Οι εμπνεύσεις του οίκου Dior

Οι εμπνεύσεις του οίκου Dior Facebook Twitter
0

Μόλις κυκλοφόρησε η πολυτελής έκδοση Inspiration Dior από τις εκδόσεις Abrams Books. Πρόκειται για ένα ογκώδες (τριακόσιες εξήντα σελίδες) λεύκωμα που προσφέρει μια αποκλειστική και περιεκτική ματιά σε ένα από τα πιο επιτυχημένα ονόματα του κόσμου της μόδας, παρουσιάζοντας έργα τέχνης, αρχειακό φωτογραφικό υλικό ρούχων και επιδείξεων μόδας, σκίτσα και αδημοσίευτες εικόνες αλλά και φωτογραφίες τραβηγμένες ειδικά για αυτόν τον κατάλογο από τον Laziz Hamani. Μέσα σε αυτό το περίτεχνα εικονογραφημένο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης κείμενα από πολύ γνωστούς ιστορικούς της τέχνης και ειδικούς σε θέματα μόδας όπως οι Florence Muller, Edmonde Charles-Roux, Jacques Ranc, Vitali Michin, Irina Antonova, Bernard Arnault, John Galliano, Daniel Alcouffe, Stephane Guegan και Frederic Bourdellier. Διανύοντας τη διαδρομή από το 1947 έως σήμερα, το βιβλίο αυτό καθορίζει τις ρίζες του στυλ του οίκου Dior, προβάλλοντας τις γραμμές, τα υλικά, και τα σχήματα που έχουν αγαπηθεί μέσα στις δεκαετίες. Το πρώτο μέρος του βιβλίου που τιτλοφορείται Τέχνη και Μόδα, εισάγει τις πολλές πτυχές που συνθέτουν την μοναδικότητα του Dior, τονίζοντας την σχέση των σχεδίων του οίκου με την τέχνη και την ζωγραφική. Ιχνηλατώντας τα θέματα και τις πηγές έμπνευσης, το δεύτερο μέρος του βιβλίου που φέρει τον τίτλο Το βαλς του χρόνου, αποκαλύπτει πώς στοιχεία από το παρελθόν – ο Γαλλικός 18ος αιώνας (μια ιδιαίτερα σημαντική εποχή για τον Dior), η Belle Epoque, η Αρχαία Αίγυπτος, και πολλά άλλα - έχουν επηρεάσει τα σχέδιά του. Έπειτα διερευνάται ο παγκόσμιος χαρακτήρας του Dior, ανακαλύπτοντας ομοιότητες με συγκεκριμένα τμήματα στην τέχνη και τον πολιτισμό της Ισπανίας, της Ρωσίας και της Ασίας.

Ακολουθούν ορισμένες εικόνες από το βιβλίο, οι οποίες δημοσιέυτηκαν στο περιοδικό New York

Οι εμπνεύσεις του οίκου Dior Facebook Twitter

Κεντημένο γκρι ριγέ σακάκι που φοριέται πάνω από κίτρινο βελούδινο σουτιέν, Φθινόπωρο 2003, από τη συλλογή υψηλής ραπτικής (αριστερά). John Singer Sargent (1856-1925), La Carmencita, 1900.

Οι εμπνεύσεις του οίκου Dior Facebook Twitter

Κεντημένο κίτρινο μεταξωτό παλτό με μακριά μανίκια στολισμένα με γούνα, Άνοιξη 2002, από τη συλλογή υψηλής ραπτικής (αριστερά). Varvara Fiodorovna Stepanova (1894-1958), Casual Female Dress Design, 1923-1924. Paper, Gouache, India Ink, Μουσείο Καλών Τεχνών Pushkin, Μόσχα (δεξιά).

Οι εμπνεύσεις του οίκου Dior Facebook Twitter

Ασπρόμαυρο μεταξωτό παλτό που φοριέται πάνω από ένα λευκό κορμάκι και ασπρόμαυρη λινή φούστα, Άνοιξη 2002, από τη συλλογή υψηλής ραπτικής (αριστερά). Kazimir Malevich, Γυναίκα με μια τσουγκράνα, 1928-1932. Λάδι σε μουσαμά, Γκαλερί Tretyakov, Μόσχα (δεξιά).

Οι εμπνεύσεις του οίκου Dior Facebook Twitter

Katsushika Hokusai, The Great Wave Off Kanagawa, Από τo Thirty-Six Views of Mount Fuji, 1830-1832. Nishike e-print,  Μουσείο Ασιατικών Τεχνών Guimet, Παρίσι (αριστερά). Λινό παλτό τύπου Suzurka-San, ζωγραφισμένο και κεντημένο στο χέρι, Άνοιξη-καλοκαίρι 2007, από τη συλλογή υψηλής ραπτικής (δεξιά).

Οι εμπνεύσεις του οίκου Dior Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ