Ο Σερ Τζορτζ Μάρτιν, ο θρυλικός μουσικός παραγωγός που ανέδειξε τους Beatles ως την σημαντικότερη παγκοσμίως δύναμη της ποπ μουσικής, πέθανε, έγραψε ο Ρίνγκο Σταρ στο Twitter. Ήταν 90 ετών.
"Ο Θεός να ευλογεί τον Τζορτζ Μάρτιν, ειρήνη και αγάπη στην Τζούντι και την οικογένειά του", πρόσθεσε στο Twitter.
Ο Ρίνγκο Σταρ ανήρτησε επίσης μια φωτογραφία των τεσσάρων σκαθαριών με τον Μάρτιν και έγραψε: "Σε ευχαριστούμε για όλη σου την αγάπη και την ευγένεια Τζορτζ".
Εκπρόσωπος της Universal Music Group στο Λος Άντζελες επιβεβαίωσε τον θάνατο του Μάρτιν, αλλά πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.
Ο Μάρτιν θεωρείτο το πέμπτο μέλος του συγκροτήματος ή άλλως ο "Πέμπτος Beatle" και ήταν παραγωγός, συνεργάτης και μέντορας του Τζον Λένον, του Πολ Μακάρτνεϊ, του Τζορτζ Χάρισον και του Ρίνγκο Σταρ.
Κατά την σταδιοδρομία του διάρκειας περίπου έξι δεκαετιών στη μουσική βιομηχανία, ο Σερ Μάρτιν ήταν ο παραγωγός σχεδόν όλων των ηχογραφήσεων των Beatles, ενώ συνεργάστηκε επίσης με τους Gerry & the Pacemakers, Τζεφ Μπεκ, America, Cheap Trick και άλλα συγκροτήματα.
Προτού υπογράψει με τους Beatles το 1962 ο Μάρτιν ήταν παραγωγός σε άλμπουμ τζαζ μουσικής και κλασικής και ήταν αυτός που προέβλεψε την εμπορική επιτυχία των τεσσάρων τότε νεαρών, μελών του θρυλικού συγκροτήματος.
Τα επόμενα χρόνια συνέβαλε στη σύνθεση και την παραγωγή πολλών από τις μεγάλες επιτυχίες των τεσσάρων σκαθαριών, συμπεριλαμβανομένου του "Yesterday" και του "Love Me Do". Η αυτοβιογραφία του "All You Need Is Ears" του 1979 περιγράφει το πως ανακάλυψε τους Beatles και τη δημιουργική τους πορεία.
Ο Μάρτιν στέφθηκε ιππότης το 1996. Το 2006 σε συνεργασία με τον γιο του βοήθησε στη δημιουργία του σόου "Love" του Cirque du Soleil που αντλεί την έμπνευσή του από τους Beatles στο Λας Βέγκας, το οποίο και του χάρισε τα δυο πιο πρόσφατα Grammy του.
Εξάλλου το όνομά του έχει καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως του πιο επιτυχημένου παραγωγού στην ιστορία της ανθρωπότητας, με περισσότερα από 50 σίνγκλς που έκαναν επιτυχία και έφτασαν στο Νο 1 σε περίοδο πέντε δεκαετιών μόνον στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
σχόλια