Στις 22 Μαΐου, συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τη γέννηση του Ρίχαρντ Βάγκνερ και σε όλον τον κόσμο διοργανώνονται εκδηλώσεις με αφορμή αυτή την επέτειο.
Ο Γερμανός συνθέτης συνεχίζει μέχρι σήμερα όχι μόνο να εμπνέει, αλλά και να δημιουργεί έντονες αντιπαραθέσεις, εξαιτίας του ασυνήθιστου μουσικού του στυλ, των αντισημιτικών απόψεών του και του πώς χρησιμοποίησε το ναζιστικό καθεστώς τη μουσική του.
Ο Βάγκνερ γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1813 στην εβραϊκή συνοικία της Λειψίας, στο κρατίδιο της Σαξωνίας. Η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή.
Πέρασε την περισσότερη ζωή του στην εξορία, λόγω των πολιτικών του ιδεών. Ο Ουλφ Σίρμερ είναι ο διευθυντής της όπερας, στη γενέθλια πόλη του μεγάλου μουσικού: «Ο Βάγκνερ έχει μια απίστευτη ένταση στα έργα του και προσφέρει ένα αξεπέραστο ψυχολογικό πορτρέτο των ηρώων του. Ο τρόπος που συνθέτει μουσική, απευθύνεται κατευθείαν στα συναισθήματά μας».
Είναι γνωστό ότι οι όπερες του Βάγκνερ φημίζονται για τη μεγάλη τους διάρκεια. «Ο Χρυσός του Ρήνου» είναι το πρώτο μέρος της τετραλογίας «Το Δακτυλίδι των Νιμπελούνγκεν». Διαρκεί δυόμιση ώρες και η δράση αφορά θεούς και γίγαντες. Η διάρκεια όλης της τετραλογίας φτάνει τις 16 ώρες.
Ποια είναι η σχέση όμως του Βάγκνερ με τη μοντέρνα μουσική; «Νομίζω ότι το σύνολο της μοντέρνας μουσικής επηρεάστηκε από αυτόν. Και δεν μιλώ μόνο για τη μοντέρνα μουσική που έχει πολιτική και κοινωνική διάσταση, αλλά επίσης τη ροκ και την ποπ μουσική. Όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν να γίνουν, χωρίς τον Βάγκνερ. Ήταν πολύ σημαντικός, όσον αφορά στην εξέλιξη της μουσικής, μέσω των αρμονιών του, μέσω της αμεσότητάς του, μέσω του πομπώδους θεάτρου του. Ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι, που βασίζουν το έργο τους πάνω του» εξηγεί ο Ουλφ Σίρμερ.
Η παιδική χορωδία του Αγίου Θωμά τραγουδά το «Da zu dir Heiland kam» από την όπερα «Οι Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης», το μόνο κωμικό έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ.
Στη Λειψία διοργανώνεται αυτή την περίοδο ένα μεγάλο φεστιβάλ, όπου παρουσιάζονται αρκετές όπερες του Βάγκνερ.
Η δική μας Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του γερμανού συνθέτη ανεβάζοντας για πρώτη φορά στο Ηρώδειο τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κόκκου, με ένα εξαιρετικό ελληνικό και διεθνές καστ. Στις 7,9, 11 & 13 Ιουνίου.
Πηγή: Euronews
σχόλια