Το θέμα του γκράφιτι έφτασε μέχρι και τη Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Θεόδωρου Φορτσάκη, που επαναφέρει το ζήτημα της αποτελεσματικής φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων και ζητά να μάθει αν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ποινικής δίωξης των δραστών και πώς θα γίνει η αποκατάσταση.
Αναλυτικά:
Επαναλαµβανόµενες καταστροφές σε πανεπιστηµιακούς χώρους
Αθήνα, 6 Μαρτίου 2015
Μια σειρά συµβάντων επαναφέρουν για πολλοστή φορά στο προσκήνιο το ζήτηµα της αποτελεσµατικής φύλαξης των πανεπιστηµιακών χώρων. Τελευταία, η εξωτερική όψη του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη, ενός µνηµείου του κέντρου της Αθήνας, καλύφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από χρωµατισµούς αγνώστων (γκράφιτι). Πρόκειται για ολοκληρωτική αλλοίωση της όψεως του κτιρίου, ενώ η έκταση της εν λόγω επέµβασης είναι πρωτοφανής. Οι σχετικές εικόνες, όπως δηµοσιεύθηκαν στον ηµερήσιο τύπο, προκαλούν µεγάλη θλίψη. Εν τούτοις, ούτε το Υπουργείο ούτε οι πρυτανικές αρχές µέχρι σήµερα καταδίκασαν το συµβάν.
Η καταστροφή της όψεως του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου προστίθεται σε πολλά άλλα παρόµοια πρόσφατα συµβάντα σε πανεπιστηµιακούς χώρους. Έτσι, στις 14 Φεβρουαρίου 2015 πραγµατοποιήθηκε βραδινή εκδήλωση εντός του χώρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής σηµειώθηκαν εκτεταµένες ζηµιές, µεταξύ άλλων στο αµφιθέατρο και στο εργαστήριο της Σχολής.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως, σύµφωνα µε τον Κοσµήτορα της Σχολής Επιστηµών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α., µετά το πέρας της εν λόγω εκδήλωσης, εντός του αµφιθέατρου της σχολής, βρέθηκαν ελαστικά αυτοκινήτων! Τα ίδια επαναλήφθηκαν σε αντίστοιχη εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015 στο Τµήµα Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης. Και στην περίπτωση αυτή οι προκληθείσες ζηµίες ήταν σηµαντικές, µεταξύ άλλων στο αµφιθέατρο και στα σχεδιαστήρια του Τµήµατος.
Ενδεικτικώς, σύµφωνα µε τον Πρόεδρο του Τµήµατος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., κατά τη διάρκεια της εν λόγω εκδήλωσης, ορισµένοι από τους συµµετέχοντες χρησιµοποίησαν τους διαδρόµους του Τµήµατος ως αποχωρητήριο! Η µεγάλη έκταση και η φύση των εν λόγω φθορών, καθώς και ο επαναλαµβανόµενος ρυθµός τους, προκαλεί προβληµατισµό ως προς τους υπαίτιους και τα κίνητρα τους. Πρόκειται για ζηµιές αδικαιολόγητες, οι οποίες οδηγούν στο συµπέρασµα αφενός µεν ότι η δράση των υπαιτίων είναι ανεξέλεγκτη, αφετέρου δε ότι η πρόκληση των φθορών ήταν αυτοσκοπός. Συνακόλουθα, εγείρονται αναπόφευκτα ερωτήµατα ως προς τη βούληση και την ικανότητα των αρµοδίων αρχών για την καταστολή και πρόληψη των φαινοµένων αυτών.
Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήµατα:
- Ποια µέτρα είχαν ληφθεί για τη φύλαξη των πανεπιστηµιακών χώρων;
- Ποια µέτρα ελήφθησαν κατόπιν της τέλεσης των εν λόγω εκτεταµένων φθορών για την
εύρεση των υπαιτίων;
- Έχει κινηθεί η σχετική ποινική, αλλά και κάθε άλλη, νόµιµη σχετική διαδικασία;
- Ποιος θα αναλάβει το κόστος αποκατάστασης των εν λόγω ζηµιών;
- Ποια µέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να µην επαναληφθούν αυτά τα φαινόµενα στο µέλλον;
Σκληρή και καταδικαστική είναι και η ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ στην οποία γίνεται αναφορά για θλιβερή εικόνα, βανδαλισμό και βεβήλωση ιστορικού μνημείου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων εκφράζει την θλίψη και οργή του για τους πρόσφατους βανδαλισμούς στο ιστορικό κτήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας. Οι βανδαλισμοί των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων τείνουν να γίνουν δυστυχώς μέρος της καθημερινότητάς τους. Η θλιβερή εικόνα του ιστορικού κτηρίου του ΕΜΠ αποτελεί την αποκορύφωση των απαράδεκτων αυτών πράξεων. Οι δράστες βεβήλωσαν ένα ιστορικό κτήριο, μνημείο της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και των δημοκρατικών αγώνων αυτού του τόπου. Δείχνοντας έλλειψη πολιτισμού και σεβασμού στην Ιστορία, πλήττουν με τις πράξεις τους ηθελημμένα και συνειδητά το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η μαύρη και αποκρουστική εικόνα του κτηρίου των οδών Πατησίων και Στουρνάρη βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματική εικόνα του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου, το οποίο, παρά τα πενιχρά μέσα που του διαθέτει η Πολιτεία, αναδεικνύει την αριστεία, παρέχει ανταγωνιστική εκπαίδευση στους φοιτητές του και διακρίνεται για την έρευνά του.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει επανειλημμένα επισημάνει στην Πολιτεία το θέμα της φύλαξης των Πανεπιστημίων τα οποία, με τις συνεχείς μειώσεις στους τακτικούς προϋπολογισμούς τους και την υποστελέχωσή τους σε διοικητικό προσωπικό μέσω της διαθεσιμότητας και όχι μόνο, είναι ανήμπορα να αντιδράσουν. Η Σύνοδος, μέσω των αποφάσεών της, έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των Πανεπιστημίων. Καλούμε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να ανταποκριθεί σε αυτές. Ελπίζουμε στην ανταπόκριση του Πρωθυπουργού –απόφοιτου του ΕΜΠ– καθώς και του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων –ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ– ώστε να αποτραπεί η πολύμορφη υποβάθμιση που υφίστανται τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια.
σχόλια