Πέθανε ο μυθιστοριογράφος και νομπελίστας Β. Σ. Νάιπολ

Πέθανε ο μυθιστοριογράφος και νομπελίστας Β. Σ. Νάιπολ Facebook Twitter
0

Ο Βρετανός συγγραφέας Β. Σ. Νάιπολ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2001 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, απεβίωσε στο σπίτι του στο Λονδίνο σε ηλικία 85 ετών, γνωστοποίησε η οικογένειά του και μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ το βράδυ του Σαββάτου.

Γεννημένος στο Τρινιδάδ το 1932, παιδί σχετικά φτωχών γονιών ινδικής καταγωγής, ο Νάιπολ άρχισε να γράφει τη δεκαετία του 1950. Τιμήθηκε με περίοπτα λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του, στο οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών άλλων το μυθιστόρημα «Ένα σπίτι για τον κύριο Μπίσβας» (1961).

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η σύζυγός του Ναντίρα Νάιπολ χαρακτηρίζει τον συγγραφέα «γίγαντα» για όλα όσα μπόρεσε να πετύχει στη ζωή του και τονίζει ότι έφυγε περιστοιχισμένους «από ανθρώπους που αγαπούσε, αφού έζησε μια ζωή γεμάτη υπέροχη δημιουργικότητα», μετέδωσε το BBC.

Ο Νάιπολ μετεγκαταστάθηκε στην Αγγλία από την Καραϊβική στα 18 του, όταν του δόθηκε υποτροφία στην Οξφόρδη. Έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα ενώ σπούδαζε στην Οξφόρδη, το οποίο όμως δεν τυπώθηκε ποτέ. Άφησε το πανεπιστήμιο το 1954 κι έπιασε δουλειά ως αρχειοθέτης στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Το πρώτο του μυθιστόρημα που τυπώθηκε από εκδοτικό οίκο, Ο μυστικιστής μασέρ (1957), το οποίο έγραψε το 1955, δεν είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ούτε τράβηξε την προσοχή των κριτικών, αλλά του εξασφάλισε έναν χρόνο αργότερα το πρώτο του λογοτεχνικό βραβείο, το John Llewellyn Rhys Memorial Prize για νεοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

«Όταν έμαθα να γράφω έγινα κυρίαρχος του εαυτού μου, απέκτησα μεγάλη δύναμη, κι αυτή τη δύναμη είναι ακόμα μαζί μου μέχρι και σήμερα», είχε δηλώσει στο Reuters ο Νάιπολ το 2010.

Στον συγγραφέα είχε απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1989.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ