Παράσταση στην κουζίνα

Παράδοση μπακάλικου, ορμή urban, αισθητική gourmet: μια μοντέρνα ταβέρνα που τα συνδυάζει όλα, ένα λεπτό από το Σύνταγμα.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 19.3.2009 | 00:00

Η ταβέρνα Τζίτζικαςκαι Μέρμηγκας ήταν από τις πρώτες πουέφεραν το μοντέρνο στυλ αλλά με τον αέρατης παράδοσης. Μετά την επιτυχία τουπρώτου μαγαζιού υπήρξε και συνέχειατης επιτυχημένης συνταγής και στηναλυσίδα προστέθηκαν άλλα τρία. Ο χώροςπου στήθηκε πριν τρία χρόνια στηΜητροπόλεως σε απόσταση ανάσας από τοΣύνταγμα σφύζει από κίνηση. Βράδυκαθημερινής και τη στιγμή που ετοιμάζομαινα ανοίξω την πόρτα του μαγαζιού μιαπαρέα από νεαρά αγόρια, μάλλον τουρίστες,με μάγουλα κόκκινα, βγαίνουν ορμητικάέξω.

Είναι από αυτά τα στέκιατα χαλαρά που δείχνουν να αναφέρονταιστις παρακαταθήκες του χθες. Ένα τεράστιομπακάλικο έχει στηθεί ολόγυρα και σεστέλνει σε άλλες εποχές. Τα λευκά ράφιαπου φτάνουν μέχρι το ταβάνι ξεχειλίζουναπό προϊόντα. Τι θες και δεν το έχει; Όλατα καλά. Από κονσέρβες ντοματοπελτέμέχρι ζαμπονάκι και καλαμαράκια. Πακέταμε μακαρόνια , τα κίτρινα μπουκάλια μεχυμό λεμονιού, μέχρι και ντενεκέδεςλαδιού. Ακόμη και απορρυπαντικά θαβρεις.

Μια έκρηξη χρωματικήςέντασης από τη σύνθεση όλων αυτών τωνπροϊόντων.

Δίπλα μου ακριβώς χαζεύωμια σειρά από κλασικές συσκευασίες μετη βανίλια το υποβρύχιο. Λαχτάρισα τηγεύση του όπως και από τις καραμέλεςβουτύρου.

Στον τοίχο μεγάλακόσκινα έχουν αναλάβει το ρόλο φωτιστικώνόπως και οι μεγάλοι γλόμποι που τρέχουνσε σειρά από το ταβάνι. Μια ξύλινη σκάλασε οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο και εκείδίπλα η ανοιχτή κουζίνα, με τους μάγειρεςσε φάση δημιουργική. Φλόγες αναδύονταιαπό τα τηγάνια. Μαγειρικό σόου.

Τα τραπεζάκια, ντυμέναμε λαδόκολλες και καρέκλες καφενείου,συμπληρώνουν την αισθητική της παράδοσης.Για το καλωσόρισμα στο τραπέζιπροσγειώνονται ποτηράκια με ρακί καιένα πιατάκι με ελιές και πιπερίτσεςπράσινες, καυτερές. Ό,τι πρέπει για τηνόρεξη. Το μενού, εκτός από τα πιάτα ημέραςπου προτείνει, όπως σουπιές με μάραθοκαι ελιές, έχει σαλάτες όπως την Τζίτζικαςκαι Μέρμηγκας με δέκα διαφορετικά είδησαλατικών με κύβους ανθότυρο καιβινεγκρέτ μουστάρδας, που έρχεται σελευκή βαθιά σαλατιέρα. Από τα ορεκτικάμπορείς να δοκιμάσεις κεφτεδάκια μεφρέσκες τηγανητές πατάτες, κανταϊφάκιαμε παστουρμά και τυρί που συνοδεύονταιμε πατέ ελιάς, πιτάκια Μέρμηγκα μεχειροποίητο φύλλο με μυζήθρα καιμυρωδικά, αλλά και ρεβιθοκεφτέδεςφτιαγμένους με ροδίτικη συνταγή.

Από τα κυρίως «παίζουν»κατσικάκι μαγειρεμένο με άγρια χόρτα,σαντορινιό ψαρονέφρι με σος κρασιούκαι κάππαρη που συνοδεύεται με πουρέμελιτζάνας και πατάτας, σταβλίσιαμπριζόλα που ψήνεται στα κάρβουνα αλλάκαι κοτόπουλο Vinsanto μεαμύγδαλα, ρόδι και ρύζι γιασεμιού. Αυλαίαμε γλυκό κολοκύθας.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon