Πέθανε ο Franco Μaria Ricci, εκδότης του FMR του «πιο όμορφου περιοδικού στον κόσμο»

Πέθανε ο Franco Μaria Ricci, εκδότης του FMR του «πιο όμορφου περιοδικού στον κόσμο» Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ο εκδότης, σχεδιαστής και συλλέκτης έργων τέχνης, Franco Μaria Ricci. 


Ανάμεσα στις εκδόσεις του Franco Μaria Ricci, ήταν το FMR, ένα διμηνιαίο περιοδικό τέχνης με έδρα το Μιλάνο το οποίο κυκλοφορούσε στα ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά για πάνω από 27 χρόνια. To FMR, το οποίο διαβάζεται ως «éphémère» στα γαλλικά, χαρακτηρίστηκε από το μεγάλο εύρος της θεματολογίας του στην οποία αντικατοπτρίστηκε το πάθος και ο ενθουσιασμός του εκδότη «για την ομορφιά στις επιστήμες και στις τέχνες». 

Το περιοδικό που ήταν ιδιαίτερα γνωστό για τις υψηλής ποιότητας φωτογραφίες του και την εξαιρετική αναπαραγωγή σχεδίων σε μαύρο φόντο, είχε πολλούς θαυμαστές. Ανάμεσά τους ο Φεντερίκο Φελίνι, που το αποκαλούσε «μαύρο μαργαριτάρι» και η Τζάκι Κένεντι που το είχε χαρακτηρίσει ως «το πιο όμορφο περιοδικό στον κόσμο». Το πρώτο του τεύχος κυκλοφόρησε το 1982. 

Ο Franco Μaria Ricci πούλησε τις εκδόσεις του, Ricci Editore, στην Marilena Ferrari το 2002. Μία χρονιά μετά ο κριτικός τέχνης και επιμελητής Flaminio Gualdoni αντικατέστησε τον Franco Μaria Ricci και το 2007 ξεκίνησε η έκδοση του FMR White, αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη. Τόσο το FMR όσο και FMR White σταμάτησαν να εκδίδονται το 2009. Ο Franco Μaria Ricci απέκτησε ξανά τα δικαιώματα το 2015 σχεδιάζοντας να εκδώσει ξανά το περιοδικό. 

Μέσα στα χρόνια και στις δύο εκδόσεις φιλοξενήθηκαν εξέχουσες μορφές του πνεύματος, ανάμεσά τους, οι Οκτάβιο Πας, Ίταλο Καλβίνο, Χόρχε Λουίς Μπόρχες και Ουμπέρτο Έκο. 

«Αν δεν καλλιεργηθείς δεν μπορείς να γίνεις σχεδιαστής»

«Προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου, εργάζομαι σαν τρελός, όχι για τα χρήματα, αλλά για την τιμή. Σε 200 χρόνια, όταν θα μελετάνε τις γραφικές τέχνες της εποχής, θα πρέπει να αναφέρονται στο FMR, είναι μοναδικό στο είδος του», είχε δηλώσει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2001 στο designboom.

«Δεν θέλω να διδάξω ιστορία τέχνης, θέλω οι άνθρωποι να εξοικειωθούν με την ομορφιά της τέχνης. Ήθελα το περιοδικό μου να γίνει ένα είδος εκπαιδευτηρίου για το γούστο, καθώς έδειξα ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από όμορφα πράγματα», είχε αναφέρει στην ίδια συνέντευξη.

«Οι γραφικές τέχνες είναι ένα πολιτιστικό γεγονός. To "να έχεις χέρι" είναι άχρηστο γιατί μέσα από έναν υπολογιστή μπορείς να δόσεις φόρμα στις ιδέες σου», είχε απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το τι συμβουλές θα έδινε σε ένα νέο σχεδιαστή.

«Θα ενθάρρυνα τους νέους να εκπαιδευτούν. Να διαβάσουν Δάντη, Τζόις και Καλβίνο. Και πάνω από όλα να πάνε σε μουσεία και να δουν όμορφα πράγματα. Αν δεν καλλιεργηθείς δεν μπορείς να γίνεις σχεδιαστής.» 

Με πληροφορίες από desingboom/Apollo Magazine

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ