Ο ξαφνικός θάνατος του φωτογράφου και ποιητή Ren Hang στις 24 Φεβρουαρίου συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο, και όχι μόνο. Παγκοσμίως γνωστός για τα γυμνά πορτρέτα του, στα οποία φωτογράφιζε νέους, συνήθως συμπατριώτες του, σε σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα, με πολλά από αυτά τα πορτρέτα να θεωρούνται προκλητικά και γι' αυτό απαγορευμένα από την κινεζική κυβέρνηση. Ο Hang πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου, πέφτοντας στο κενό από τον 28ο όροφο κτιρίου στο Πεκίνο.
Ο Ren Hang πάλευε χρόνια με την κατάθλιψη, γράφοντας ανά περιόδους μακροσκελή κείμενα για τις ψυχολογικές του μεταπτώσεις, τις οποίες τελικά δεν κατάφερε να νικήσει. Το περιοδικό Time φιλοξενεί το «αντίο» του Κινέζου καλλιτέχνη Ai Weiwei, που επίσης έχει παραδεχθεί ότι πάσχει από ανάλογα αισθήματα.
«Τα έργα του Ren Hang ερμήνευαν το σεξ με έναν κινεζικό τρόπο, που περιείχε μια αίσθηση απώλειας και θλίψης. Στην κινεζική λογοτεχνία ή ποίηση, το σεξ έχει να κάνει με κάτι πιο άπιαστο και ανεκπλήρωτο. Είναι πολύ διαφορετικά από την Δύση. Είναι πιο αισθησιακό», λέει ο Ai Weiwei.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι εικόνες του Ren Hang είχαν μια κομψή τολμηρότητα. Του άρεσε να απεικονίζει την κινεζική σεξουαλικότητα με έναν δικό του, αναπάντεχο τρόπο. Κάποτε είχε δηλώσει σχετικά για τα έργα του: «Δεν θέλω οι άλλοι να πιστεύουν πως οι Κινέζοι είναι ρομπότ... Ή πως έχουν γεννητικά όργανα, αλλά πάντα τα κρατούν σαν κρυμμένους θησαυρούς».
Πολλοί ήταν, ωστόσο, κι εκείνοι που άσκησαν έντονη κριτική στη δουλειά του. Αλλά ο Ai Weiwei πιστεύει πως κάτω από αυτό το λαμπερό προσωπείο κρύβεται κάτι πιο βαθύ. «Ο Ren Hang αντιπροσώπευε μια νέα γενιά νεαρών Κινέζων καλλιτεχνών. Οι δουλειές τους αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητας της Κίνας, σήμερα. Οι εικόνες είναι φρέσκες αλλά επίσης κενές και ρηχές. Περιέχουν μέσα τους μια βαθιά θλίψη», σημειώνει. Αυτή ακριβώς η θλίψη ήταν που στοίχειωνε τόσο τα έργα όσο και τον εσωτερικό κόσμο του Ren Hang. Έγραψε εκτενώς για την ασθένειά του, που περιλάμβανε αυτοκτονικές σκέψεις και πολλές φορές ακουστικές και οπτικές παραισθήσεις.
Αν και δεν είχε πολλές επαφές μαζί του, ο Ai Weiwei αρκετές φορές ενσωμάτωνε έργα του Ren Hang στις δουλειές του. «Η πρώτη ήταν στις 18 Οκτωβρίου 2012 για το New Statesman. Τον συμπεριέλαβα σε ένα αφιέρωμα σε νέους, Κινέζους φωτογράφους. Η δεύτερη ήταν όταν επιμελήθηκα την έκθεση "FUCK OFF 2" στο Groninger Museum το 2013. Ο Ren Hang ήταν ένας από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες», λέει.
Τα έργα του Ren Hang συμπεριλήφθηκαν σε εκθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και ο ίδιος μετρά 70 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και περισσότερες από 20 ατομικές.
* Με πληροφορίες από Time
σχόλια