Το Κατώγι στην Ίο

Το Κατώγι στην Ίο Facebook Twitter
0

Το να έχεις επισκεφθεί την Ίο τα τελευταία οκτώ χρόνια και να μην έχεις φάει στο Κατώγι είναι μεγάλο κρίμα. Στο μικροσκοπικό, σχεδόν υπόσκαφο μεζεδοπωλείο έφαγα πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2007, την πρώτη μου φορά στο νησί. Με πήγαν την τελευταία μέρα των διακοπών μου και πολύ στενoχωρήθηκα γι' αυτό. Θυμάμαι ακόμα την έκπληξή μου όταν ήρθε η Θεοδώρα να μας πάρει παραγγελία, μια γυναίκα ψηλή, όλο πόδια, με υπέροχα λαδί μάτια, που με μια σχεδόν χορευτική ικανότητα κινούνταν ανάμεσα στα τραπέζια και στη μαγκιά όλων όσoι ήμασταν καθισμένοι μπροστά της εκείνη τη στιγμή. Όταν έβγαλε, δε, το στυλό από τον κότσο της για να γράψει τα φαγητά μας, πρέπει να την κοιτούσα με το στόμα ανοιχτό. Η μια ευχάριστη έκπληξη ακολουθούσε την άλλη: η διακόσμηση που ήταν (και παραμένει) ένα πάρτι απενοχοποιημένου μαξιμαλισμού και προσωπικών ιστοριών, οι ρακές που έρρεαν άφθονες και, τέλος, το φαγητό. Από την τότε στενόχωρη κουζίνα του ο Γιώργος έβγαζε τους πιο νόστιμους μεζέδες από διαλεχτά υλικά, χωρίς ίχνος επιτήδευσης και προσπάθειας εντυπωσιασμού. Ερωτεύτηκα παράφορα το κους κους σαλάτα, ένα πιάτο που υπάρχει μέχρι σήμερα στο μενού και το οποίο παραγγέλνω κάθε φορά που θέλω να κάνω την έξυπνη σε ανυποψίαστους φίλους. Από το 2007 πάω κάθε χρόνο στην Ίο και ποτέ δεν ξεχνάω να φάω τουλάχιστον μία φορά στο Κατώγι.

Το Κατώγι στην Ίο Facebook Twitter
Το Κατώγι στην Ίο Facebook Twitter

Ο Γιώργος Κατσέας και η Θεοδώρα Τζιαμαλή γνωρίστηκαν προ δεκαετίας, ενώ δούλευαν και οι δύο σε μπαρ του νησιού. Ερωτεύτηκαν κι έζησαν μαζί σχεδόν αυτομάτως. Πώς, όμως, προέκυψε η μαγειρική για τον Γιώργο; «Από πιτσιρίκι μαγείρευα στους φίλους μου, αλλά ήθελα να γίνω tattoo artist. Ευτυχώς, κατάλαβα νωρίς ότι δεν είχα το ταλέντο και σκέφτηκα να πάω στο Λονδίνο να μάθω κομμωτική. Φτάνοντας εκεί, βρήκα τις οικονομικές απαιτήσεις εξωπραγματικές κι έτσι επέστρεψα στην Αθήνα, όπου και πήγα σε σχολή μαγειρικής». Το μαγαζί προέκυψε από σπόντα. Όντας ζευγάρι και εκτός σεζόν, επέστρεψαν στο νησί να πάρουν το δίπλωμα μηχανής του Γιώργου και να βοηθήσουν έναν φίλο να βρει έναν χώρο για να ανοίξει κατάστημα ρούχων. Περνώντας μπροστά από τη θολωτή αυλή, κοντοστάθηκαν. Το αποφάσισαν επιτόπου και το έκλεισαν με σκοπό να ανοίξουν μεζεδοπωλείο.

Το Κατώγι στην Ίο Facebook Twitter
Το Κατώγι στην Ίο Facebook Twitter


Είχαν αρχικό κεφάλαιο πεντακόσια ευρώ. «Ήρθαμε για τρεις μέρες βόλτα και φύγαμε με μαγαζί. Το κλείσαμε Οκτώβρη, πήραμε δάνειο και ξεκινήσαμε εργασίες τον Δεκέμβρη. Ανοίξαμε το Πάσχα». Το Κατώγι σήμερα είναι τρεις φορές το μέγεθος του αρχικού μαγαζιού, με δύο προσθήκες, μια παλιά αποθήκη κι ένα κουρείο. Τα δυο, όμως, πρώτα χρόνια είχε οκτώ τραπέζια και ήταν όλο φτιαγμένο από τα χέρια τους. Η Θεοδώρα θυμάται τον πρώτο χρόνο: «Μάθαμε να κάνουμε τα πάντα. Έπαιρνα τον θείο μου και τον ρωτούσα αν βάζω ασβέστη στο σοβάτισμα. Πλέον μπορώ να σου φτιάξω χτιστό κρεβάτι με μπαουλάκι από κάτω για τα σεντόνια. Για λίγο καιρό, στην αρχή, κοιμόμασταν μέσα, στον χώρο μπροστά από την κουζίνα. Μετά το κλείσιμο στρωματσάδα και ταινία στο laptop, το πρωί με το νεσεσέρ και την οδοντόβουρτσα στο μπάνιο». «Ρίξαμε πάρα πολλή δουλειά» συνεχίζει ο Γιώργος. «Θυμάμαι να τελειώνω την πρώτη μέρα και να το έχω μετανιώσει πικρά. Είπα στη Θεοδώρα ότι κάποια στιγμή μέσα στη βραδιά σκέφτηκα να τα παρατήσω όλα και να φύγω». Παρ' όλα αυτά, ο Γιώργος και η Θεοδώρα έμειναν και συνέχισαν να δουλεύουν, τον πρώτο χρόνο μόνοι τους, εκείνος στην κουζίνα κι εκείνη στο σέρβις και το μπαρ. Από πελατεία στην αρχή θυμούνται μόνο τους γνωστούς τους. «Ερχόταν ο λογιστής μας, ο προμηθευτής μας και, φυσικά, το καλοκαίρι κάποιοι φίλοι». Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας ο διπλανός αποφασίζει να τους δώσει την αποθήκη που δεν χρησιμοποιούσε. Η πρώτη αυτή επέκταση αποδείχτηκε σωτήρια για το Κατώγι. «Είχαμε συνειδητοποιήσει ότι τα έξοδα έβγαιναν, αλλά δεν είχαμε σχεδόν καθόλου κέρδος. Ή θα το μεγαλώναμε ή θα το κλείναμε. Ευτυχώς, με την επέκταση άνοιξε η δουλειά. Μετά μας έκατσε να αδειάσει και το κουρείο δίπλα και φτάσαμε στο σημερινό μαγαζί». Η Θεοδώρα πλέον δεν είναι μόνη της. Η αδερφή της και άλλα δύο κορίτσια στο σέρβις εξυπηρετούν με χαμόγελο, καθώς και ο Γιώργος έχει πλέον μια οργανωμένη κουζίνα. Σε καθημερινή βάση ο μάγειρας πάει γυμναστήριο. «Πρέπει να πηγαίνω, να ξεφεύγω λίγο, και να γυμνάζομαι. Προσέχω και τι τρώω, γιατί, αντίθετα από τη Θεοδώρα, εγώ παχαίνω». «Είναι αλήθεια, εγώ δεν παίρνω κιλά, ό,τι και να φάω. Μπορώ να φάω ένα ταψί γεμιστά με τραχανά μόνη μου και να μη βαρυστομαχιάσω καν» λέει η Θεοδώρα, χαμογελώντας. Είναι δύσκολο να την πιστέψεις. Η φιγούρα της θυμίζει μοντέλο.

Όση ώρα μιλάμε μπαίνει κόσμος να κλείσει τραπέζι για το βράδυ. Πολλοί Έλληνες αλλά και πολλοί ξένοι, φίλοι των παιδιών που έρχονται στο νησί επί χρόνια. Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση χαλαρότητας κι ευθυμίας. Ο κόσμος χαιρετάει και τους δύο, πολλοί τους ασπάζονται, όπως έχουν δει να κάνουν εδώ στην Ελλάδα. Τα παιδιά χαμογελούν πλατιά. Κοιτώντας τους καταλαβαίνω τι κάνει αυτό το μαγαζί μοναδικό. Είναι αυτοί οι δύο νέοι άνθρωποι που ξεκίνησαν με ένα όνειρο και κατάφεραν να κάνουν ένα μαγαζί στο οποίο κανείς δεν νιώθει πελάτης, παρά φίλος, καλεσμένος για μερικούς μεζέδες, ρακί και καλαμπούρι. Ό,τι πρέπει!

Το Κατώγι στην Ίο Facebook Twitter
Το Κατώγι στην Ίο Facebook Twitter
Για τους γνώστες και φίλους, πλάκα έχει και το κυνήγι των φωτογραφιών του Γκαλίνοβιτς, πρώην τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, έξυπνα κρυμμένων σε αστεία κολάζ με φωτογραφίες της Θεοδώρας σε όλες τις πιθανές γωνιές του μαγαζιού.

=====

Αν πας στο Κατώγι, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις κους κους σαλάτα, κοτόπουλο πάπρικα και την παγκόσμια πατέντα «μουσακαδοκροκέτα».

Επίσης, καλό είναι να κάνεις ένα τηλέφωνο μετά τις έξι για κράτηση, αν είσαι με παρέα. Εξαιρετική και η μπάρα με κοκτέιλ ημέρας.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ