Η έκθεση «Απαγορευμένη Πόλη. Ιδιωτικά Διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Τσιανλόγκ» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ακρόπολης από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2019.
Οι πέντε ενότητες που θα πλαισιώνουν την έκθεση είναι: Το Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου για τον μελλοντικό Αυτοκράτορα, Εκλεπτυσμένη Μουσική και Συναθροίσεις Τσαγιού, Το Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων, Η Σπουδή της Αιώνιας Άνοιξης και Το Μεγαλείο του Βουδισμού.
Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν συνολικά 162 έργα που προέρχονται από το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης (Palace Museum) στο Πεκίνο.
Μερικά από τα έργα αυτά είναι: Ένα παραβάν από κόκκινο σανταλόξυλο διακοσμημένο με μοτίβα που αντιπροσωπεύουν τη μακροζωία, ένας θρόνος από κόκκινο σανταλόξυλο με πλακίδια από κίτρινη λάκα διακοσμημένα με ανάγλυφα φυτικά κοσμήματα και καρπούς, μια κόκκινη τσαγιέρα διακοσμημένη με άνθη λωτού και μετάλλιο λευκού βάθους, μια γυναικεία θεατρική στολή από ροζ σατέν, με κεντημένο φοίνικα, παιωνία και δικτυωτό μοτίβο με χρυσή κλωστή, μια κασετίνα από γκρίζο νεφρίτη με τα 12 κινεζικά ζώδια, ένα ζεύγος κίτρινων σατέν στρωμάτων με βαμβακερή επένδυση και διακόσμηση από μεγάλα σύννεφα, ένα χρυσό αγαλμάτιο Βούδα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό και πρόσφατα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» στο αίτημα του ελληνικού μουσείου για τον προσωρινό δανεισμό των κινεζικών έργων, οι πέντε ενότητες αφορούν:
Το Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου για τον μελλοντικό Αυτοκράτορα, η πρώτη ενότητα, δηλαδή, αναπαράγει την κύρια αίθουσα του παλατιού, με τον θρόνο, τα ξύλινα παραβάν, τα θυμιατήρια που έχουν τη μορφή του μυθικού πλάσματος λουντουάν, αλλά και με την ξύλινη πινακίδα με την επιγραφή «η Αίθουσα των Απολαύσεων του Καλού», γραμμένη με το χέρι του πρίγκιπα Χονγκλί, κατοπινού αυτοκράτορα Τσιανλόγκ.
Η δεύτερη ενότητα (Εκλεπτυσμένη Μουσική και Συναθροίσεις Τσαγιού) παρουσιάζει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του αυτοκράτορα στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου, στο οποίο προσκαλούσε αξιωματούχους της Αυλής σε συναθροίσεις, όπου έπιναν τσάι, έγραφαν ποιήματα και παρακολουθούσαν θεατρικές παραστάσεις.
Η τρίτη ενότητα (Το Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων) είναι αφιερωμένη στο δωμάτιο του Τσιανλόγκ όπου, ως πρίγκιπας Χονγκλί ακόμη, ζούσε με τη σύζυγό του Φούκα. Εμπνευσμένος από ένα κείμενο του Κομφούκιου, το ονόμασε Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων, επιδεικνύοντας έτσι το καλό γούστο και την επιθυμία του για εκλεπτυσμένη συντροφιά.
Η τέταρτη ενότητα (Η Σπουδή της Αιώνιας Άνοιξης) είναι αφιερωμένη στη λόγια πτυχή της προσωπικότητας του αυτοκράτορα Τσιανλόγκ, με το γραφείο και τα άλλα έπιπλα, τους πίνακες με τα ποιήματά του και τα όργανα γραφής να αναδεικνύουν την αγάπη του για την ποίηση, την καλλιγραφία και τη ζωγραφική. Παράλληλα, η ενότητα αναδεικνύει την αγάπη του προς τον παππού και τον πατέρα του, τα δώρα των οποίων, όπως αυτοκρατορικές χάντρες, βάσεις για καπέλα, θερμαντήρες χεριών και άλλα αντικείμενα, ο αυτοκράτορας κράτησε ως κειμήλια.
Τέλος, η ενότητα με τίτλο Το Μεγαλείο του Βουδισμού δίνει μια εικόνα της αίθουσας λατρείας του Βούδα στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου. Αγάλματα και κύλινδροι με παραστάσεις του Βούδα και λατρευτικά σκεύη μαρτυρούν την αφοσίωση του αυτοκράτορα Τσιανλόγκ στον Θιβετιανό Βουδισμό.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών των δυο χωρών που κορυφώθηκαν το 2017 (Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας) και συνεχίζονται το 2018.
Στο πλαίσιο αυτών, μέρος της εμβληματικής έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» εστάλη στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης (Palace Museum), την ίδια στιγμή που το Palace Museum θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά παγκοσμίως, τμήμα της Απαγορευμένης Πόλης στο Μουσείο Ακρόπολης, με θέμα έναν από τους μακροβιότερους αυτοκράτορες της Κίνας, τον αυτοκράτορα Τσιανλόγκ (1711-1799).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ