H «Μελέτη για Κεφάλι», ένας από τους εμβληματικούς πίνακες του Φράνσις Μπέικον από σειρά έργων στα οποία απεικονίζονται Πάπες να ουρλιάζουν, πουλήθηκε έναντι 50,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Πέμπτης.
Το πορτρέτο αποτελεί έναν από τους 6 μικρούς πίνακες της σειράς που ζωγράφισε ο Μπέικον το 1952 και στους οποίους απεικονίζεται ο Πάπας να ουρλιάζει. Ο Μπέικον εμπνεύστηκε αυτούς τους πίνακες από το πορτρέτο του Ντιέγκο Βελάσκεθ για τον Πάπα Ιννοκέντιο τον 10o. Ο πίνακας του Βελάσκεθ είναι περίπου 300 χρόνια παλαιότερος από τον «Πάπα που ουρλιάζει» του Μπέικον.
Στον πίνακα, που δημοπρατήθηκε από τον Sotheby's, απεικονίζεται ένας άνδρας να ουρλιάζει. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ουσιαστικά ο πίνακας είναι η προσπάθεια του ζωγράφου να αντιπαρατεθεί στον αυστηρό πατέρα του. Ο πατέρας του Μπέικον τον έδιωξε από την οικογένεια όταν τον βρήκε να φοράει τα εσώρουχα της μητέρας του.
Πριν τη δημοπρασία η εκτιμώμενη τιμή για τον πίνακα ήταν αρκετά μικρότερη, στα 30 εκατομμύρια δολάρια. «Το έργο είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα κορυφαία που έχω διαχειριστεί στα 20 χρόνια που εργάζομαι στον Sotheby's», λέει ο Γκρεγκουάρ Μπιλό, επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης τέχνης στον οίκο δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη. «Το σημερινό αποτέλεσμα είναι ακριβώς μια τεράστια αναγνώριση της ποιότητας του πίνακα», προσθέτει.
«O πίνακας περιέχει όλα τα τα στοιχεία για τα οποία είναι γνωστή η συγκεκριμένη περίοδος του καλλιτέχνη, το μοβ ράσο, την εικόνα του προσώπου που ουρλιάζει, τα σχέδια εμπνευσμένα από τον Μουνκ και τον Βελάσκεθ. Και βέβαια είναι παρούσα και εδώ η τάση του Μπέικον να εξερευνά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση», καταλήγει ο Μπιλό.
Ο αγοραστής του δεν ανακοινώθηκε. Έως τώρα ο πίνακας ήταν στην κατοχή του Ρίτσαρντ Λάνγκ και της Τζέιν Λάνγκ Ντέιβις, οι οποίοι τον είχαν αποκτήσει το 1975. Εδώ και 57 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε έχει εκτεθεί μόνο μία φορά δημοσίως. Άλλοι πίνακες της ίδιας σειράς βρίσκονται στην Τate Britain του Λονδίνου και στο Yale Center for British Art, στο Νιου Χέιβεν.
σχόλια