Το ελληνικό θέατρο γιόρτασε στα Queer Theatre Awards 2018 για έβδομη χρονιά την περηφάνια και τη διαφορετικότητα, με μια λαμπερή τελετή στο Θέατρο Πόρτα, με παρουσιαστές τη Νάντια Κοντογεώργη και τον Μίνωα Θεοχάρη, αφιερωμένη στον Ζακ Κωστόπουλο / Zackie Oh.
Τη βραδιά σκηνοθέτησε η Ζωή Ξανθοπούλου σε κείμενα του Μανώλη Βαμβούνη. Μεγάλοι φετινοί νικητές οι παραστάσεις «Rotterdam», «το Χελιδόνι», «ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα» και «το Κάλεσμα της Λωρίν».
Η τελετή της απονομής τιμήθηκε από σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ανάμεσα στους καλεσμένους ο Φώτης Σεργουλόπουλος, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Γιώργος Κιμούλης, η Άννα Χατζησοφιά, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, η Μπέτυ Βακαλίδου, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, η Εμμανουέλα Αλεξίου, η Ελένη Γκασούκα, ο Γιάννης Σκουρλέτης, ο καλλιτεχνικός συνδιευθυντής της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Πρόδρομος Τσινικόρης, και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, Νίκος Αθανασόπουλος.
Η διοργάνωση αφιέρωσε από φέτος ένα βραβείο το οποίο θα φέρει το όνομα της Zackie Oh, για genderf**k αισθητική και ανατροπή των στερεότυπων του φύλου, το οποίο δόθηκε στην παράσταση στην οποία πρωταγωνίστησε ο δολοφονημένος ακτιβιστής, το «ΚΤΕΛ για Κρέστενα».
Οι παρουσιαστές κάθε κατηγορίας και οι νικητές πήραν το μικρόφωνο για να μιλήσουν για τον Ζακ Κωστόπουλο, με κεντρικό άξονα το φετινό σύνθημα των βραβείων: «Act / REACT», το οποίο παρακινεί τους καλλιτέχνες να αντιδρούν εντός και εκτός θεάτρου σε όσα συμβαίνουν γύρω τους.
Το ελληνικό queer θέατρο αντιστέκεται στον συντηρητισμό και τον ρατσισμό της κοινωνίας και τολμά να μιλήσει ελεύθερα και περήφανα για τη διαφορετικότητα, την ταυτότητα φύλου και την ελευθερία αυτοπροσδιορισμού.
Στη διάρκεια της βραδιάς ο Σπύρος Γραμμένος παρουσίασε για πρώτη φορά την ολοκληρωμένη ηχογράφηση του νέου του τραγουδιού «Η Ψυχή» που αφιέρωσε στον Ζακ Κωστόπουλο με ένα συγκινητικό music video. Τις εντυπώσεις έκλεψε η δημοφιλής θεατρική drag queen Marianah Grindr με δυο νούμερα εμπνευσμένα από τα musicals της χρονιάς «Cabaret» και «Spamalot» και η ομάδα Rainbow Dance η οποία άνοιξε και έκλεισε τη βραδιά με μια σειρά πλούσια χορευτικά show.
Στην πιο συναισθηματική φορτισμένη στιγμή της βραδιάς, οι συνεργάτες του Ζακ Κωστόπουλου από την παράσταση «ΚΤΕΛ για Κρέστενα» Γιώργος Καλογερόπουλος και Εύη Τσακλανού, του αφιέρωσαν μια μοναδική εκτέλεση του «It's a Wonderful World» μαζί με την performer Άννα Γούλα, σε μια σκηνή κατάμεστα γεμάτη με τις αδερφές drag queens της Zackie Oh.
Τα αγαλματίδια των βραβείων είναι μοναδικά γλυπτά, προσφορά του Α' εργαστηρίου γλυπτικής της ΑΣΚΤ.
Οι νικητές των Queer Theatre Awards 2018
Queer Παράσταση της Χρονιάς: Rotterdam (Beton 7, Σκην. Μάριος Παναγιώτου)
Βραβείο Athens Pride – Περήφανη Παράσταση της Χρονιάς (παράσταση η οποία υποστηρίζει το μήνυμα και την αποστολή του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας): Το Χελιδόνι (Μικρό Γκλόρια, Σκην. Ελένη Γκασούκα)
Ειδικό Βραβείο Zackie Oh / Gender-F**k Αισθητική (παράσταση η οποία με στοιχεία της αισθητικής και της σκηνοθεσίας ανατρέπει τις νόρμες των φύλων): ΚΤΕΛ για Κρέστενα (σκην. Γιώργος Καλογερόπουλος)
Βραβείο Κοινού Περιοδικού Antivirus: Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα (Σταθμός, Σκην. Κωνσταντίνος Μάρκελλος)
Ειδικό Βραβείο Τρανς Ορατότητα: Το κάλεσμα της Λωρίν (ερμηνεία: Ιωάννης Αθανασόπουλος, σκηνοθεσία: Φένια Αποστόλου)
Ερμηνεία σε Αντρικό Ρόλο (ισοψηφία): Ραφίκα Σαουίς (Rotterdam), Ελένη Στεργίου (Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα)
Ερμηνεία σε Γυναικείο Ρόλο: Κλεοπάτρα Μάρκου (Rotterdam)
Σκηνοθεσία: Αλέξης Ρίγλης (Ιδιωτικές Ζωές)
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ευριπίδης Λασκαρίδης, Άγγελος Μέντης (Τιτάνες)
Θεατρικό Έργο: Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα (Λένα Κιτσοπούλου)
Πρωτότυπη Μουσική – Τραγούδι: Μαριλένα Ορφανού, Someone Who Isn't Me (Lulu)
σχόλια