Homo sapiens μάζευαν κοχύλια και έφτιαχναν «κολιέ» - Πριν από 120.000 χρόνια

Homo sapiens μάζευαν κοχύλια και έφτιαχναν «κολιέ» - Πριν από 120.000 χρόνια Facebook Twitter
0

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει πως και οι προϊστορικοί άνθρωποι, 120.000 χρόνια πριν, περνούσαν κοχύλια σε ένα κορδόνι φτιάχνοντας ένα κόσμημα αντίστοιχο με τα σημερινά κολιέ.

Μία σειρά από τέτοια όστρακα εντοπίστηκαν κάνω από τάφους ανθρώπων, στο σπήλαιο Qafzeh, το οποίο βρίσκεται στο Ισραήλ όχι μακριά από τις ακτές της Μεσογείου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE την Τετάρτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα κελύφη και πραγματοποίησαν πειράματα. «Πρόκειται για μερικά από παλαιότερα στολίδια που δημιούργησε ο άνθρωπος», αναφέρει η Daniella Bar-Yosef Mayer διευθύντρια συλλογών παλαιοντολογίας και αρχαιομαλακολογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εξακριβώσουν το πώς ο προϊστορικός άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα κοχύλια κάνοντας πειράματα προσομοίωσης. Τα πειράματα έδειξαν πως στα κελύφη που χρησιμοποιήθηκαν στην προσομοίωση παρουσιάστηκαν φθορές παρόμοιες με αυτές εκείνων που βρέθηκαν στο σπήλαιο Qafzeh, γεγονός που απέδειξε ότι ήταν δεμένα μεταξύ τους.

Η Bar-Yosef Mayer, που συνεργάζεται επίσης με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ακόμη ότι εντόπισε χρώμα σε τέσσερα από τα πέντε κελύφη που εξέτασαν. Πιθανότατα ο χρωματισμός των κοχυλιών να είχε συμβολική διάσταση. Αλλά και το να τα φοράει κάποιος θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, τα στολίδια αυτά, θα μπορούσαν να αποτελούν στοιχείο συλλογικής ταυτότητας, σύμβολο κοινωνικού στάτους ή και να αντανακλούν ένα σύνολο πεποιθήσεων.

Οι συλλέκτες των κοχυλιών ήταν Homo Sapiens, που έζησαν στην Αφρική πριν από 200.000 έως 300.000 και μετανάστευσαν στην Ευρώπη και στην Ασία, αναφέρει η Bar-Yosef Mayer. «Ήταν κυνηγοί-συλλέκτες που βγήκαν στο ύπαιθρο, αλλά εκείνο το σημείο και μετά άρχισαν να καταπιάνονται με πρόσθετες ασχολίες που είχαν περισσότερο συμβολική φύση, και για τις οποίες δεν γνωρίζουμε πολλά», δήλωσε η Bar-Yosef Mayer προσθέτοντας πως τα όστρακα αυτά αποτελούν «τα πρώτα φυσικά στοιχεία μη χρηστικών αντικειμένων».

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης όστρακα που βρέθηκαν στο σπήλαιο Misliya, το οποίο βρίσκεται δυτικότερα, ακόμη πιο κοντά στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα κελύφη αυτά, 160.000 ετών, δεν ήταν διάτρητα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι τα κελύφη αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν για ανάλογους σκοπούς.

Η χρονολογική διαφορά ανάμεσα στα ευρήματα των δύο σπηλαίων ίσως βοηθήσει τους ερευνητές να προσδιορίσουν το πότε εφευρέθηκε η κλωστή. 

 

Με πληροφορίες από CNN 

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ