ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Σε δημοπρασία σπάνιο χειρόγραφο ποίημα της Άννας Φρανκ

Σε δημοπρασία σπάνιο χειρόγραφο ποίημα της Άννας Φρανκ Facebook Twitter
0

Ένα ποίημα που έγραψε η έφηβη Άννα Φρανκ λίγο πριν κρυφτεί με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ για να γλιτώσουν από τους Ναζί, ένα "πολύ σπάνιο" χειρόγραφό της, θα διατεθεί σε δημοπρασία στα τέλη Νοεμβρίου στο Χάαρλεμ, στην κεντρική Ολλανδία.


Το ποίημα ήταν γραμμένο σε ένα σχολικό λεύκωμα της "Κρικρί" (Κριστιάνε) φαν Μάαρσεν, της μεγαλύτερης αδελφής της καλύτερης φίλης της Άννας Φρανκ. Η αξία του χειρογράφου εκτιμάται μεταξύ 30-50.000 ευρώ, διευκρίνισε ο οίκος δημοπρασιών Bubb Kuyper.

Οι τέσσερις πρώτοι στίχοι του ποιήματος κατά πάσα πιθανότητα είχαν αντιγραφεί από ένα περιοδικό του 1938. Οι επόμενοι τέσσερις όμως προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί σε άλλες πηγές.

Σε δημοπρασία σπάνιο χειρόγραφο ποίημα της Άννας Φρανκ Facebook Twitter


Το χειρόγραφο φέρει την ημερομηνία 28 Μαρτίου 1942. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όλη η οικογένεια Φρανκ κλείστηκε σε ένα "κρυφό" διαμέρισμα. Έζησαν εκεί για δύο χρόνια, μέχρι τον Αύγουστο του 1944, όταν τους πρόδωσαν, τους συνέλαβαν και τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο διαμέρισμα αυτό η μικρή Άννα έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα NRC.Next, αυτή είναι η τέταρτη φορά που ένα χειρόγραφο της Άννας Φρανκ βγαίνει σε δημοπρασία. Το 1988, τα γράμματα της ίδιας και της αδελφής της, της Μαργκότ, προς τους Αμερικανούς αλληλογράφους τους, πουλήθηκαν για 165.000 δολάρια. Ένα βιβλίο με παραμύθια και τις υπογραφές των δύο κοριτσιών αγοράστηκε τον Μάιο στη Νέα Υόρκη έναντι 62.500 δολαρίων, τιμή διπλάσια από την αρχική εκτίμηση.


Η Άννα Φρανκ πέθανε από τύφο στις αρχές του 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της αδελφής της.

0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ