Άνθρωποι που έχασαν τα πάντα: στέγη, συγγενείς και φίλους. Πρόσωπα που βίωσαν την απόρριψη και από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο κενό. Όμως βρήκαν τη δύναμη να ξαναγεννηθούν και να προχωρήσουν με πιο αισιόδοξη ματιά. Σήμερα τους βλέπουμε καθημερινά στο πόστο τους σε διάφορα σημεία της πόλης να φωνάζουν: «Περιοδικό Σχεδία».
Τους ανθρώπους αυτούς επέλεξε για δεύτερη συνεχή χρονιά να στηρίξει το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετέχοντας και φέτος στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε το περιοδικό δρόμου "Σχεδία". Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η υποστήριξη της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.
Σήμερα το μεσημέρι οι διερχόμενοι από την Πλατεία Συντάγματος μπορούσαν να δουν εθελοντές κάθε ηλικίας να φορούν το κόκκινο γιλέκο και για μία ώρα να βρίσκονται στα πόστα των πωλητών της «Σχεδίας», προσφέροντας στήριξη στο πρόγραμμα «Πωλητής για μία ώρα».
Στην αρχή τις οδηγίες έδωσε ο πωλητής της Σχεδίας κύριος Παναγιώτης Κανάρης. Στο ερώτημα της LiFO για όσα βιώνει καθημερινά ο ίδιος θα πει: «Με τη «σχεδία» έχω επαφή με κόσμο. Με ρωτούν τι έκανα πριν. Μια νεαρή κοπέλα με ρώτησε με ενδιαφέρον ότι θα έχω περάσει πολλά στη ζωή μου. Της εξήγησα. Κάποια στιγμή είδα τα μάτια της να βουρκώνουν. Μου είπε «μπράβο που το κατάφερα». Και συνεχίζει: «Από τη στιγμή που ανακάλυψα τον αληθινό εαυτό μου και άρχισα να τον αγαπώ, να τον εκτιμώ και να τον σέβομαι, δεν έχω πλέον να φοβηθώ τίποτα».
Την ίδια στιγμή η υπεύθυνη τύπου του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Ελβίρα Φόρτε τονίζει: «Για δεύτερη φορά το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συμμετείχε στη δράση, μαζί με εθελοντές από το δίκτυο mazi.eu και πολίτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα. H στόχευση της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ταυτίζεται με δράσεις φορέων όπως η «σχεδία», αφού προωθούν όχι απλώς την οικονομική ενίσχυση αστέγων, ανέργων και άλλων οικονομικά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, αλλά και τη σταδιακή επανένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, με την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην άρση των κοινωνικών αποκλεισμών».
Στο κάτω μέρος της πλατείας ο Γιάννης Ήλκος, φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βρέθηκε στο Σύνταγμα προκειμένου να συμμετάσχει ως πωλητής και να ενισχύσει τα έσοδα του περιοδικού τα οποία εξασφαλίζουν ένα υποτυπώδες εισόδημα και ταυτόχρονα οδηγούν τους εαυτούς τους έξω από τον κύκλο απομόνωσης. «Είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος με το ακανθώδες πρόβλημα της αστεγίας. Νομίζω ότι πολλές φορές ως κοινωνία τους προσπερνάμε ή δεν τους δίνουμε καθόλου σημασία. Κι αυτό είναι λάθος. Οπότε, το λιγότερο που μπορούσα να κάνω είναι να έρθω σήμερα εδώ και να μοιράσω περιοδικά. Προφανώς, είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια των πωλητών να σταθούν με αξιοπρέπεια στη ζωή».
H στόχευση της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ταυτίζεται με δράσεις φορέων όπως η «σχεδία», αφού προωθούν όχι απλώς την οικονομική ενίσχυση αστέγων, ανέργων και άλλων οικονομικά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, αλλά και τη σταδιακή επανένταξή τους στην κοινωνία.
Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες.
Η Αργυρώ Μπέσιου είναι εκπαιδευτικός και παράλληλα έλαβε και μέρος στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ως συνοδός της κόρης της, η οποία επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει του Ευρωπαίους πολίτες στην Διάσκεψη. Η εμπειρία της αυτή την ώθησε να συμμετάσχει και στο πρόγραμμα “πωλητής για μια ώρα” και επισημαίνει: «Ένιωσα την ανάγκη να προσφέρω στον συνάνθρωπο μου. Ας μην τους προσπερνάμε κι ας αγοράσουμε ένα περιοδικό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για όλους του πολίτες της Ευρώπης από το να είμαστε ενεργοί και να συμμετέχουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης. Και τώρα είναι η ώρα για δράση».
Τέλος, με τη σειρά του ο ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης Χρήστος Αλεφάντης μιλώντας στη LiFO σημειώνει: «Η δράση «Πωλητής για μία ώρα» πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, μήνα που υλοποιούνται πληθώρα δράσεων σε όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη στο πλαίσιο της «Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου». Κατ' εξαίρεση φέτος διοργανώθηκε τον Ιούνιο και όπως πάντα είναι αφιερωμένη στους ανά τον κόσμο πωλητές των περιοδικών δρόμου».
Και συμπληρώνει: «Στο πλαίσιο της δράσης, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του αθλητισμού, των ΜΜΕ, της κοινωνίας των πολιτών, οργανισμοί, αναγνώστες και υποστηρικτές του περιοδικού φορούν το κόκκινο γιλέκο των πωλητών της «σχεδίας» και καταλαμβάνουν για μία ώρα ένα από τα πόστα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έτσι και σήμερα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα οι οποίοι συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και στο να μάθει ο κόσμος τι είναι η Σχεδία και ποιοι είναι οι άνθρωποι της. Επίσης, οι εθελοντές έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν με τους τακτικούς πωλητές του περιοδικού, να μάθουν για τον καθημερινό τους αγώνα για μια καλύτερη ζωή και να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μετά από 2 χρόνια απουσίας, νιώσαμε την ανάγκη να συναντηθούμε ξανά».
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν