Στον αμερικανό συγγραφέα Τζορτζ Σόντερς το φετινό βραβείο Booker

Στον αμερικανό συγγραφέα Τζορτζ Σόντερς το φετινό βραβείο Booker Facebook Twitter
EPA/WILL OLIVER
1

Στον αμερικανό συγγραφέα Τζορτζ Σόντερς απονεμήθηκε το πλέον περίβλεπτο βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, το Man Booker Prize 2017, για το μυθιστόρημά του «Lincoln in the Bardo» -ένα έργο «βαθύτατα πρωτότυπο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής που το απονέμει.


Ο 58χρονος, Τεξανός Σόντερς, είναι μόλις ο δεύτερος αμερικανός λογοτέχνης που κερδίζει το βραβείο, το οποίο πάντως απονεμήθηκε για δεύτερη συναπτή χρονιά σε έναν συγγραφέα από τις ΗΠΑ. Οι κανόνες που διέπουν την διαδικασία επιλογής του νικητή του Man Booker άλλαξαν το 2014 και πλέον επιτρέπεται στους συγγραφείς όλων των βιβλίων που έχουν γραφτεί στα αγγλικά και κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο να το διεκδικούν.

Ο Σόντερς, που απέκτησε φήμη με τις συλλογές διηγημάτων του και τα μακροσκελή άρθρα του σε περιοδικά, επικράτησε των άλλων πέντε φιναλίστ με το πρώτο του μυθιστόρημα με κλασική μορφή, στο οποίο βάζει εκατοντάδες φωνές να αφηγηθούν τον θάνατο σε ηλικία 11 ετών του Γουίλι, γιου του αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται το 1862, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου. Βασιζόμενος σε ιστορικές μαρτυρίες και τη φαντασία του, ο συγγραφέας θέτει τον Γουίλι στο «μπάρντο»—μια μεταβατική κατάσταση της ψυχής στη θιβετιανή βουδιστική παράδοση, ένα είδος καθαρτηρίου. Γραμμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μορφή διαλόγου, το μυθιστόρημα περιλαμβάνει επίσης αποσπάσματα ιστορικών κειμένων, βιογραφιών και γραμμάτων. Στην κριτική του για τον Guardian, ο συγγραφέας Hari Kunzru επαίνεσε το βιβλίο ως «ιστορία μεγάλης επίσημης τόλμης», προσθέτοντας: «Ξεχωρίζει από τη σημερινή μυθιστοριογραφία, δείχνοντας έναν συγγραφέα που επεκτείνει το σύμπαν του προς τα έξω και ο οποίος έχει σαφώς περισσότερες απολαύσεις να προσφέρει στους αναγνώστες του».


Η Λόλα Γιανγκ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σημείωσε ότι «η μορφή και το στιλ αυτού του βαθύτατα πρωτότυπου μυθιστορήματος γέννησε μια ιδιαίτερα πνευματική, έξυπνη, συγκινητική αφήγηση».


Πέρυσι, ο συγγραφέας Πολ Μπίτι έγινε ο πρώτος Αμερικανός που κέρδισε το Man Booker για το μυθιστόρημά του «The Sellout», μια δηκτική σάτιρα για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ. Μεταξύ των προηγούμενων νικητών του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών, συγκαταλέγονται ο (φετινός νομπελίστας λογοτεχνίας) Καζούο Ισιγκούρο, ο Σαλμάν Ρούσντι, η καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ κ.ά.


Στην ομιλία του για την αποδοχή του βραβείου, ο Τζορτζ Σόντερς τόνισε πως «ζούμε μια παράξενη εποχή», σημειώνοντας ότι στην Αμερική «ακούμε πολλά για την ανάγκη να προστατεύσουμε τον πολιτισμό». Κατά τον ίδιο, το κεντρικό ζήτημα των καιρών είναι αν η κοινωνία αντιδρά στο καθετί με «αποκλεισμό, αρνητισμό και βία» ή «με αγάπη». Ο ίδιος χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» τη βράβευσή του και πρόσθεσε πως ελπίζει να «ανταποκριθεί» σε αυτή την τιμή «με το υπόλοιπο έργο μου, στην υπόλοιπη ζωή μου».

 


* Στα ελληνικά, το βιβλίο του Σόντερς κυκλοφορεί με τον τίτλο «Λήθη και Λίνκολν», σε μετάφραση Γ. Ι. Μπαμπασάκη, από τις εκδόσεις Ίκαρος. Το βιβλίο του Μπίτι, που κέρδισε το περυσινό βραβείο, κυκλοφορεί με τον τίτλο «Ο πουλημένος», σε μετάφραση Νίκου Α. Μάντη, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια