O μουσικός της τζαζ και της σουίνγκ Χέινζ Τζέικομπ «Coco» Σούμαν, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της δισκογραφικής του εταιρείας.
Ο Σούμαν, επιζών του Ολοκαυτώματος, «ενθουσίαζε το κοινό του» όχι μόνο με τη μουσική του, αλλά και το «χιούμορ και τη ζεστασιά του», αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Trikont.
Ο μουσικός αγάπησε τη μουσική σουίνγκ, όταν την άκουσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936.
Αργότερα εξαναγκάστηκε να ψυχαγωγεί τους φρουρούς σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αφού συνελήφθη το 1943.
Η Trikont, η δισκογραφική εταιρεία με βάση το Μόναχο που εκπροσωπούσε τον Σούμαν, ανέφερε ότι ο μουσικός πέθανε στο Βερολίνο την Κυριακή. Η αιτία του θανάτου του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.
Ο Σούμαν, που γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1924 από Εβραία μητέρα και πατέρα που προσηλυτίστηκε στον Ιουδαϊσμό, έγινε γνωστός στην underground μουσική σκηνή της πόλης στη δεκαετία του 1930.
Έμαθε μόνος του να παίζει ντραμς και κιθάρα και συμμετείχε στο πρώτο του συγκρότημα όταν ήταν έφηβος.
Το ψευδώνυμο «Coco» το απέκτησε από την Γαλλίδα σύντροφό του, η οποία τον αποκαλούσε έτσι επειδή δυσκολευόταν να προφέρει το όνομά του, Τζέικομπ.
Το 1943, με την άνοδο των ναζί, ο Σούμαν συνελήφθη και απελάθηκε στο Theresienstadt, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, σε περιοχή που σήμερα βρίσκεται στην Τσεχία.
Ενώ βρισκόταν στο Theresienstadt, ο Σούμαν έγινε μέλος ενός συγκροτήματος, γνωστού ως οι Ghetto Swingers. Αναγκάστηκε να παίζει για τους αξιωματικούς των SS, οι οποίοι διοικούσαν το στρατόπεδο και αργότερα περιγράφει την εμπειρία αυτή ως «ανυπόφορη».
«Παίζαμε μουσική στην κόλαση» ανέφερε ο Σούμαν για την περίοδο που πέρασε στο Theresienstadt, σύμφωνα με τη Huffington Post.
Την επόμενη χρονιά, μαζί με άλλα μέλη των Ghetto Swingers, στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, στην κατεχόμενη από τους ναζί Πολωνία, όπου τον ανάγκαζαν να παίζει για τους κρατούμενους που έκαναν καταναγκαστικά έργα.
Ο Σούμαν, ο οποίος αργότερα επιβίωσε από μία «πορεία θανάτου» των κρατουμένων, όταν οι φρουροί των ναζί εγκατέλειψαν το στρατόπεδο καθώς πλησίαζαν οι συμμαχικές δυνάμεις, ανέφερε ότι η μουσική του «έσωσε τη ζωή».
Επέστρεψε στη Γερμανία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συνέχισε να παίζει μουσική, κάνοντας αρκετούς δίσκους.
Αποτέλεσε επίσης έναν από τους πρώτους εξέχοντες μουσικούς ηλεκτρικής κιθάρας της χώρας
«Είμαι ένας μουσικός που ήμουν κρατούμενος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης», είχε αναφέρει ο Σούμαν τα μετέπειτα χρόνια, προσθέτωντας: «Όχι κρατούμενος στρατοπέδου συγκέντρωσης που παίζει μουσική».
Με πληροφορίες από το BBC
σχόλια