Ο διεθνής, κορυφαίος Έλληνας χρυσοχόος, έφυγε από την ζωή πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 93 ετών.
Η είδηση του θανάτου του μαθεύτηκε μόλις σήμερα λόγω του ότι η οικογένειά Λαλαούνη επιθυμούσε να κρατήσει το πένθος της και τις λεπτομέρειες της κηδείας μακρυά από δημοσιότητα και σε αυστηρά κλειστό κύκλο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».
Γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα από οικογένεια με παράδοση στη χρυσοχοΐα και την ωρολογοποιία. Σπούδασε οικονομικά και νομική στην Αθήνα αλλά αμέσως μετά την αποφοίτηση του, βρέθηκε στο πλευρό του θείου του στην οικογενειακή επιχείρηση. Το 1941 ανέλαβε την επιχείρηση και άρχισε να μελετά σχολαστικά την τέχνη των προγόνων του. Μερικά χρόνια αργότερα και ενώ η Ελλάδα προσπαθούσε να ανακάμψει από τις πληγές του πολέμου, ο Ηλίας Λαλαούνης ίδρυσε τη δική του εταιρεία και αποφάσισε να προχωρήσει με το όραμά του. Ήθελε να δημιουργήσει κοσμήματα που θα εμπνέονται και θα συνδέονται άρρηκτα με την αρχαία Ελλάδα, την ιστορία και το πνεύμα της χώρας, συνδυάζοντας αρχαίες τεχνικές και σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας. Οι αναφορές του και η πηγή έμπνευσής του, ήταν σχεδόν πάντα η Ελλάδα και το Βυζάντιο.
Η Greek Gold-Ilias Lalaounis S.A. ιδρύθηκε το 1968 εγκαινιάζοντας αρχικά υποκαταστήματα στα ελληνικά νησιά, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε στο Παρίσι, τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, το Λονδίνο καθώς και τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ.
Οι συλλογές του έλαβαν πολλά βραβεία με ύψιστη τιμή αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, ως το μοναδικό μέλος – κοσμηματοποιός που έχει εκλεγεί ποτέ. Σήμερα, στο εκσυγχρονισμένο εργοστάσιο που ιδρύθηκε το 1993, τα κοσμήματα σχεδιάζονται και παράγονται για τα δεκάδες επώνυμα καταστήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την επιχείρηση και το Μουσείο Λαλαούνη που βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη και εκθέτει 4,000 μοναδικά κοσμήματα, έχουν αναλάβει οι τέσσερις κόρες του, Kατερίνα, Δήμητρα, Μαρία και Ιωάννα που απέκτησε από την πολυαγαπημένη του σύζυγο Λίλα.
σχόλια