Valtezziana 2.0: Το δίδυμο του Black Salami έφτιαξε πιτσαρία

Valtezziana 2.0 Facebook Twitter
Υπάρχουν πια πολλές απόψεις για την πίτσα, έτσι και στη Valtezziana 2.0 καταθέτουν τη δική του, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Φωτ.: Αντώνης Κατρακάζης
0

Σε μια ώρα δύσκολη, κάποιοι από εμάς θα φάμε ό,τι πίτσα μας φέρουν, γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν μεγαλώσαμε τρώγοντάς τη με mozzarella di bufala και σάλτσα από ντομάτες των ηφαιστειογενών εδαφών της περιοχής του Βεζούβιου. Και πίτσα έτοιμη από το σούπερ μάρκετ έχουμε φάει, και πολύ «σπέσιαλ» απ’ έξω, και σπιτικές που τις λαχταρούσαμε και τις ζητούσαμε, κι ας έβγαιναν τραγανές.

Παράλληλα, στην Αθήνα αυτό το street food δεν αντιμετωπίζεται όπως το σουβλάκι, δεν υπάρχει αυτό το debate που δημιουργούν ο «Κώστας, ο πάνω» της Φιλελλήνων και ο «Κώστας, ο κάτω» της πλατείας Αγίας Ειρήνης στις παρέες. Στην πίτσα δεν χωράνε οπαδικά, τουλάχιστον όχι μέχρι τώρα.  

Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα έχει ανεβάσει τόσο το επίπεδο σε αυτό το γρήγορο φαγητό που δεν χρειάζεται πια να ταξιδέψει κανείς μέχρι την Ιταλία για να βρει καλοφτιαγμένη πίτσα. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά πλέον υπάρχει από μία πιτσαρία που ακολουθεί τον δρόμο που χάραξαν οι Ναπολιτάνοι. Όσο για το κέντρο, οι διευθύνσεις για προσεγμένη πίτσα είναι πια πολλές. Σ’ αυτές ήρθε να προστεθεί ακόμα μία, η οποία μάλιστα έχει να πει κάτι διαφορετικό.  

Όσοι τρώτε την πίτσα με το μαχαιροπίρουνο: αφεθείτε και διπλώστε τα κομμάτια της πίτσας που θα επιλέξετε σαν φάκελο για να κρατήσετε τη σάλτσα της και να καταφέρετε να τη φάτε με το χέρι, θα την ευχαριστηθείτε περισσότερο. 

Πριν εμφανιστεί ως third wave φούρνος το 2021 και σαρώσει, με ουρές να σχηματίζοντας απ’ έξω, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, το Black Salami των Εξαρχείων προοριζόταν να γίνει πιτσαρία, αυτή ήταν η αρχική ιδέα. Ο λόγος που αυτό το σχέδιο δεν προχώρησε είναι γιατί ο Αντώνης Καζάκος και ο Μπρούνο Πέτσια δεν μπόρεσαν να βγάλουν τη σχετική άδεια για το μαγαζί που είχαν βρει∙ τους έδιναν μόνο για φούρνο και με αυτή προχώρησαν.  

Valtezziana 2.0 Facebook Twitter
Σε πλατφόρμα δεν έχουν μπει ‒και δεν σκοπεύουν προς το παρόν‒, αφού ξέρουν ότι το προϊόν τους δεν θα φτάνει όπως πρέπει στην πόρτα μας, αυτού του είδους οι πίτσες τρώγονται επί τόπου. Φωτ.: Αντώνης Κατρακάζης
Valtezziana 2.0 Facebook Twitter
H πίτσα τους είναι γαμάτη, γιατί πέρα από τα εξαιρετικά υλικά της, το ζυμάρι διαλύεται στο στόμα. Φωτ.: Αντώνης Κατρακάζης

Η πίτσα ήταν που τους έκανε φίλους. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αντώνης άρχισε να ενδιαφέρεται για τις ζύμες και αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτές πιο συστηματικά μεν, ερασιτεχνικά δε. Βρέθηκε, λοιπόν, σε μια σχολή για pizzaioli στον Άγιο Δημήτριο, στην οποία δίδασκε θεωρία ο Ελληνοϊταλός Μπρούνο. «Οι περισσότεροι ήθελαν να μάθουν μόνο πώς να απλώνουν τη ζύμη της πίτσας, οπότε το μάθημα του Μπρούνο ήταν κάπως παραγκωνισμένο, δεν το παρακολουθούσε κανείς, ήμουν ο μόνος που πήγαινε. Έτσι το πήρε πολύ ζεστά: εγώ του τηλεφωνούσα στις δώδεκα το βράδυ και του έλεγα “το ζυμάρι μου τρέχει δύο φορές γρηγορότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε” κι εκείνος με ρωτούσε “έπλυνες τα χέρια σου πριν ζυμώσεις;”». 

Έφτασαν, λοιπόν, να συνεργαστούν, στήνοντας τον πρώτο φούρνο με ιταλικά ψωμιά στην Αθήνα και μερικά χρόνια αργότερα τους δόθηκε η ευκαιρία να υλοποιήσουν και αυτό που ήθελαν εξαρχής να κάνουν. Πριν από μερικούς μήνες η Valtezziana, η αγαπημένη τους πιτσαρία στην περιοχή, έψαχνε για νέους ιδιοκτήτες. Επομένως, άδραξαν την ευκαιρία και την ανέλαβαν, δεν άλλαξαν το όνομα, παρά του έβαλαν δίπλα ένα 2.0. Ούτε τον χώρο με τα αυθεντικά βιομηχανικά φωτιστικά και τις καρέκλες που έχουν διασωθεί από ένα βρετανικό σχολείο των ’60s πείραξαν, αν και σκοπεύουν να του βάλουν λίγο χρώμα.  

Για να μπω στο θέμα, η πίτσα τους είναι γαμάτη, γιατί πέρα από τα εξαιρετικά υλικά της, το ζυμάρι διαλύεται στο στόμα. Αυτό που κάνουν στη Valtezziana 2.0 είναι ό,τι κάνουν και στο Black Salami μέχρι να ξεφουρνίσουν τα ψωμιά τους: υπομονή. Όπως και στον φούρνο της Ζωοδόχου Πηγής, έτσι και στην πιτσαρία της Βαλτετσίου δουλεύουν με ιταλικά άλευρα, μεταξύ των οποίων και ένα πολύσπορο. Χρησιμοποιούν το ίδιο προζύμι για το ζυμάρι της πίτσας τους που ωριμάζει για 48 ώρες, ενώ το μυστικό είναι στις άλλες δύο τεχνικές προζύμωσης (biga και poolish), οι οποίες δεν είναι αυτονόητες σε όλες τις πιτσαρίες και κάνουν την πίτσα ιδιαίτερα εύπεπτη ‒ αυτές είναι που βοηθούν το ζυμάρι να είναι τόσο ευχάριστο στο στόμα. Δεν έχει αυτήν τη χαρακτηριστική ελαστικότητα που βρίσκουμε στα ναπολιτάνικα ζυμάρια∙ εκείνοι έχουν δημιουργήσει κάτι πιο εξευγενισμένο αλλά και πιο πολύ πολύπλοκο στη γεύση.  

Valtezziana 2.0 Facebook Twitter
Πρέπει να δοκιμάσετε και τη μαργαρίτα τους, από την οποία καταλαβαίνεις τι δουλειά κάνει μια πιτσαρία. Φωτ.: Αντώνης Κατρακάζης

Ήθελαν να πετύχουν το canotto, το πολύ φουσκωμένο στεφάνι με τα μεγάλα καψαλίσματα, αλλά διαπίστωσαν πως o «ο κόσμος δεν θέλει να φάει σκέτο ψωμί όταν πάει σε μια πιτσαρία, όσο νόστιμο κι αν είναι αυτό». Έτσι αποφάσισαν να αφαιρέσουν το στεφάνι και να δώσουν μια πίτσα απλή οπτικά και καθόλου τραγανή ‒ δεν μπορεί να είναι τραγανή μια πίτσα που θέλει να λέει ότι έχει ναπολιτάνικο ζυμάρι. Ίσως μελλοντικά μάς δώσουν την επιλογή να μπορούμε να διαλέξουμε πώς θέλουμε το στεφάνι μας ‒ για να δούμε.

Όσο για τις συνταγές που προτείνουν, να ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι: η πίτσα είναι ένα παγκόσμιο προϊόν, έχει φύγει προ πολλού από την Ιταλία, έχει φτάσει σε πάρα πολλούς τόπους, έχει αλλάξει, έχει εξελιχθεί, δεν ανήκει σε κανέναν. Υπάρχουν πια πολλές απόψεις για την πίτσα, έτσι και στη Valtezziana 2.0 καταθέτουν τη δική του, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Στ’ αλήθεια προσφέρουν ό,τι θα έφτιαχνε μια ελληνο-ιταλική πιτσαρία, συνταγές ιταλικές, αμερικανικές, δικές τους, και όλες αυτές τις μεταφράζουν χρησιμοποιώντας ωραία, κυρίως ντόπια υλικά. Για παράδειγμα, αντί για ιταλικό λουκάνικο salsiccia εκείνοι χρησιμοποιούν λουκάνικο Τζουμαγιάς και βλίτα σε μια πίτσα. Αντί για μπέικον χρησιμοποιούν καπνιστή πανσέτα Σερρών και αντικαθιστούν την παστή αντζούγια με έναν μαριναρισμένο, ξιδάτο γαύρο.  

Την πίτσα πεπερόνι, που είναι και ένα από τα σουξέ τους, την κάνουν με σουτζούκι βουβαλίσιο από την Κερκίνη, ενώ, αντί για τσίλι, τρίβουν αποξηραμένες πιπεριές Φλωρίνης. Αν έχετε αδυναμία στα αυγά Florentine του Black Salami, βγαίνουν πια και σε πίτσα με μαγειρεμένο σπανάκι, έναν κρόκο αυγού στη μέση, πιπέρι και αλάτι ‒ να τη δοκιμάσετε. Όπως πρέπει να δοκιμάσετε και τη μαργαρίτα τους, από την οποία καταλαβαίνεις τι δουλειά κάνει μια πιτσαρία, ή αυτή με τη μαρινάρα των ναυτικών με σάλτσα από ντομάτες San Marzano, λίγο σκόρδο και λίγη τηγανισμένη κάππαρη. Διπλώνουν και μια πίτσα στη μέση, τη mortazza, με την μπουράτα, τη μορταδέλα Bologna, το φιστίκι, την πέστο βασιλικού και το πιπέρι. Και μια και το ανέφερα, να πω σε όσους τρώνε την πίτσα με το μαχαιροπίρουνο: αφεθείτε και διπλώστε τα κομμάτια της πίτσας που θα επιλέξετε σαν φάκελο για να κρατήσετε τη σάλτσα της και να καταφέρετε να τη φάτε με το χέρι, θα την ευχαριστηθείτε περισσότερο.  

Valtezziana 2.0 Facebook Twitter
Αν έχετε αδυναμία στα αυγά Florentine του Black Salami, βγαίνουν πια και σε πίτσα με μαγειρεμένο σπανάκι, έναν κρόκο αυγού στη μέση, πιπέρι και αλάτι ‒ να τη δοκιμάσετε. Φωτ.: Αντώνης Κατρακάζης

Ζαχαροπλάστες δεν είναι, όμως έχουν δώσει βάση στο τιραμισού που προσφέρουν για επιδόρπιο, έτσι που η κρέμα του δεν είναι πηγμένη στο αυγό και τα σαβαγιάρ δεν είναι στεγνά. Τα βαφτίζουν στον cold brew του Black Salami, αντί για σκόνη τρίβουν από πάνω μια σοκολάτα με 70% κακάο κι έτσι έχουν ένα ελαφρύ, αλλά νόστιμο γλυκό.   

Σε πλατφόρμα δεν έχουν μπει ‒και δεν σκοπεύουν προς το παρόν‒, αφού ξέρουν ότι το προϊόν τους δεν θα φτάνει όπως πρέπει στην πόρτα μας, αυτού του είδους οι πίτσες τρώγονται επί τόπου. Δίνουν take away, αλλά θα σας πρότεινα να απολαύσετε αυτή την πίτσα στον χώρο της, έχουν άλλωστε και λίγα κλασικά ιταλικά «πρώτα» για να τσιμπήσετε όσο περιμένετε, καθώς και προσιτά κρασιά.  

Valtezziana 2.0, Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια, 212 1073755 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για μουσακά, φαλάφελ και ναπολιτάνικη πίτσα στην Ιπποκράτους 

Γεύση / Για μουσακά, παστουρμαδόπιτα και ναπολιτάνικη πίτσα στην Ιπποκράτους

Ο δρόμος των Εξαρχείων που οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν συνδέσει με τις κλήσεις που έχουν μαζέψει για παράνομο παρκάρισμα πλέον έχει να μας χορτάσει με πολλά νόστιμα και διαφορετικά, πριν ξεχυθούμε για φυσικά κρασιά στο Τανίνη Αγάπη Μου ή για ποτά στο πιο χοτ μπαρ του δρόμου, το Lulu. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ