Οι τουριστικοί οδηγοί του Βρετανικού Μουσείου για τις αρχαίες πόλεις: Πότε να πας, τι να δεις, πώς να περάσεις καλά

Οι τουριστικοί οδηγοί του Βρετανικού Μουσείου για τις αρχαίες πόλεις: Πότε να πας, τι να δεις, πώς να περάσεις καλά Facebook Twitter
The Monuments of Nineveh, Sir Austen Henry Layard, 1853.
0

Τη στιγμή που οι περισσότεροι από μας δεν σχεδιάζουν άμεσα κάποιο μακρινό ταξίδι, το Βρετανικό Μουσείο βρήκε μια πολύ έξυπνη ιδέα για να μας ταξιδέψει νοερά σε γοητευτικές πόλεις της αρχαιότητας.

Στο blog του μουσείου ανεβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες κείμενα γραμμένα σε μορφή σύγχρονου τουριστικού οδηγού τα οποία περιλαμβάνουν συμβουλές και προτάσεις για ταξίδια στην αρχαία Ρώμη, στη Νινευή του 7ου αιώνα π.Χ. και αλλού.

Οι επιμελητές του μουσείου γράφουν για τα αξιοθέατα, τα φεστιβάλ, τις τοπικές σπεσιαλιτέ, τους προορισμούς για ψώνια αλλά και τις περιοχές που θα ήταν καλύτερα να αποφύγεις στις αρχαίες πόλεις που σχεδιάζεις να επισκεφθείς. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον οδηγό της Ρώμης:

Ρώμη, 1ος αιώνας μ.Χ.

Συναρπαστικοί αγώνες με άμαξες, χαλαρωτικά λουτρά και τοπικά εδέσματα.

Πώς να φτάσεις

Η έκφραση «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη» είναι αλήθεια. Ένα περίπλοκο δίκτυο δρόμων συνδέει ολόκληρη την αυτοκρατορία με τη Ρώμη, οπότε απ’ όπου και να έρχεστε θα βρείτε σίγουρα τον δρόμο σας για την πρωτεύουσα.

Τι να δεις

Η πρωτεύουσα είναι γεμάτη με εντυπωσιακά κτίρια και μνημεία. Πάρτε τον χρόνο σας και γυρίστε την πόλη με τα πόδια. Τα must: Ναός του Διός του Στάτορος, Ρωμαϊκή Αγορά, Sacra Via.

Οι τουριστικοί οδηγοί του Βρετανικού Μουσείου για τις αρχαίες πόλεις: Πότε να πας, τι να δεις, πώς να περάσεις καλά Facebook Twitter
Κομμάτι από μωσαϊκό που απεικονίζει ψάρια της Μεσογείου και πιθανόν διακοσμούσε χώρο στον οποίο παραδιδόταν δείπνα. Βρέθηκε στην Populonia της Ιταλίας. 100 μ.Χ.

Τα λουτρά

Για μια χαλαρωτική μέρα επισκεφθείτε ένα από τα πολυάριθμα δημόσια και ιδιωτικά λουτρά. Υπάρχουν ξεχωριστά λουτρά για γυναίκες και άνδρες όπου μπορείτε να απολαύστε ένα ατμόλουτρο, κολύμπι σε δροσερό νερό ή μασάζ με λάδια. Η τιμή του εισιτηρίου είναι πολύ χαμηλή. Τις δημόσιες αργίες η είσοδος είναι δωρεάν.

Διασκέδαση

Η διασκέδαση αποτελεί κεντρικό κομμάτι της ζωής στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και αυτό φαίνεται –περισσότερο από οπουδήποτε αλλού– στη Ρώμη. Οι Ρωμαίοι ξέρουν να περνάνε καλά! Στους ιπποδρόμους ίσως να πετύχετε διάσημους πρωταθλητές αρματοδρομίας. Ο Μέγας Ιππόδρομος είναι ο πιο εντυπωσιακός με χωρητικότητα 150.000 θεατών.

Φαγητό και ποτό

Τα γεύματα στη Ρώμη είναι δομημένα γύρω από συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Η μέρα ξεκινάει το ξημέρωμα (1η ώρα) και γύρω στην 6η ώρα (απόγευμα) οι κάτοικοι σταματούν τη δουλειά για να ξεκουραστούν και να φάνε. Το δείπνο συνήθως σερβίρεται την 9η ώρα.

Στην άκρη του δρόμου θα βρείτε πολλά σημεία που προσφέρουν φαγητό και ποτό. Εκεί μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι κρασί (νερωμένο) και να τσιμπήσετε λουκάνικα, κρέατα, φασόλια ή κάποιο γλυκό. Οι Ρωμαίοι έχουν πολλές σάλτσες με τις οποίες συνοδεύουν το φαγητό τους αλλά η πιο δημοφιλής είναι ο γάρος που φτιάχνεται από ψάρι που έχει υποστεί ζύμωση (οι ντόπιοι τη λατρεύουν αλλά ίσως να μην ταιριάζει στα γούστα όλων).

Οι τουριστικοί οδηγοί του Βρετανικού Μουσείου για τις αρχαίες πόλεις: Πότε να πας, τι να δεις, πώς να περάσεις καλά Facebook Twitter
Γυναίκες σε ρωμαϊκά λουτρά όπως τις φαντάστηκε ο Sir Lawrence Alma-Tadema στο έργο του «Strigils and Sponges». Watercolour, 1879.

Fine dining

Τα μέλη της ελίτ αποφεύγουν να τρώνε δημόσια. Απολαμβάνουν το δείπνο τους σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις οι οποίες συνοδεύονται από κάποια μορφή διασκέδασης. Τα δείπνα αυτά είναι συνήθως ιδιαίτερα πολυτελή οπότε αν προσκληθείτε σε ένα απ’ αυτά, φορέστε τα καλά σας.

Οι οικοδεσπότες κάνουν τα πάντα για να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους και σερβίρουν ό, τι πιο ακριβό: από φλαμίνγκο (ειδικά τη γλώσσα) και παγόνι μέχρι αηδόνι και σαλιγκάρια. 

Δείτε εδώ τους οδηγούς.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ