Η αρχαιολογία οπλίζεται με ένα εργαλείο που φέρνει στο φως με σύγχρονο τρόπο σπάνιους θησαυρούς και κάνει τη δουλειά των ερευνητών πολύ πιο εύκολη. Η χαρτογράφηση με λέιζερ υψηλής τεχνολογίας μόλις αποκάλυψε μια τεράστια αρχαία πόλη στο Μεξικό.
Νωρίτερα αυτό το μήνα οι ερευνητές αποκάλυψαν μια αρχαία πόλη των Μάγιας μέσα στις πυκνές ζούγκλες της Γουατεμάλας, ενώ βοήθησε επίσης τους αρχαιολόγους να χαρτογραφήσουν την πόλη του Κάρακολ.
Τώρα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την ίδα προηγμένη τεχνική σάρωσης για να αποκαλύψουν σε πλήρη έκταση μια αρχαία πόλη στο δυτικό Μεξικό που δημιουργήθηκε από αντιπάλους των Αζτέκων.
Αυτή η τεράστια πόλη βρισκόταν στην καρδιά του Μεξικού για όλο αυτό το διάστημα και κανείς δεν γνώριζε την τοποθεσία ή την υπάρξή της, δήλωσε ο Chris Fisher, αρχαιολόγος στο State University του Κολοράντο, ο οποίος παρουσιάζει τα τελευταία ευρήματα από τη μελέτη.
Αν και λιγότερο γνωστοί από τους Αζτέκους, οι Purépecha δημιούργηαν ένα μεγάλο πολιτισμό στο κεντρικό Μεξικό μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα, πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων.
Οι πόλεις των Purépecha περιλάμβαναν μια αυτοκρατορική πρωτεύουσα που ονομάζεται Tzintzuntzan η οποία βρίσκεται στην άκρη της λίμνης Pátzcuaro στο δυτικό Μεξικό, περιοχή στην οποία ζουν ακόμα οι σύγχρονες κοινότητες Purépecha.
«Τα πρώτα στοιχεία από την περιοχή που σκαναρίστηκε από λέιζερ αποκαλύπτουν την ύπαρξη 40.000 θεμελίων που ανήκουην σε δομές και κτίρια, κάτι που σημαίνει πως αυτή η έκταση κρύβει περίπου ίδιο αριθμό κτιρίων με αυτόν που βρίσκονται στο νησί του Μανχάταν», λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές που είναι ανεθουσιασμένη με την ποικιλλία των ευρημάτων.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η περιοχή έχει μια ασυνήθιστη διάταξη. Μνημεία όπως πυραμίδες και ανοιχτές πλατείες είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες σε οκτώ ζώνες γύρω από τις άκρες της πόλης.
Σύμφωνα με τον Fisher, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έζησαν εκεί ενώ αν οι τελικοί υπολογισμοί επαληθευτούν τότε θα κάνουμε πλέον λόγο για τη μεγαλύτερη πόλη στο δυτικό Μεξικό κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου (1000 -1350 μΧ.).
Για την χαρτογράφηση χρησιμοποιήθηκε η τεχνική που είναι γνωστή ως lidar και αποκαλύπτει μια εκπληκτική ποικιλία χαρακτηριστικών σε υψηλή ανάλυση, από πυραμίδες και ναούς μέχρι οδικά συστήματα, χώρους για την καλλιέργεια τροφίμων, ακόμη και γήπεδα.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια