημένη πάνω σε ένα πιάνο.
Η οικογένεια αποφάσισε να πουλήσει τη γάτα και τα λοιπά κειμήλια σε δημοπρασία του οίκου, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Χονγκ Κονγκ. Σε αυτήν, τα τρία τέταρτα των αγοραστών ήταν από την Ασία, με τα συνολικά έσοδα να αγγίζουν τα 10.9 εκατ. δολάρια.
Η 19ου αιώνα γάτα πουλήθηκε σχεδόν 20 φορές παραπάνω από την αρχική τιμή εκτίμησής της έναντι 67.000 δολαρίων. Την αγόρασε ο Hideyuki Wada, έμπορος τέχνης και νομισμάτων και αμέσως την δώρισε στο Fondation Claude Monet, που ανοίγει το σπίτι του Μονέ σε επισκέπτες.
Έτσι η γάτα επέστρεψε στην τραπεζαρία του σπιτιού, καθισμένη ξανά σε ένα μαξιλάρι, ενώ από πάνω της κρέμεται ένα πίνακας του Ιάπωνα Utagawa Hiroshige.
Με πληροφορίες από The Art Newspaper