Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσθεσαν το κουσκούς στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, γεγονός που αποτελεί συμβολική, αλλά μικρής σημασίας, «διπλωματική τομή» για το Μαρόκο και την Αλγερία.
Η Αλγερία, η Μαυριτανία, το Μαρόκο και η Τυνησία, κράτη που εξακολουθούν να εμπλέκονται σε συγκρούσεις, ήρθαν κοντά για αναδείξουν την κοινή τους ιστορία γύρω από το παραδοσιακό τρόφιμο των Βερβέρων, υποβάλλοντας αίτημα στον οργανισμό. Έτσι το κουσκούς, συγκαταλέγεται από φέτος στον σχετικό κατάλογο μαζί με προϊόντα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ισπανία, τη Σιγκαπούρη και τα ΗΑΕ.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια, η Unesco είχε συμπεριλάβει στον κατάλογο την ιρλανδική άρπα, το συριακό θέατρο σκιών, την βέλγικη μπύρα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Independent, η Unesco χαρακτήρισε το φετινό αίτημα για το κουσκούς σαν μία «διπλωματική τομή», και την ένταξη του προϊόντος στη λίστα ως μία «σημαντική προσθήκη».
Όπως ανέφερε η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της Unesco, η κοινή αυτή καταχώρηση αποτελεί «ισχυρό σημάδι πολιτιστικής αναγνώρισης» όπως επίσης και «μια πραγματική διπλωματική επιτυχία» πάνω σε ένα «σημαντικό και συμβολικό ζήτημα» για τους «λαούς της περιοχής και πέρα από αυτή». Σύμφωνα με την ίδια, η συναίνεση γύρω από το κουσκούς, δείχνει μεταξύ άλλων ότι η πολιτιστική κληρονομιά ξεπερνάει σύνορα.
Το κουσκούς, το οποίο έχει αγαπηθεί σε όλον τον κόσμο, είναι μία αρχαία τροφή, η οποία, όπως αναφέρει η Unesco, καταναλώνεται τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα και προέρχεται από τους Βέρβερους.
Μαρόκο και Αλγερία έχουν εμπλακεί σε πολλούς πολέμους από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκαν, περισσότερο από πενήντα χρόνια πριν. Η Αλγερία δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα, ενώ υποστηρίζει το Μέτωπο Πολισάριο που πολεμά το Μαρόκο διεκδικώντας την ανεξαρτησία της περιοχής.
Σύμφωνα με το κοινό κείμενο των τεσσάρων χωρών, το κουσκούς είναι παρόν σε κάθε κοινωνικό ή πολιτιστικό γεγονός μικρής ή μεγάλης σημασίας.
Με πληροφορίες από Independent