Το πρώτο εξ ολοκλήρου ψηφιακό μουσείο τέχνης άνοιξε τις πύλες του στο Τόκιο.
Το μουσείο αυτό, που μοιάζει και με πάρκο ψυχαγωγίας, φιλοξενεί περίπου 50 ψυχεδελικά installations.
Στο «Mori Building Digital Art Museum», οι επισκέπτες δεν θα βρουν χάρτες με τα εκθέματα και περιγραφές τους, ούτε και πινακίδες που να τους απαγορεύουν να αγγίξουν τα έργα τέχνης. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν συνηθισμένα έργα τέχνης, σαν εκείνα που περιμένει να δει κάποιος σε ένα μουσείο, όπως πίνακες ή αντικείμενα σε γυάλινες προθήκες.
Οι επισκέπτες περιηγούνται σε έναν λαβύρινθο από άδειους χώρους και «βυθίζονται» στα πολύχρωμα installations, τα οποία ενεργοποιούνται από αισθητήρες κίνησης και προβάλλονται σε κάθε επιφάνεια του τεράστιου εκθεσιακού χώρου. Στο μουσείο χρησιμοποιούνται συνολικά 520 υπολογιστές και 470 προτζέκτορες.
Χάρη στην τεχνολογία projection-mapping (προβολική χαρτογράφηση), τα έργα τέχνης αντιδρούν στην κίνηση και το άγγιγμα, και οι επισκέπτες μπορούν να φανταστούν για λίγο πως έχουν υπερδυνάμεις.
Χωρίς τα φώτα, πρόκειται απλώς για μια σειρά από άδειες αίθουσες, με μαύρους τοίχους και δάπεδα με μοκέτα.
«Κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει αυτή την εμπειρία με τον δικό του τρόπο», σημειώνει ο επικεφαλής του μουσείου Ou Sugiyama. «Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Borderless" (χωρίς όρια) και θέλει να δείξει πώς τα εμβυθιστικά (immersive) έργα διατηρούν τα όρια μεταξύ των επισκεπτών σε μια κατάσταση συνεχών αλλαγών», προσθέτει.
Οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να συμβάλλουν στα έργα. Για παράδειγμα, καλούνται να ζωγραφίσουν σε ένα χαρτί κάποιο ψάρι και στη συνέχεια να τοποθετήσουν τη ζωγραφιά σε ένα σκάνερ. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, αυτό που ζωγράφισαν εμφανίζεται στην προβολή στον τοίχο και κολυμπάει μαζί με τα υπόλοιπα ψάρια του έργου. Αν προσπαθήσουν να το πιάσουν, φεύγει μακριά.
Άλλα έργα αφορούν τη φύση και τον κύκλο της ζωής. Περπατώντας από τη μια εγκατάσταση στην άλλη, εμφανίζονται βατράχια και σαύρες. Με ένα λάθος βήμα, μπορεί να τα λιώσεις.
Ένα από τα δωμάτια είναι γεμάτο εκατοντάδες λάμπες που κρέμονται σε διαφορετικά ύψη πάνω από ένα πάτωμα- καθρέφτη. Όταν μπει ένας επισκέπτης στον χώρο, το φως απλώνεται από λάμπα σε λάμπα και αλλάζει χρώματα.
Μετά την περιήγηση, στο «EN Tea House», οι επισκέπτες μπορούν να «πιουν την τέχνη». Ο σερβιτόρος γεμίζει ένα φλιτζάνι με τσάι και μέσα σε αυτό ανθίζει ένα ψηφιακό λουλούδι. Όσο υπάρχει τσάι μέσα στο φλιτζάνι, εμφανίζονται και άλλα λουλούδια.
Με πληροφορίες από Bloomberg