«Με γαλλικό άρωμα»
Tη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα δοθεί από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συναυλία αφιερωμένη στη μουσική παράδοση της Γαλλίας με τίτλο «Με γαλλικό άρωμα». Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο συναυλιών μουσικής δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα Μουσεία» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και η Ελένη Νικολαΐδη στο πιάνο θα ερμηνεύσουν δημοφιλείς και πρωτοποριακές για την εποχή τους συνθέσεις.
Η εκρηκτική «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπισέ, η «Petite Suite» του Κλωντ Ντεμπυσσύ, το λυρικό «Scherzo» του Εζέν Ζοζέφ Μποζά, τα μαγευτικά «Τρία σύντομα κομμάτια» του Ζακ Ιμπέρ και το ποικιλόμορφο «Σεξτέτο» του Φρανσίς Πουλένκ θα ταξιδέψουν το κοινό στις γοητευτικές συνοικίες του Παρισιού, γύρω από τον Σηκουάνα.
Info:
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Λεωφόρος Bασιλίσσης Σοφίας 22. Τηλέφωνο: 213 2139517
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, 18:00
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 2139570 (Δευτέρα – Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00).
«Bauhaus – Μοντέλο και Μύθος»
Μετά την πολύ μεγάλη προσέλευση του κοινού στην πρώτη προβολή του, το Ινστιτούτο Γκαίτε προβάλλει ξανά το ντοκιμαντέρ «Bauhaus – Μοντέλο και Μύθος» (D 2010, 104´) την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, στις 20:30.
Τo Bauhaus θεωρείται μέχρι και τις μέρες μας βασικός πυρήνας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και του μοντέρνου design. Όμως το «Bauhaus» δεν είναι μόνον το «κυβιστικό» λευκό σπίτι με την επίπεδη στέγη ή η καρέκλα με σκελετό από ατσάλινους σωλήνες ή η διάσημη λάμπα Bauhaus.
To Bauhaus ήταν και εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θεωρείται ακόμα και σήμερα πρότυπο σχολής. Εκεί δίδαξαν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες όπως π.χ. οι Johannes Itten, Wassily Kandinsky, Lyonel Feininger, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Walter Gropius, Mies van der Rohe.
Το ντοκιμαντέρ των Niels Bolbrinker & Kerstin Sutterheim αποτελεί μια σφαιρική κριτική παρουσίαση των καλλιτεχνικών και πολιτικών στόχων του Bauhaus από την επαναστατική του ίδρυση μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο και τη διάλυσή του στη ναζιστική εποχή μέχρι την κατασκευαστική δραστηριότητα στο νεοσύστατο Ισραήλ και τη γένεση του μύθου «Bauhaus» στις ΗΠΑ.
Πρώην φοιτητές του Bauhaus ξετυλίγουν αναμνήσεις, ενώ οι δάσκαλοι παίρνουν το λόγο μέσω αρχειακού υλικού.
Info:
Ινστιτούτο Γκαίτε
Ομήρου 14-16, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3661000
Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Αγγλικά/Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους
Island Hoping / Άτοποι Τόποι
Το νέο φωτογραφικό έργο της ελληνογερμανίδας εικαστικού Χριστίνας Δημητριάδη θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το φιλότεχνο κοινό στην έκθεση Island Hoping / Άτοποι Τόποι που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων στο Κέντρο Τεχνών, από 9 Νοεμβρίου 2018 έως 3 Φεβρουαρίου 2019.
Η έκθεση αποτελεί την πρώτη ατομική παρουσίαση της καλλιτέχνιδας σε δημόσιο θεσμό στην Ελλάδα και ο τίτλος της αποτελεί ένα λογοπαίγνιο με τον όρο island hopping, όπου η Χριστίνα Δημητριάδη ερευνά την εικόνα και τον μύθο της Μεσογείου.
Η Μεσόγειος είναι μια γεωγραφική οντότητα, αλλά πάνω απ' όλα μία φαντασιακή πραγματικότητα στην οποία η εκτίμηση της ομορφιάς και του συλλογικού πνεύματος είναι βαθιά ριζωμένη. Η Μεσόγειος περιγράφεται ως πολιτιστικός χώρος, στην ουσία όμως η ιστορική και πολιτική της πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Στις αισθητικά δομημένες φωτογραφίες, νησιά και βραχονησίδες αναδύονται από τη θάλασσα, ως ένα απροσδιόριστο τοπίο. Οι βραχώδεις ακτές του Αιγαίου λόγω της μορφολογίας και της τραχύτητάς τους ξυπνούν διφορούμενα συναισθήματα μεταξύ αισιοδοξίας, ελπίδας και αβεβαιότητας. Η Χριστίνα Δημητριάδη μετατρέπει το τοπίο από φιλόξενο σε άγονο.
Αφετηρία αυτής της σειράς υπήρξε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της Ελιγολάνδης (Helgoland), νησί της Βόρειας Θάλασσας με ιδιαίτερη πολιτική και γεωγραφική ιστορία, γενέτειρα της οικογένειας της Δημητριάδη και η αρχή της μεταναστευτικής ιστορίας της. Το παρελθόν και το μέλλον, το προσωπικό και το συλλογικό συμπλέουν, καθιστώντας το Island Hoping ένα υβρίδιο του Βορρά και του Νότου.
H φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στο αρχιπέλαγος των Φούρνων Κορσέων, μεταξύ Ικαρίας, Πάτμου και Σάμου, ένα μέρος με μεγάλη γεωλογική γεωπολιτική και ιστορική σημασία που μετρά το μεγαλύτερο αριθμό ναυαγίων από την αρχαιότητα, ενώ συγκλονίζει σήμερα διεθνώς με την τραγωδία όσων ακολουθούν το κύμα ζωής και θανάτου της μετανάστευσης.
Info:
Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων
Βασιλίσσης Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου 2018 – 3 Φεβρουαρίου 2019
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10.00 - 21.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00, Δευτέρα κλειστά
Είσοδος ελεύθερη