Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, γιορτάζεται σήμερα και κανονικά η Αθήνα και άλλες πόλεις θα είχαν πλήθος εκδηλώσεων για τη γιορτή. Αλλά, ο κορωνοϊός επιφέρει αλλαγές και φέτος ο Κύκλος Ποιητών μεταφέρει το μήνυμά του στο διαδίκτυο.
Η πανδημία και η αναστάτωση που έχει επιφέρει σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής δεν θα επιτρέψει στον Κύκλο Ποιητών να διοργανώσει παρά μόνο ηλεκτρονικά τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου.
Για σήμερα είχε προγραμματιστεί, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, να διαβάσουν ποιήματα τους οι ποιητές Αναστάσης Βιστωνίτης, Βερονίκη Δαλακούρα, Γιώργος Μαρκόπουλος, Στρατής Πασχάλης, Αντώνης Φωστιερης και Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου και να ακουστούν συνθέσεις των Otar Taktakishvili, Philip Glass και Xingzimin Pan.
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Αγγελής, πρόεδρος του Κύκλου Ποιητών και ποιητής κι ο ίδιος «με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Κύκλος Ποιητών αφιέρωνε επί πολλά χρόνια ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο στην ποίηση. Η φετινή πανδημία μπορεί να εμποδίζει πλέον τις δημόσιες αναγνώσεις της ποίησης, δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να εμποδίσει να ακουστεί αλλιώς ο παρηγορητικός της λόγος της ποίησης, που είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Για τον λόγο αυτό θα τιμήσουμε τον Μάρτιο ως Μήνα Ποίησης ηλεκτρονικά, δημοσιεύοντας ποιήματα μελών μας, με τη φιλοδοξία να εκπέμπεται καθημερινά ως το τέλος του το μήνυμα της πολυτιμότητας του ποιητικού λόγου».
Στο poetscircle.gr αναρτώνται όχι μόνο ποιήματα, αλλά και η γνώμη ή οι ιδέες των ποιητών για τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ο Κύκλος Ποιητών τιμά την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ (1939-2020) με το ποίημα «Λυπιού».
Oι ποιητές, οι στίχοι τους, τα ίχνη της παρουσίας τους, η επιρροή τους.
Ένα μεγάλο αφιέρωμα του LIFO.gr με σπάνιο υλικό
Η Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική ιδέα ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.
Την εισήγησή του υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά και είχε μεγάλη επιτυχία.
Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, καθώς και με τη Φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».
σχόλια