Έμφαση στο λάδι
Απροσποίητες γεύσεις και αυθεντικά ελληνική κουζίνα με σαφείς αναφορές στη μαγειρική του σπιτικού είναι η συνταγή που προτείνει ο Ελαιών, στο κέντρο της Αθήνας.
Hγαστρονομική ιδεολογία του εστιατορίουΕλαιών στηρίζεται στην απλότητα, στηδημιουργία γεύσεων που παραπέμπουν στησπιτική κουζίνα. Όποιος έχει γευθεί τοκατσικάκι φρικασέ με μπόλικο αυγολέμονοκαι ξινούτσικο ζουμί το έχει διαπιστώσειαπό την πρώτη πιρουνιά. Αυτό είναι ένααπό τα πιάτα που σερβίρει το all dayεστιατόριο Ελαιών στην καρδιά τουκέντρου της Αθήνα και η κουζίνα του τιμάαυτό ακριβώς που δηλώνει η ονομασίατου. Εδώ μιλάμε για καλό ελαιόλαδο όχιτυχαία, αφού το αγρόκτημα Ελαιών στηνορεινή Κορινθία προμηθεύει τους σεφΓιάννη Γεωργιάδη και Κώστα Σμυρναίο μεπιστοποιημένο βιολογικό ελαιόλαδο.Είναι ο πρωταγωνιστής στην κουζίνα τόσοστην κατσαρόλα όσο και στο τηγάνι, ενώτα μπουκάλια με ελαιόλαδο έχουν περίοπτηθέση σε κάθε τραπέζι. Έμφαση στις καλέςπρώτες ύλες είναι κάτι που αμέσωςανακαλύπτεις στο φαγητό.
Ηδιακόσμηση του χώρου στηρίζεται στηλογική της καθημερινής πολυτέλειας.Στην είσοδο βρίσκεται το μπαρ, πουπροσφέρεται για ένα τσιμπολόγημα σταόρθια, για τους βιαστικούς προσφέρονταςφρεσκοστιμμενο χυμό, καφέ ή κάποιο απότα πληθωρικά σάντουιτς. Σε περίοπτηθέση είναι η μεγάλη οθόνη που καλύπτειτη μια πλευρά του χώρου και προβάλλεισκηνές από την κουζίνα την ώρα τηςπροετοιμασίας του φαγητού.
Τομενού είναι οικείο και ανυπόκριτο.Ξεκινάς με μια μους μελιτζάνας με κατίκιΔομοκού και λιαστή ντομάτα και συνεχίζειςμε γεμιστά κρεμμύδια με κιμά και πλιγούρι.Υπάρχει και γύρος ζουμερός με σάλτσαπου μοσχομυρίζει άνιθο. Χορταστικό αλλάκαι γευστικό πιάτο είναι η ποικιλίαθαλασσινών με λαχανικά. Το στήθοςκοτόπουλου μαγειρεμένο με καλό λαδάκιαλλά και ενισχυμένο με αρωματικά, μαύρεςελιές κομμένες σε λεπτές ροδέλες καιλεμόνι καταφέρνει να ξεχωρίζει για τηνπλούσια και νόστιμη γεύση του. Εδώ οισεφ μαγειρεύουν χωρίς άσκοπουςπειραματισμούς, αξιοποιώντας τακαθημερινά απλά υλικά στην κουζίνα.Φασολάκια μαγειρεμένα με φρέσκιαντομάτα, μελιτζάνες ιμάμ, μουσακάς,μπριάμ είναι καθημερινά πιάτα του μενούπου θα καλύψουν με διάθεση «σπιτική»τις ανάγκες για καθημερινό φαγητό, τουςεργαζόμενους του κέντρου αλλά και όσουςαναζητούν ένα χαλαρό δείπνο.