Την έντονη αντίδραση πολλών τούρκων σκηνοθετών προκάλεσε η απόσυρση ντοκιμαντέρ που αφορούσε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) από το 34ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης λίγο πριν από την προβολή του στις 12 Απριλίου, κατόπιν παρέμβασης του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Η Επιτροπή του φεστιβάλ ανακοίνωσε χθες ότι ακυρώθηκε η προβολή της πλειονότητας των ταινιών στον Εθνικό Διαγωνισμό, το Διαγωνισμό Ντοκιμαντέρ, στο Διεθνή Διαγωνισμό Κινηματογράφου για τα Ανθρώπινα Δικαιόματα και του Νέου Τουρκικού Κινηματογράφου, καθώς και στους διαγωνισμούς για τη Χρυσή Τουλίπα, του Εθνικό Ντοκιμαντέρ και της τελετής λήξης.
Το επίμαχο ντοκιμαντέρ για το PKK με τίτλο «Bakur» σε σκηνοθεσία Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγρούλ Μαβίογλου, εστιάζει στην καθημερινή ζωή των μελών του κόμματος και περιλαμβάνει συνεντεύξεις με ανώτατα στελέχη, όπως ο στρατηγός στη βάση του PKK στο Ιράκ, Τζεμίλ Μπαγίκ.
Σε γραπτή ανακοίνωση του Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης, που διοργανώνει το φεστιβάλ, αναφέρει ότι έλαβε επίσημη επιστολή από το Υπουργείο Πολιτισμού στην οποία τονιζόταν ότι οι ταινίες που δημιουργούνται στην Τουρκία θα πρέπει να έχουν επίσημη άδεια για να προβληθούν στα φεστιβάλ.
Σε αντίποινα για την ακύρωση του Bakur κινηματογραφιστές από την Τουρκία, οι ταινίες των οποίων συμμετέουν στο φεστιβάλ, οργάνωσαν μία συνεδρίαση για να συζητήσουν τις κινήσεις τους.
Τελικά, οι σκηνοθέτες των ταινιών «Nefesim Kesilene Kadar» (Μέχρι να χάσω την αναπνοή μου) και «Homo Politicus» ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τις ταινίες τους μέχρι να ανακληθεί η απόφαση για το Bakur.
Την κίνηση αυτή ακολούθησαν κι άλλοι σκηνοθέτες, ενώ πάνω από 100, συμπεριλαμβανομένου και του τιμηθέντος με Χρυσό Φοίνικα, Νούρι Μπιλγκέ Τζεϊλάν, υπέγραψαν ψήφισμα καταγγέλλοντας λογοκρισία στο φεστιβάλ.
Μετά την ματαίωση της προβολής του «Bakur», οι διοργανωτές παραχώρση συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας ότι οι πλειονότητα των ταινιών έξι διαφορετικών κατηγοριών αποφάσισαν να αποσυρθούν εντελώς.
Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης κάλεσε επίσης τους συντελεστές των ταινιών που αποχώρησαν να επιστρέψουν στους κινηματογφράφους τις προγραμματισμένες ώρες των προβολών, έτσι ώστε να υπάρξει διάλογος.
Την ίδια ώρα κινηματογραφιστές απηύθυναν έκκληση στο σύνολο του τομέα των φεστιβάλ και τις οργανώσεις επαγγελματιών να αλλάξει η νομοθεσία και να ισχύσει η επέκταση της άδειας και για ταινίες που παράγονται εκτός Τουρκίας, όπως συμβαίνει στις εγχώριες.
σχόλια