Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύει σε δέκα πόλεις στην Ελλάδα με το εργαστήριο «η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» σε παλιούς και νέους προορισμούς, φέτος με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ. Α.Ε.
Το πρόγραμμα αυτό ταξιδεύει για δεύτερη χρονιά σε δέκα πόλεις ανά την Ελλάδα. Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών με υπεύθυνη τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου.
Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες μέσω της μουσικής, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό. Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν το χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ' όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική.
Πέμπτος σταθμός είναι το Αγρίνιο. Σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου και τη συνδρομή του Κέντρου Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας - ΕΨΥΠΕΑ, η Στέγη διοργανώνει ένα μουσικό εργαστήριο, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών.
Οι ευκαιρίες αισθητικής αγωγής και ανάδειξης του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών του φάσματος εξακολουθούν να είναι ελάχιστες. Οι ανάγκες για αισθητική εκπαίδευση των παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι μάλλον παραγνωρισμένες. Το εργαστήριο αποσκοπεί πρωτίστως στην κάλυψη αυτής της ανάγκης, που θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας κάθε παιδιού.