LIVE!

Το μοναδικό πράγμα που έπρεπε να γραφτεί για την υπόθεση του (φιλοναζιστή;) Ι. Κωτούλα

Facebook Twitter
48

Υπήρχαν δύο εκκρεμότητες απ' το χτεσινό μου ποστ που αφορούσε την γκάφα του Left.gr και όχι το αν είναι ναζιστής ο κύριος Κωτούλας, (μπορεί να είναι ο χειρότερος ναζιστής, όπως έγραφα με bold γράμματα)

Η μία ήταν το αν είναι ναζιστής -για το οποίο είπα ότι θα έπανέλθω, και η άλλη το τι έγραφε στο βιβλίο του για τον Στάλιν. 

Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο:

Σχολιαστής αντέγραψε αποσπάσματα απ' το βιβλίο του Κωτούλα για τον Στάλιν με τον ίδιο τρόπο που άλλοι αντέγραψαν ατάκες του για το Γ' Ράιχ και έδειξε πως -τουλάχιστον σε σχέση με τον Στάλιν- ο Κωτούλας κάνει το ίδιο που έκανε και για τη Γερμανία. Δηλαδή βάζει και αρκετές απόψεις (τις οποίες χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσες - ακριβώς αυτά που λέγαμε για τα παραθέματα χτες) που λένε τα θετικά του Στάλιν ή που τέλος πάντων οδηγούν σε μια μη-δογματική ή 100% απορριπτική παρουσίαση.

Θα περίμενε κανείς να έβγαζε το άχτι του εναντίον του Στάλιν και του Κομμουνισμού, όμως το βιβλίο του τιτλοφορείται "ΣΤΑΛΙΝ: Ο αρχιτέκτονας της Σοβιετικής Ένωσης"

και ως σύνοψη ο Κωτούλας γράφει:

Ο Στάλιν υπήρξε μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ταραγμένου 20ού αιώνα σε επίπεδο πολιτικό και στρατιωτικό.

Αναδύθηκε στον μηχανισμό του Κομουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης μετά την Οκτωβριανή επανάσταση, για να καταστεί μόνος κύριος του μηχανισμού από το 1929. Πολιτικός αδίστακτος και αποφασιστικός, εξουδετέρωσε τους πολιτικούς του αντιπάλους και επέβαλε, τόσο στον κομματικό μηχανισμό, όσο και σε ολόκληρη τη σοβιετική κοινωνία, τις κατευθύνσεις του.

Ο Στάλιν μετασχημάτισε ριζικά την κοινωνία της Σοβιετικής Ένωσης επεκτείνοντας την εκβιομηχάνιση και την οικονομική αναδιοργάνωση της χώρας με μεγαλόπνοα προγράμματα, που όμως προκαλούσαν ευρεία κοινωνική αναταραχή και βιοτική υποβάθμιση.

Νικητής στη μεγάλη στρατιωτική και ιδεολογική σύγκρουση, που υπήρξε για την ΕΣΣΔ ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος (1941-1945), ανέδειξε τη χώρα του σε παγκόσμια υπερδύναμη.

Διαχειρίστηκε με επιθετική επιδεξιότητα τη μεταπολεμική οργάνωση του διεθνούς συστήματος και δημιούργησε γύρω από το όνομά του μια μυθική αχλύ, που προκαλούσε τόσο θαυμασμό όσο και τρόμο.

==

Αποσπάσματα βιβλίου του Ι.Κ. για τον Στάλιν:

"Στάλιν, σ. 8: «Ο δυναμισμός του και οι πολιτικές τακτικές του σύντομα απέδωσαν καρπούς και ο Στάλιν κατέστη πανίσχυρο μέλος του κόμματος»,

Στάλιν, σ. 9: «Πολιτική ιδιοφυία και ανελέητος μηχανορράφος, σπουδαίος ηγέτης του κράτους και τύραννος των πληθυσμών του, επιδέξιος προπαγανδιστής και κατακτητής ο Ιωσήφ Στάλιν μετέτρεψε τη Σοβιετική Ένωση σε παγκόσμια δύναμη»

Στάλιν, σ. 93: «Η πολιτική του Στάλιν παρουσιάζει ορισμένες δομικές επιτυχίες. Πρώτη είναι η πραγματοποίηση της εκβιομηχάνισης της χώρας, έστω και αν αυτό τελέσθηκε με υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές του ιδίου του λαού του. Δεύτερη είναι ακριβώς η νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη λήξη του πολέμου η επιθετική πολιτική του Στάλιν συνετέλεσε στην δυναμική επανεμφάνιση του ρωσικού παράγοντα στην διεθνή σκηνή»

Στάλιν, σ. 93: Μια δίκαια αποτίμηση του θανάτου του Στάλιν επιχειρήθηκε σε ιταλική εφημερίδα: «5 Μαρτίου 1953. Το ραδιόφωνο μας μεταφέρει μια εντυπωσιακή είδηση. Ο Στάλιν πέθανε. Όπως φαίνεται από την καρδιά του. Ας πούμε την αλήθεια. Ήταν μία μεγάλη, μέγιστη προσωπικότητα»


Στάλιν, σ. 94: Ενδιαφέρουσα είναι η αποτίμηση του Σοβιετικού ηγέτη την οποία πραγματοποίησε ο οξύνους Γάλλος πολιτικός Σαρλ ντε Γκωλ για τον Στάλιν: «Μονάχος μπροστά στη Ρωσία ο Στάλιν την είδε μυστηριώδη, πιο δυνατή και πιο αιώνια από όλες τις θεωρίες και τα καθεστώτα. Την αγάπησε με τον τρόπο του»."

 

=============

Και τώρα πάμε στο δεύτερο εκκρεμές ζήτημα. 

 


Ένα σχόλιο που ήρθε από τον Vangelis1972 είχε ενδιαφέρον: 

Ο κ. Κωτούλας μάλλον δεν αποτελεί υμνητή του ναζισμού. Ωστόσο, δεν είναι ούτε και κριτής του (τόσο αυστηρός, όσο επιβάλλει το μέγεθος της χιτλερικής θηριωδίας). Αυτό είναι που θα έπρεπε και να του καταλογιστεί.

Τα μέχρι τώρα εναντίον του επιχειρήματα, δεν προσπαθούν να δείξουν την ευκολία με την οποία ο Κ. Κωτούλας αποφεύγει θέματα όπως το Ολοκαύτωμα. Αντιθέτως, ασχολούνται με δευτερεύοντα ζητήματα που καταφέρνουν μόνο να αποδείξουν την πνευματική ένδεια των κατηγόρων του. Το συγκεκριμένο link [του LEFT.gr], καταφεύγει σε παιδαριώδεις κατηγορίες, που εύκολα μπορούν να καταρριφθούν. Πχ. χλευάζεται η άποψη ότι:

 

«Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούσαν συνήθη και καθιερωμένη πρακτική όλων των εμπολέμων πλευρών».

Οι επικριτές αγνοούν ότι κατά τον Β.Π.Π. εστάλησαν π.χ. από τις ΗΠΑ σε στρατόπεδα συγκέντρωσης 110 χιλ άτομα ιαπωνικής καταγωγής; (http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_American_internment) ή ότι 1,6 δις $ ήταν η σχετική αποζημίωση που καταβλήθηκε στους συγγενείς των θυμάτων; (http://www.democracynow.org/1999/2/18/wwii_reparations_japanese_american_internees).

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στα σοβιετικά goulag που «φιλοξένησαν» πάνω από 14 εκ. δυστυχείς (με πάνω από 1 εκ. νεκρούς) (http://en.wikipedia.org/wiki/Gulag).

Μήπως να αναφερθούμε στους νόμους περί «ευγονικής», ακόμα και στις «πολιτισμένες χώρες»; 60 χιλ. άτομα με νοητική υστέρηση υπέστησαν υποχρεωτική στείρωση στη Σουηδία (1936-1976).

Ο αντίστοιχος ελβετικός νόμος ίσχυσε ήδη από το 1928 (http://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_sterilization και http://articles.chicagotribune.com/1997-08-28/news/9708280294_1_sterilizations-handicapped-nazi-dictator-adolf-hitler), ενώ σε 33 πολιτείες των ΗΠΑ ίσχυαν (μέχρι πρόσφατα) προγράμματα «ευγονικής» εις βάρος ερυθρόδερμων, εγκληματιών και ατόμων με γενετικές ανωμαλίες.

[....]

Στην πραγματικότητα, αυτοί που πετάνε την μπάλα στην εξέδρα είναι οι αδαείς που με τσαπατσούλικο τρόπο προσπαθούν να κατηγορήσουν τον κ. Κωστούλα (ανεπιτυχώς, λόγω ανικανότητάς τους, και όχι λόγω δικής του αθωότητας).

 

====

 

Τα παραπάνω έγραψε στο σχόλιό του ο αναγνώστης κι έχει δίκιο ότι σε λάθος μέρη του βιβλίου έψαχναν οι επικριτές, και ότι ήταν απαραίτητη μια άλλου είδους, σοβαρότερη ανάλυση. 

Υπάρχει ένας άνθρωπος στην Ελλάδα που εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια, και αυτός είναι ο Νίκος Σαραντάκος. 

Είναι συνεργάτης της Αυγής - και, συγχωρήστε μου τον αγγλισμό, δίνει στη σημερινή Αυγή 'καλό όνομα'. 

Στο εξαιρετικό του μπλογκ http://sarantakos.wordpress.com/ δημοσίευσε ένα σχετικό άρθρο με το οποίο εντοπίζει τα βασικότερα προβλήματα στο βιβλίο του Ι. Κωτούλα και καταλήγει ότι δεν υπάρχουν ύμνοι για τον Εθνικοσοσιαλισμό στο βιβλίο αλλά υπάρχουν εγκώμια. [Κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να υπάρχουν "εγκώμια" σε βιβλία που αναφέρονται ούτε στον Στάλιν ούτε (ακόμα περισσότερο!) στο Γ' Ράιχ.] 

Επειδή το άρθρο του Σαραντάκου είναι το μοναδικό, κατά τη γνώμη μου, πράγμα που έπρεπε να γραφτεί για την υπόθεση, το αναδημοσιεύω ολόκληρο, έχοντας βέβαια υπόψη μου και την περίληψη αλλά και τα αποσπάσματα του βιβλίου για τον Στάλιν, ένα βιβλίο που θα έχει ενδιαφέρον να αποδελτιωθεί/αναλυθεί κι αυτό απ' τον Σαραντάκο.

 

 

 

Τα πρωτόκολλα και ο κ. Κωτούλας

 

Μου ζήτησε ένας φίλος τη γνώμη μου για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον αριστερό ιστότοπο left.gr και στον κ. Ιωάννη Κωτούλα, σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Αθανασίου, σχετικά με κάποιες απόψεις που έχει εκφράσει ο κ. Κωτούλας, ως ιστορικός, για τον εθνικοσοσιαλισμό. Το left.gr (και η Αυγή) χαρακτήρισαν τον κ. Κωτούλα «υμνητή του Χίτλερ» και «ανασκευαστή του Χίτλερ», ενώ ο κ. Κωτούλας απάντησε με εξώδικο στο οποίο αρνείται τους χαρακτηρισμούς αυτούς και επισημαίνει ένα σοβαρό δεοντολογικό λάθος του left.gr, ότι δηλαδή τού αποδίδει απόψεις οι οποίες στην πραγματικότητα ανήκουν σε άλλον συγγραφέα τον οποίο ο κ. Κωτούλας απλώς παραθέτει.

Είπα στον φίλο μου ότι δεν έχω διαβάσει το επίμαχο βιβλίο, αλλά είχε έτοιμη την απάντηση: μου το έστειλε συνημμένο σε πεντέφ, και μπορείτε κι εσείς να το κατεβάσετε, από τον ιστότοπο Antinews, σε ένα εξόχως φιλικό άρθρο προς τον κ Κωτούλα (αρκεί να κλικάρετε στην πρώτη αράδα της δεύτερης παραγράφου, εκεί που αναφέρεται το όνομα του βιβλίου). Οπότε το διάβασα (κάπως γρήγορα, είναι η αλήθεια) και θα πω τη γνώμη μου -όχι για τον κ. Κωτούλα, που δεν τον ξέρω, αλλά για το βιβλίο «Η άνοδος του Γ’ Ράιχ». Και πριν ξεκινήσω, να πω ότι δεν είμαι αμερόληπτος, αφού συνεργάζομαι με την εφημερίδα Αυγή. Να πω επίσης ότι θόρυβος έχει γίνει και για ένα άλλο κείμενο του κ. Κωτούλα, ένα άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί, αλλά επειδή δεν το έχω διαβάσει δεν θα ασχοληθώ παρά ελάχιστα με αυτό.

Καταρχάς, για την οικονομία της συζήτησης, να πω ότι δέχομαι πως ήταν δεοντολογικό σφάλμα του left.gr που απέδωσε στον κ. Κωτούλα τις απόψεις του J. Ellul από τη σελίδα 143 του πεντεφιού (δεν φαίνεται η σελιδαρίθμηση του βιβλίου, οπότε στα επόμενα όπου αναφέρω αριθμό σελίδας είναι από το πεντέφι). Κατά πάσα πιθανότητα αυτό έγινε από απροσεξία, διότι το παρατιθέμενο απόσπασμα δεν έχει εισαγωγικά (έχει ξεχαστεί η παλιά συνήθεια, όταν ανοίγει νέα παράγραφος να μπαίνουν στην αρχή της καταληκτικά εισαγωγικά, », σαν προειδοποίηση στους απρόσεχτους), αλλά δεν έχει σημασία, έπρεπε να το προσέξουν, όσο κι αν ο συγγραφέας επιδοκιμάζει ρητά την άποψη ότι ο εθνικοσοσιαλισμός ήταν «μια σημαντική και αυθεντική επανάσταση», αφού τη χαρακτηρίζει «ερμηνευτική αφετηρία για τη διατύπωση νέων, γόνιμων προσεγγίσεων».

Επαναλαμβάνω, έπρεπε να επισημανθεί ότι άλλος το λέει αυτό· ήταν λάθος, και μάλιστα περιττό, αφού σε προηγούμενα χωρία του βιβλίου ο κ. Κωτούλας χαρακτηρίζει ο ίδιος «επανάσταση» τον ναζισμό. Επίσης λάθος του left.gr, γλωσσικό πλέον, νομίζω πως είναι ο χαρακτηρισμός «ανασκευαστής του ναζισμού»· δεν ξέρω πώς μπορεί κανείς να ανασκευάσει τον ναζισμό. Ανασκευάζω σημαίνει ότι ανατρέπω μια θεωρία, μια άποψη, μια κατηγορία, υποδεικνύοντας τα τρωτά της. Ασφαλώς ο κ. Κ. δεν κάνει κάτι τέτοιο, οπότε ίσως ο συντάκτης του left είχε στο μυαλό του κάτι σαν ανασκευαστής των αντιναζιστικών θέσεων. Λεπτομέρεια, αλλά να τις προσέχουμε.

 

Μια και ξεκινήσαμε από την ορολογία, να πω ότι το βιβλίο του κ. Κωτούλα καινοτομεί σε αυτό τον τομέα, διότι, όπως επισημαίνει στον πρόλογο, χρησιμοποιεί τον όρο «αντιεβραϊσμός» αντί του «καταχρηστικού», όπως τον λέει, όρου «αντισημιτισμός», με το επιχείρημα ότι «η πολεμική στρεφόταν αποκλειστικά κατά των Εβραίων και όχι εναντίον άλλων σημιτικών φυλών». Αυτό εμένα σόφισμα μου φαίνεται, ο όρος «αντισημιτισμός» είναι καθιερωμένος και δεν βλέπω σε τι εξυπηρετεί η αλλαγή του, αν όχι να προκαλέσει σύγχυση. Και αν είναι καταχρηστικός ο όρος, γιατί τον χρησιμοποιεί ο συγγραφέας πότε-πότε; Νομίζω ότι το σφάλμα δεν είναι μόνο μεθοδολογικό, διότι πρόσεξα ότι ο συγγρ. χρησιμοποιεί τον όρο «αντισημιτισμός» για να χαρακτηρίσει άλλα κόμματα και δυνάμεις (π.χ. «τον πολιτικό αντισημιτισμό των παγγερμανικών κύκλων», σελ. 20· το DAP ήταν «σοσιαλιστικό και αντισημιτικό», σελ. 22) ενώ για τον Χίτλερ και το NSDAP (το ναζιστικό κόμμα) χρησιμοποιεί πάντοτε -αν δεν κάνω λάθος- τον όρο «αντιεβραϊσμός». Τυχαίο;

 

Επίσης χρησιμοποιεί τον όρο «εθνικοσοσιαλισμός» αντί του «ναζισμός» και το «Δημοκρατία» (σκέτο) αντί του «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».  (Προσθήκη: Αυτό το αναφέρω χωρίς να το κρίνω, από ορολογικό ενδιαφέρον).

 

Αφού θίξαμε τον αντισημιτισμό, να αναφερθώ σε κάτι που με ενόχλησε πολύ. Στη σελ. 25 γράφεται ότι η επιρροή του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ είχε ως αποτέλεσμα «την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου κειμένου ‘Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών’ ως αποδεικτικού στοιχείου για μια παγκόσμια εβραϊκή συνωμοσία». Εδώ, υπάρχει σοβαρό θέμα. Τα Πρωτόκολλα δεν είναι αμφιλεγόμενο κείμενο, είναι αποδεδειγμένη αντισημιτική πλαστογραφία. Σύμφωνα με τα λεξικά, αμφιλεγόμενος είναι αυτός «που επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες ή για τον οποίο ισχύουν διαφορετικές εκδοχές» (ΛΚΝ, παρόμοια και στον Μπαμπινιώτη που προσθέτει: αυτός που αμφισβητείται). Τα Πρωτόκολλα, που τα κατασκεύασε η Οχράνα, η μυστική αστυνομία του Τσάρου, στις αρχές του 20ού αιώνα, δεν είναι αμφισβητούμενα, έχουν αποδειχτεί ότι είναι πλαστά εδώ και πολλές δεκαετίες. Ή ο κ. Κωτούλας δεν γνωρίζει τη σημασία της λέξης «αμφιλεγόμενος» ή πρέπει να παραθέσει αμέσως απόψεις ιστορικών που να θεωρούν ότι είναι γνήσια. Ένας τέτοιος… ιστορικός υπάρχει: πρόκειται για τον κ. Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος είχε το θράσος να διαβάσει στη Βουλή στις 23.10.2012 απόσπασμα από τα Πρωτόκολλα τονίζοντας ότι είναι γνήσιο κείμενο (το βιντεάκι εδώ, η ανάγνωση του πλαστογραφήματος από το 1.30 ως το 2.00).

 

Ο συγγρ. όχι μόνο αποσιωπά την πλαστότητα των Πρωτοκόλλων (η οποία είχε ήδη αποδειχτεί από το 1921), αλλά λέει ότι η διάδοση των απόψεών τους ευνοήθηκε εξαιτίας της «αναλογικά υψηλής συμμετοχής Εβραίων στον Τύπο της Αριστεράς» (χωρίς να το τεκμηριώνει φυσικά) και επειδή στις κομμουνιστικές εξεγέρσεις «πρωταγωνιστούσαν πολιτικοί εβραϊκής καταγωγής». Θα μου πείτε ότι επιμένω πολύ σε μια λεπτομέρεια, αλλά δεν πρόκειται για λεπτομέρεια: μόλις ανέβηκε στην εξουσία ο Χίτλερ διάταξε να διδάσκεται το κείμενο αυτό στα σχολεία (όχι, αυτό δεν το λέει ο κ. Κωτούλας, αλλού το διάβασα), ο δε ιστορικός Νόρμαν Κον έχει χαρακτηρίσει τα πρωτόκολλα «ένταλμα γενοκτονίας». Μερικές λεπτομέρειες σκοτώνουν.

 

Εκτός από το άλλοθι που δίνει στους Χρυσαβγίτες βγάζοντας απλώς αμφιλεγόμενα τα Πρωτόκολλα, ο συγγραφέας, ίσως για να να αυξήσει το ποσοστό των αριστερών εβραϊκής καταγωγής,  αποκαλεί “Γερμανοεβραίους” όχι μόνο τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, όχι μόνο τον Καρλ Μαρξ, αλλά ακόμα και τον Καρλ Λίμπκνεχτ! (στη σελ. 18 -φυσικά ο Λίμπκνεχτ δεν ήταν εβραίος). Θα ήθελα να δεχτώ ότι πρόκειται για απλή παραδρομή, αλλά δεν είναι το μόνο “λάθος” προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, στη σελ. 123, αναφερόμενος στη Νύχτα των Κρυστάλλων, το φοβερό πογκρόμ (δεν χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη) της 9-10 Νοεμβρίου 1938, μας λέει ότι: “Τον Νοέμβριο του 1938 εκδηλώθηκε μια μαζική δίωξη, όταν Εβραίοι τρομοκράτες δολοφόνησαν Γερμανούς διπλωμάτες στο Παρίσι”. Το μυαλό του αναγνώστη πάει σε κάποια εκτεταμένη συνωμοσία που οδήγησε σε μαζική δολοφονία διπλωματών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η “δίκαιη οργή” του γερμανικού λαού. Τα πλάγια στο απόσπασμα είναι δικά μου, διότι: α) οι “τρομοκράτες” [για την οικονομία της συζήτησης ας δεχτώ τον όρο] δολοφόνοι δεν ήταν πολλοί αλλά ένας, ο 17χρονος Χέρσελ Γκρίνσπαν. β) οι δολοφονημένοι διπλωμάτες ήταν επίσης ένας, ο Ερνστ φον Ρατ. Και γ) σε όλη τη βιβλιογραφία που έχω υπόψη μου, η δολοφονία του φον Ρατ θεωρείται πρόσχημα για το πογκρόμ, όχι δικαιολόγηση του πογκρόμ. (Πρόχειρα, pretext στη Βικιπαίδεια).

 

Σύμφωνα επίσης με τον συγγραφέα, επίσης, ο αντισημιτισμός (ή αντιεβραϊσμός κατά την ορολογία του), δεν ήταν βασικό χαρακτηριστικό του ναζισμού. Αντιγράφω από τη σελ. 45: «Ο αντιεβραϊσμός ήταν απλώς μια δευτερεύουσα συνισταμένη [προφανώς εννοεί «συνιστώσα»] του εθνικοσοσιαλιστικού προγράμματος, τόσο πριν όσο και μετά το 1933 … ήταν ουσιαστικά ένας διαφοροποιημένος αντικομμουνισμός και μια κριτική θεώρηση του ελέγχου της κοινωνίας από συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων που συγκροτούσαν μια ελίτ με πολιτική και οικονομική επιρροή». Αυτή την άποψη δεν την τεκμηριώνει, αλλά αμέσως μετά παραθέτει ένα εκτενέστατο εμετικό απόσπασμα από έναν αντισημιτικό λόγο του Γκέμπελς, που εκτείνεται σε τρεις σελίδες μαζί με τις εικόνες! Δεν βρίσκω τόσο αθώα αυτή την περιθωριοποίηση του αντισημιτισμού. Επειδή στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων τα κρεματόρια είναι η πιο ζωντανή ανάμνηση από τον ναζισμό, με το να περιθωριοποιείται ο αντισημιτισμός και να τονίζονται τα άλλα χαρακτηριστικά του, είναι σαν να αμβλύνεται η εντύπωση, να επιχειρείται  η αθώωσή του.

 

Στο ίδιο θέμα, στη σελ. 121: «Ο αντιεβραϊσμός ως ιδεολογικό στοιχείο του εθνικοσοσιαλιστικού προγράμματος αποτελούσε ουσιαστικά (με εξαίρεση ορισμένους ακραίους αντισημίτες, όπως ο Στράιχερ) μια παραλλαγή ταξικού μίσους για μια ευημερούσα κοινωνική ομάδα». Άρα: ο αντιεβραϊσμός είναι σχεδόν αθώος, περίπου κάτι αντικαπιταλιστικό, ενώ ο ξορκισμένος αντισημιτισμός αφορά μόνο «ορισμένους ακραίους» -φαίνεται τα 6 εκατομμύρια θα τα εξολόθρευσε μόνος του ο Στράιχερ, οι άλλοι ναζήδες αθωώνονται! Παρεμπιπτόντως, στη Γαλλία, ο Ζαν Μαρί Λεπέν τιμωρήθηκε με πρόστιμο επειδή χαρακτήρισε «λεπτομέρεια στην ιστορία του Β’Π.Π. τους θαλάμους αερίων». Ευτυχώς εμείς έχουμε απεριόριστη ελευθερία του λόγου κι έτσι τοποθετούμε σε νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού διανοητές που θεωρούν «δευτερεύον στοιχείο» του ναζισμού τον αντισημιτισμό.

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι πολύ συχνά, όταν γίνεται αναφορά σε κάποιο αναντίρρητα αρνητικό χαρακτηριστικό του ναζισμού, επιδιώκεται να σχετικοποιηθεί, με αναφορά παραδειγμάτων ότι αυτό συνέβαινε και αλλού. Για παράδειγμα, όταν αναφέρεται στην εκκαθάριση των πανεπιστημίων από τους Εβραίους μετά το 1933, ο συγγρ. δεν παραλείπει να τονίσει ότι «παρόμοιες τάσεις ήταν ενδημικές και στις δυτικές Δημοκρατίες» (χωρίς να το τεκμηριώνει, χωρίς να αναφέρει παραδείγματα)· όταν στις σελ. 120-121 αναφέρει τους αποκρουστικούς ευγονικούς νόμους και την απαγόρευση γάμου σε «επιβεβαρυμένα» άτομα (ορολογία του συγγρ.) προσθέτει ότι αυτά «αποτελούσαν καθιερωμένη πρακτική τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στις ΗΠΑ». Στο άλλο του επίμαχο άρθρο, διάβασα από δεύτερο χέρι ότι ο κ. Κωτούλας, αναφερόμενος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα χαρακτήρισε πάγια τακτική των χωρών που εμπλέκονται σε πόλεμο. Εδώ έχουμε σχετικοποίηση μέσω της μισής αλήθειας. Διότι μπορεί να εφαρμόζονταν και σε άλλες χώρες τα μέτρα ευγονικής, ας πούμε, αλλά πουθενά αλλού δεν πήραν αυτό τον μαζικό και συστηματικό χαρακτήρα, πουθενά αλλού δεν ανακηρύχτηκαν σε κρατική ιδεολογία, πουθενά αλλού δεν στοίχισαν τόσα θύματα· πουθενά αλλού, για να χρησιμοποιήσω την αβάσταχτα αποστειρωμένη διατύπωση του συγγραφέα δεν δόθηκε «έμφαση στη φυλετική υγιεινή» (σελ. 113 -νομίζω ότι και η λέξη ρατσισμός απουσιάζει από το βιβλίο). Με το να μην αναφέρει τις οφθαλμοφανείς αυτές διαφορές, ο συγγρ. παραπλανά βάναυσα τον αναγνώστη.

 

Καμιά φορά η σύγκριση με «τους άλλους» είναι ευνοϊκή για τον ναζισμό. Και όχι μόνο στη σύγκριση με τους κομμουνιστές, όπου οι ναζιστές επιπλέουν, αφού «Από όλες τις παραστρατιωτικές οργανώσεις η πιο βίαιη ήταν των κομμουνιστών και ακολουθούσαν οι εθνικοσοσιαλιστές». Εντύπωση μου έκανε ότι ο συγγρ. χαρακτηρίζει «αγριότητες» τα όσα έκαναν οι γαλλικές δυνάμεις κατοχής στο Ρουρ το 1919-21, ενώ στο άλλο του άρθρο χαρακτηρίζει «παρατυπία» τον βομβαρδισμό του πλωτού νοσοκομείου Αττική.

 

Επίσης, πολύ κακή εντύπωση μου έκανε το εξής απόσπασμα της σελ. 51: «η πρωτοφανής όμως, για τη γερμανική πραγματικότητα, ηθική κρίση στην οποία είχε βυθιστεί η Δημοκρατία, με την άνοδο της πορνείας, της ομοφυλοφιλίας και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, ευνόησε σχεδόν αποκλειστικά τους εθνικοσοσιαλιστές». Πώς μετριέται η άνοδος της ομοφυλοφιλίας δεν μας το αποκαλύπτει ο κ. Κωτούλας, αλλά η διατύπωσή του δείχνει πως θεωρεί την ομοφυλοφιλία κάτι επιλήψιμο, αφού είναι στοιχείο της ηθικής κρίσης.

 

Και αλλού ο κ. Κωτούλας φαίνεται να υιοθετεί την οπτική των ναζιστών. Για παράδειγμα, η ενότητα που αφηγείται την προσάρτηση της Αυστρίας και της Σουδητίας, στη σελ. 80, έχει τον τίτλο «Η ενοποίηση των γερμανικών εδαφών»! Εξίσου εντυπωσιακά, στη σελ. 129 η περίοδος 1933-1945 χαρακτηρίζεται «Η πολιτιστική επανάσταση» -μάλιστα αυτός είναι ο τίτλος της σχετικής ενότητας. Κατόπιν τούτου δεν είναι περίεργο που το κάψιμο των βιβλίων (σελ. 131) θεωρείται «μια από τις εκφράσεις του ανανεωτικού, επαναστατικού πνεύματος».

 

Στο βιβλίο παρατίθενται άφθονα και εκτενή αποσπάσματα από λόγους του Χίτλερ, του Γκέμπελς, ίσως και άλλων επιφανών ναζιστών, χωρίς σχολιασμό, χωρίς αντίλογο, σε επίρρωση των θέσεων του συγγραφέα. Για παράδειγμα (σ. 53) για να στηριχτεί η θέση του συγγραφέα ότι ««Το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα δεν διέθετε διεθνείς υποστηρικτές … η οικονομική και πολιτική του βάση προερχόταν αποκλειστικά από τα μέλη του», ένα θέμα το οποίο είναι πραγματικά αμφιλεγόμενο, αφού υπήρχαν μεγαλοβιομήχανοι που ενίσχυαν το NSDAP ήδη από τη δεκαετία του 1920, παρατίθεται, ως τεκμηρίωση, απόσπασμα από ομιλία του Χίτλερ. Πολλά αποσπάσματα στάζουν κυριολεκτικά από αντισημιτισμό και ρατσισμό, παρεμπιπτόντως διαψεύδοντας τη θέση του συγγρ. ότι ο «αντιεβραϊσμός» ήταν δευτερεύον στοιχείο του εθνικοσοσιαλισμού, αφού μάλλον ως εμμονή παρουσιάζεται.

 

Τέλος, σε όλη την έκταση του κειμένου, ο συγγρ. χρησιμοποιεί ευμενώς ουδέτερες, τουλάχιστον, διατυπώσεις όταν αναφέρεται στον Χίτλερ και στους ναζιστές. Για παράδειγμα, το Μάιν Καμπφ είναι η «φημισμένη αυτοβιογραφία» του Χίτλερ (21 -και όχι, ας πούμε, η διαβόητη), ο Χίτλερ αποδείχτηκε «ικανότατος στρατιώτης» και «ήταν όντως ικανότατος ρήτορας…. η ακατάβλητη δραστηριότητά του, οι εντυπωσιακές ρητορικές του ικανότητες…» (21-22) ή «Η απήχηση του εθνικοσοσιαλισμού στη νεολαία ήταν εντυπωσιακή και οφείλεται στον ριζοσπαστικό ιδεαλισμό τον οποίο εξέφραζε (41, λεζάντα φωτογραφίας που δείχνει τον Χίτλερ περιτριγυρισμένον από νεολαίους ναζιστές)». Αλλού, ο συγγραφέας «ανασκευάζει μύθους» που διέδιδαν εναντίον του ναζισμού οι αντίπαλοί του, όπως στη σελ. 99 όπου υποστηρίζει ότι η συμμετοχή μεγάλου αριθμού φοιτητών στο NSDAP «καταρρίπτει τον μύθο που προέβαλαν ορισμένοι συγγραφείς της Αριστεράς και της αστικής τάξης, όπως ο Τόμας Μαν, ότι ο εθνικοσοσιαλισμός ήταν εχθρικός προς τη μόρφωση».

 

Όταν όμως γίνεται λόγος για τους αντίπαλους του ναζισμού, ο συγγρ. δεν παραλείπει να επισημάνει στοιχεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αρνητικά, όπως όταν μιλάει για τους επιστήμονες που έφυγαν από τη Γερμανία μετά την άνοδο του Χίτλερ: «Ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Αϊνστάιν, είχαν ταχθεί από το 1933 με τις δυτικές Δημοκρατίες κατά της νέας Γερμανίας και αργότερα θα ενστερνίζονταν σιωνιστικές απόψεις, ενώ θα προέβαιναν σε επιστημονικές ανακαλύψεις που αργότερα θα χρησιμοποιούντο για την κατασκευή της αμερικανικής ατομικής βόμβας» (σελ. 113).

  

Έγραψα πολλά και σας κούρασα, καιρός να απαντήσω στο ερώτημα του φίλου μου, αν είναι σωστός ο χαρακτηρισμός «υμνητής του ναζισμού» για τον συγγραφέα του βιβλίου. Ύμνους πράγματι δεν διάβασα στο βιβλίο, οπότε ίσως είναι υπερβολική η λέξη· εγκώμια πάντως είδα αρκετά, και η απόσταση των δυο λέξεων δεν είναι μεγάλη. Στη δική μου αξιολόγηση, δίνω ξέχωρη βαρύτητα στο σοβαρό μεθοδολογικό (και ίσως όχι μόνο) λάθος με τη διάκριση αντιεβραϊσμού και αντισημιτισμού και, ακόμα περισσότερο, στην παρουσίαση των Πρωτοκόλλων της Σιών ως «αμφιλεγόμενου κειμένου», ειδικά στη σημερινή συγκυρία που βρίσκεται στη Βουλή ένα φιλοναζιστικό κόμμα που θεωρεί γνήσια την αντισημιτική αυτή πλαστογραφία. Κατά τα άλλα, ίσως ακριβέστερο είναι να πούμε ότι το βιβλίο αποτελεί μια σύνοψη των ελαφρυντικών και των δικαιολογητικών που θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένας ικανός συνήγορος υπεράσπισης σε μια δίκη του εθνικοσοσιαλισμού.

 

48

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

14 σχόλια
Η ουσια ειναι μια: Ο Κωττουλας σαφεστατα ειναι ακροδεξιος και σαφεστατα δε θα επρεπε να εχει καμια επισημη θεση στο ελληνικο κρατος. Δε θα μπουμε σε συγκριση εγκληματων ναζισμου και κομμουνισμου. Δεν ειναι εκει η ουσια. Η ουσια ειναι να καταδειχτουν ολες οι επιστημονικοφανεις δικαιολογησεις , που πλησιαζουν ή ειναι ανατιρρητα κηρυγματα ΜΙΣΟΥΣ εναντιον ομαδων πολιτων ελληνων ή ξενων.Και μονο οι αποψεις του περι ομοφυλοφιλιας ("ειναι υποδεεστεροι, δε φταιμε εμεις...ναι υπαρχουν αλλα ειναι μιασματα, ας μη μας πρηζουν με τα ανυπαρκτα δικαιωματα τους" -σε ελευθερη μεταφραση), σε οποιοδηποτε αλλο ευρωπαικο κρατος, οπου ειναι σε εξελιξη η πληρης ιοστητα και η αναδειξη των προβληματων των ομοφυλοφιλων πολιτων, θα τον εθεταν στο περιθωριο, οχι μονο της κυβερνησης αλλα και της ευρυτερης κοινωνιας.Δεν εχουν φυγει ολοι οι ακροδεξιοι απο τη ΝΔ, αυτο ειναι σαφες. Γυρνανε συνεχως την Ελλαδα σε εναν κοσμο , εξω απο τα ευρωπαικα ιδεωδη και τις κατακτησεις, και σκοπος τους ειναι η επικρατηση μεσω εμφυλιακου κλιματος και οχι η επιτυχης διακυβερνηση.
ρωτήστε κάνα παππού τι σημαίνει ναζισμός και κουμουνισμός, τι σημαίνει ολοκαύτομα, ομαδικές εκτελέσεις, ομαδικές φυλακίσεις και αφήστε τις παραθέσεις αριθμών και αναλύσεων.
αν μας τα μαθαίναν οι παππούδες μας που τα υπέστησσαν, το πιθανότερο είναι πως θα συνεχίζαμε να παίρνουμε τα όπλα και να σκοτωνόμαστε, αριστεροί-δεξιοί, φασίστες-κομμουνιστές και ούτω καθ' εξής.
Το πιο τρομακτικο ειναι οτι η Ελλαδα, σαν μελος του ΝΑΤΟ, εχει στρατηγικη πολιτικη ακομα χειροτερη απο την ναζιστικη Γερμανια. Δηλαδη, προκειμενου να "επικρατησει", ειναι διατεθειμενη να σκοτωσει, με πυρηνικα οπλα, δεκαδες η εκατονταδες εκατομμυρια αμαχους. Δεν βαριεσαι, πιο ευκολο ειναι να μιλαμε για τα εγκληματα των αλλων.
@Θεμος Φίλε μου, τί είναι αυτά που μας λες; Το άρθρο στο οποίο παραπέμπεις αμφιβάλλω άν το διάβασες ποτέ. Μάλλον η βελόνα του ινστρούκτορά σου έχει κολλήσει σε λάθος δεκαετία και ο άνθρωπος εξακολουθεί να σου δίνει το ίδιο στυλ βιβλιογραφίας που θα έδινε και πριν 30 χρόνια. Το άρθρο στο οποίο αναφέρεσαι αποτελεί "personal memoir of the nuclear era" (προσωπικά του συγγραφέα απομνημονεύματα από την πυρηνική εποχή. Το κείμενο, διαγράμματα, κτλ, αναφέρονται στο 1961 - η αθλιότητα των γραφικών δεν σε προβλημάτισε για την εποχή στην οποία αναφέρεται;)Αυτή τη στιγμή, τα μοναδικά πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ είναι 180 βόμβες ελευθέρας πτώσης (ούτε πύραυλοι, ούτε τίποτα) αποθηκευμένες σε αμερικανικές βάσεις σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Τουρκία. Για τα όπλα αυτά δεν υπάρχουν καν πιστοποιημένοι πιλότοι, και σε λίγο ούτε και πιστοποιημένα αεροσκάφη-φορείς. Είναι τα τελευταία απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου (τεχνολογίας '60) και μερικά θα εκσυγχρονιστούν (για να παρέχουν ένα minimum πυρηνικής αποτροπής), ενώ τα υπόλοιπα θα αποσυρθούν. http://www.thebulletin.org/web-edition/features/the-status-of-us-nuclear-weapons-turkeyhttp://www.guardian.co.uk/world/2012/may/11/nato-nuclear-weapons-upgradeΗ Ελλάδα δεν "έχει στρατηγική πολιτική ακόμα χειρότερη απο την ναζιστική Γερμανία". Για την ακρίβεια, δεν έχει καμία πολιτική (στρατηγική ή άλλη).
Όταν βλέπω και "αποδεικτικό" λινκάκι (Θεμος 15.3.2013 | 16:02) για επιβεβαίωση απλοικού έως 12χρονου (το πολύ) επιχειρήματος, μου σηκώνεται και η τρίχα απο τις πατούσες για το τι πρόκειται να διαβάσω. Ευτυχώς ο Vangelis1972 είπε τα βασικά (Vangelis1972 15.3.2013 | 21:28), που έχει και όρεξη το παλικάρι να γράφει και να εξηγεί, ενώ εγω δεν δύναμαι καθότι αισθάνομαι κατα καιρούς οτι προσπαθώ να αποδείξω εις του φίλους τύπoυ "Lifo" πως δεν πετάει ο γάιδαρος και ψιλοκουράζομαι βραδυάτικο χιπστερίδας άθρωπας.
Τελικά όσο προοδευτικοί και αν (νομίζουμε ότι) είμαστε δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την ιστορία του επιπέδου της 6ης δημοτικού καλοί/κακοί (φάνηκε και από τις αντιδράσεις για το 1821 του σκαι. Εκεί βέβαια η αντιδράσεις ήταν από δεξιά η κριτική ωστόσο και η επιχειρηματολογία είναι περίπου ίδια).Το να καταλογίζεις δε σε μια επιστημονική εργασία ότι χρησιμοποιεί ουδέτερες διατυπώσεις (σαν ελάττωμα) ή παραθέτει αποσπάσματα "χωρίς αντίλογο" είναι τουλαχιστον εξοργιστικό.
Συγγνωμη κιολας, αλλα το προβλημα με τη φραση "μεγαλο τμημα των εβραιων που εκτοπιστηκαν στο Αουσβιτς απεβιωσαν" δεν ειναι οτι ταχα ειναι αξιολογικα ουδετερη, αλλα οτι ειναι ενας ευσχημος τροπος να αποκρυψεις αυτο που αποτελει αναμφισβητητη επιστημονικη αληθεια και αποδιδεται με την πραγματικα ουδετερη φραση "ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ εβραιοι -και οχι μονο- ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ με συστηματικο τροπο στα στρατοπεδα εξοντωσης". Αλλα ξεχασα, ειμαστε στην Ελλαδα οπου ακομη και η ανοιχτη αμφισβητηση του ολοκαυτωματος θεωρειται επιστημονικη αποψη.
Τα δικά μου συμπεράσματα, μετά από κάμποση ανάγνωση:- Το λεφτ, απ' τη χαρά του που ανακάλυψε τον Κωτούλα, πυροβόλησε το πόδι του. Αντί να κάτσουν να κάνουν σοβαρή παράθεση στοιχείων και ανάλυση, πέταξαν το πρώτο απόσπασμα που τους γυάλισε. Γκρηκιές και προχειράντζες.- Η βλακεία του λεφτ δεν κρύβει όμως το μέγεθος του "μπουμπουκιού". Το οποίο μπουμπούκι διέγραψε σήμερα το ιστολόγιό του (θα πει -στοίχημα- ότι τον τραμπούκιζαν οι "αναρχοάπλυτοι", εμένα μου φαίνεται όμως πολύ ένοχη κίνηση).Όπως διαγράφηκε και η σελίδα όπου, με αφορμή ένα φιλί μεταξύ ανδρών στη Λυρική το 2009, εξέφραζε ως απλός σχολιαστής ορισμένες αν μη τι άλλο "περίεργες" απόψεις περί ομοφυλοφιλίας. Ο σύνδεσμος αναφέρεται στο σχόλιο Νο30 (του Apolyterion) στο άρθρο του Σαραντάκου, άρα ήταν ενεργός μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Το βρήκα σε προσωρινή αποθήκευση εδώ (και κράτησα και εικόνες, γιατί στην Τρουθ Τημ στο μόνο που είναι γατόνια είναι στην απόκρυψη των κακακίων κάτω απ' το χαλάκι):http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:2syDilIw8q4J:www.politismospolitis.org/archives/3480+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr&client=firefox-aΑ, και αν πρόκειται για συνωνυμία, γιατί του ήρθε του άρθρου να κατέβει σήμερα;Προσωπικό συμπέρασμα: ο Κωτούλας είναι ένας βερμπαλιστής ημιμαθής, χαρακτηριστικός "αναθεωρητής ιστορικός" (δίνει και παραπομπές στον Ντέιβιντ Ίρβινγκ, τον περίφημο αρνητή του Ολοκαυτώματος), που καλύπτει πίσω από ψευδοεπιστημονική γλώσσα και λογικοφανή συμπεράσματα την πίκρα του που ο εθνικοσοσιαλισμός ατύχησε.Μην μας παριστάνουν όμως οι κάτοχοι ευρύτερου λεξιλογίου από τον Καιάδα ότι είναι "αμερόληπτοι επιστήμονες". Ακροδεξιοί μισάνθρωποι είναι. Ή, αν γράφουν και αναλόγου βεληνεκούς βιβλία για τον Στάλιν, απλώς γοητεύονται από καθάρματα.
Τα σχόλιά του είναι χολερικός, μπουρδοειδής εμετός, δεν περίμενα κάτι καλύτερο, βέβαια."Οι ομοφυλόφιλοι ας αντιληφθούν ότι πάντοτε και διαχρονικά στις εξελιγμένες κοινωνίες αποτελούσαν και θα αποτελούν μειονότητα και ας μη συγχέουν την προσωπική τους ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης και ψυχολογικής αποδοχής λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης (οι ίδιοι δεν έχουν αποδεχθεί την ιδιαιτερότητά τους και μεταθέτουν την ευθύνη σε άλλους) με τη σφαίρα της κοινωνίας"."Το έργο τέχνης πρέπει να είναι αυτόνομο και διαφυλαγμένο από τις αυθαιρεσίες της ερμηνευτικής προσέγγισης οιουδήποτε επιθυμεί, είτε για προσωπικά κόμπλεξ είτε για να ικανοποιήσει τις νέες, υποτιθέμενα (!!!!!!!!!!!!) κατατρεγμένες μειονότητες (ομοφυλόφιλοι, μετανάστες, φυλακισμένοι ή όποιος άλλος), να διαστρεβλώσει το νόημα και την αυτοτέλεια του έργου τέχνης. Η κατάτμηση της αντίληψης σύμφωνα με την οπτική επιμέρους ομάδων, οι οποίες θέλουν να επιβεβαιωθούν λόγω ψυχολογικών ανησυχιών και αυτο-περιφρόνησης, βλάπτει την ίδια την τέχνη και την υποβιβάζει σε εμπόρευμα, άκακο στολίδι για τον διάκοσμο της μεταμοντέρνας εποχής μας, η οποία αποστρέφεται κάθε έννοια παράδοσης και ιστορίας. Από ηθικής δε άποψης η επανερμηνεία ενός έργου, ώστε να ικανοποιηθεί το λόμπυ των ομοφυλοφίλων, δεν διαφέρει καθόλου από την λογοκρισία που επιβαλλόταν στο παρελθόν από την εξουσία. Το έργο του Dvorak είναι συγκεκριμένο και δεν αποτελεί πεδίο αμφιλεγόμενης ποιότητας πειραματισμών, οι οποίοι, άλλωστε, έχουν επαναληφθεί χίλιες φορές στο παρελθόν. Ομοφυλοφιλία, μετανάστες, περιθωριακοί, όλα αυτά τα βλέπουμε δεκαετίες τώρα ως θεματική ενός δήθεν ανατρεπτικού λόγου. Πλέον το ανατρεπτικό και το επαναστατικό είναι ακριβώς η ριζοσπαστική αντίθεση στην πολυπολιτισμική πολυχρωμία και στην άκριτη και ανιστόρητη προβολή ανησυχιών ορισμένων μειοψηφιών του παρόντος"."Η μεταμοντέρνα αντίληψη συνδέει τα πάντα με τα πάντα, θεωρώντας ότι όλα τα σημεία του πολιτισμού έχουν ταυτόσημη και ίση αξία. Τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, τα καλάθια των Μάο-Μάο, οι μάσκες της Νιγηρίας, τα συρρικνωμένα κεφάλια του Βόρνεο, το Κοράνι, η τζαζ, η κλασική μουσική, όλα είναι δυνατόν κατά τη μεταμοντέρνα αρχή να συνδυαστούν. Μία τέτοια στάση ουσιαστικά σημαίνει τόσο την άρνηση της Παράδοσης όσο και του ιδίου του ιστορικού χρόνου. Απότοκη των κινημάτων αυτοπραγμάτωσης της δεκαετίας του 1960 και του 1970 η μεταμοντέρνα οπτική αποτελεί τον ειλικρινέστερο συνήγορο του μαζικού καταναλωτισμού και του ηδονισμού".Δηλαδή σύμφωνα με εάς, κε Κωτούλα θα είναι εξίσου απαράδεκτο να κάνει ένα άτομο μια π.χ. Γιαπωνέζικη βερσιόν του Άμλετ ή του Οιδίποδα (http://en.wikipedia.org/wiki/Yukio_Ninagawa), γιατί "Το έργο τέχνης πρέπει να είναι αυτόνομο και διαφυλαγμένο από τις αυθαιρεσίες της ερμηνευτικής προσέγγισης". Μάλιστα.Μήπως -λέω- μήπως, η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, κύριε Κωτούλα, δεν βρίσκεται σε κανέναν άλλον εκτός από εσάς που θεωρείτε ότι μία "διαφορετική" ερμηνευτική προσέγγιση επιχειρεί να καπηλευτεί και να παραποιήσει το αρχικό story, ενώ είναι απλώς αυτό: μια διαφορετική προσέγγιση, με σκοπό ενίοτε να αφυπνίσει επί πλέον προβληματισμούς στο θεατή ή να παραλληλίσει καταστάσεις κ.λπ; Είναι τόσο επιλήψιμο άραγε αυτό; Για σας τον ...αυθεντικά ανώτερο®© βεβαίως και είναι, αλλά ξέρετε στην τέχνη αυτά τα πράγματα είναι κοινός τόπος. Το καλλιτεχνικό έργο και δη αυτό που έρχεται από τα βάθη των αιώνων δεν είναι κτήμα ΣΟΥ-ΜΟΥ-ΤΟΥ-ΤΗΣ-ΜΑΣ-ΤΟΥΣ, ούτως ώστε να στεκόμαστε θεματοφύλακες του ΥΠΟΤΕΙΘΕΜΕΝΟΥ αμόλυντου πιουρισμού της. {Και το … Mau-mau δεν είναι φυλή, μάλλον αναφέρεστε στο KLFA (Kenya Land and Freedom Army) και τις-ους Kikuyu people.http://en.wikipedia.org/wiki/Mau_Mau_Uprisinghttp://en.wikipedia.org/wiki/Kikuyu_people}
Το φανταζομουν οτι θα σε εφτιαχνε, Πενταγιωτισσα. Και βεβαια μπορει ο Γιαπωνεζος να κανει Καραγκιοζη και ο Ελληνας να κανει Μανγκα. Αλλα αλλο η δημιουργια και αλλο η μιμηση. Η τελευταια, μαλιστα, φαινεται να γινεται αποκλειστικα για λογους προπαγανδας και προσηλυτισμου κατα τα λεγομενα σου και οχι για εκεινους τους ανεξηγητους και ανεξιχνιαστους λογους της δημιουργιας.
Α! Karagöz! Πολύ γουστάρω:http://en.wikipedia.org/wiki/Karag%C3%B6z_and_Hacivat"Αλλα αλλο η δημιουργια και αλλο η μιμηση."Δική σου άποψη αυτή. Όπως είπα και πριν πιστεύω ότι μια διαφορετική προσέγγιση, δύναται ενίοτε να αφυπνίσει επί πλέον προβληματισμούς στο θεατή ή να παραλληλίσει καταστάσεις με ενδιαφέροντα τρόπο. Επίσης δεν αποτελεί ιερό κειμήλιο το οποίο και δεν "επιτρέπεται" να αγγίζουμε. Όποιο ενήλικο άτομο αισθάνεται φτερό στο άνεμο, φοβάται τέτοιου τύπου «προσηλυτισμούς» στο καλλιτεχνικό έργο κ.λπ., ας πηγαίνει τοίχο-τοίχο.
Ρωτας αν φοβαμαι αυτους που θελουνε να με "αφυπνισουν". Ναι, τους φοβαμαι. Απο το "ξυπνατε!" μεχρι τους ξυλοδαρμους και τις βομβες δεν εχει πολλη αποσταση. Ειτε το λενε οι μεν ειτε οι δε. Δεν ειναι συμπεριφορα καλλιτεχνη αυτη κι ας λεει ο Hirst η ο Stockhausen οτι η τρομοκρατια ειναι εργο τεχνης. Ειναι συμπεριφορα ακτιβιστη και κρινεται με αλλα κριτηρια. Και τελος παντων δεν σε προβληματιζει καθολου το οτι τα χρυσα αυγα καλλιστα μπορουν να χρησιμοποιησουν την ιδια δικαιολογια (για "αφυπνιση", για "προβληματισμους" και "παραλληλισμους" που οπως και να το κανουμε εχουνε προκαλεσει "ενδιαφερον");
βρίσκω τα σχόλιά του εξαιρετικά τεκμηριωμένα και, όσο κι αν δε συμφωνεί κανείς μαζί του, προσφέρουν μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική. Η δε τεκμηρίωσή του είναι κατά το δυνατόν αντικειμενική και πολλά από τα πράγματα που λέει, ιδίως περί αυτοεκτίμησης και αυτοεπιβεβαίωσης των ομοφυλόφιλων, το βλέπω πώς εκφράζεται από πολλούς ακτιβιστές ομοφυλόφιλους με δημόσια φωνή. Επίσης το σύνολο συνάδει με την άποψη που έχω καταφέρει να διαμορφώσω για τη στρατευμένη τέχνη και το πως αυτή είναι θνησιγενής.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν: "Η Τρικυμία" του Σαίξπυρ,η δεύτερη ήταν o Frank Zappa με τους mothers(ένα συγκεκριμένο κομμάτι από τρίτο δίσκο δλδ),και η τρίτη (και οριστική) είναι:http://www.blog.mamasturnnow.com/wp-content/uploads/2011/12/do_not_feed_the_troll_by_veilx-d38viyi.jpg
Πενταγιώτισσα,Εντάξει, κόντεψα να φάω το κίτρινο το χιόνι που δεν ήρθην στο ύψος των περιστάσεων. Ένιωσα λιγάκι μαφφινάνθρωπος.http://www.youtube.com/watch?v=-Jh6wnmRbvQΠαραδίνομαι. Τελευταία ευκαιρία: What's the ugliest part of your body?
Εύγε! Κέρδισες 1 χρυσούν ωόν.(Οφείλω να ομολογήσω πως σπάω το κεφάλι μου. Ποιος είναι ο τύπος με την κόκκινη πουκαμίσα, την ξούρα και τις λαμέ σκιές στα μάτια; Ακούγεται σαν τον Beefheart).
Ευχαριστώ διά το χρυσούν (έστω και με τη δεύτερη/τρίτη...).Είχα κι εγώ την απορία με τον ογκώδη τύπο, αλλά φανταζόμουν ότι ήταν κάποιο από τα τσίρκα/ταχυδακτυλουργούς/περαστικούς κ.λπ. που μάζευε ο Ζάππας επί σκηνής, γιατί δεν τον αναγγέλλει με τους μουσικούς.Μετά την απορία σου όμως, το έψαξα και νομίζω ότι το βρήκα. Μάλλον είναι ο Τζων Σμόδερς, ο "σωματοφύλακας" του Φραγκίσκου του Μεγίστου.http://wiki.killuglyradio.com/wiki/John_Smothershttp://www.youtube.com/watch?v=pPuMnhRn4QQhttp://www.united-mutations.com/s/john_smothers.htmΤα σεβάσματά μου.
Ενδιαφέρουσες ιστορίες! Όπως κι αυτή με τον Trevor Charles Howell,{Τι τον ήθελε κι αυτός ο (μετά συγχωρήσεως) στόκος τον Zappa, που το ... helter skelter θα άκουγε και θα σκιαζόταν;}.Πάντως ηττήθην κατά κράτος, αποχωρώ προτού μαζέψεις όλα τα χρυσαύγουλα και μείνω με λειψό άβαταρ.Αίσχος!
Ηττήθηκες; Είχαμε διαγωνισμό και δεν το κατάλαβα; Σούπερ ζαππικές ιστορίες νόμιζα ότι σκαλίζαμε!Να είσαι καλά.ΥΓ: Ακριβώς! Εξαιτίας του Χάουελ είχε αποκτήσει "σωματοφύλακα".
Μεταφερω εδω μια παρατηρηση που εκανα κατω απο το ενδιαφερον σχολιο του vangelis1972, και συγκεκριμενα οτι εχει τεραστια διαφορα η αναγκαστικη στειρωση απο τη μαζικη δολοφονια 70000 αναπηρων στη ναζιστικη γερμανια. Απο εκει και περα νομιζω οτι το βασικο σημειο που πρεπει κανεις να σταθει ειναι οτι ο Κωτουλας φαινεται να αποσιωπα την υπαρξη στρατοπεδων εξοντωσης. Συμφωνα με οσα διαβαζω στο μπλογκ του σαραντακου αναφερει μονο οτι "μεγαλο τμημα των εβραιων που εκτοπιστηκαν στο Αουσβιτς απεβιωσαν", λες και απεβιωσαν λογω γηρατος ή γενικα εξαιτιας των κακουχιων. Για μια αναφορα ενος εστω κατα προσεγγιση αριθμου "αποβιωσαντων", ετσι για να καταλαβουμε το μεγεθος των γεγονοτων, ουτε λογος βεβαια.
@ Ästhet (και σε σχέση με το σχόλιό του στο προηγούμενο post)Το Gustloff θεωρήθηκε legitimate target γιατί είχε αντιεροπορικά όπλα. Από την μετέπειτα ανάλυση όμως είναι ξεκάθαρο πως ο κυβερνήτης του σοβιετικού υποβρυχίου δεν είχε καμία αμφιβολία πως μετέφερε πρόσφυγες. Ο θάνατος σχεδόν 9,5 χιλ. ανθρώπων, στο σύνολό τους αμάχων (όταν στον Τιτανικό έχασαν τη ζωή τους 1800),αποτελεί έγκλημα. Ίσως υπαρχουν ελαφρυντικά (ενδεχομένως, και μέχρι σημείου απαλλαγής) για τον σοβιετικό, αλλά πότε ακριβώς τέθηκε θέμα απονομής δικαιοσύνης; Όταν του απενεμήθη η διάκριση του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης; Από νομικής άποψης είναι οι δίκες της Νυρεμβέργης είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε περιπτοσιολογική ανάλυση του ποιοί κάθισαν στο σκαμνί του κατηγορούμενου μόνο και μόνο διότι ήταν από την πλευρά των ηττημένων. Ή ποιοί θα έπρεπε να καθήσουν, αλλά δεν ποτέ δεν καταδικάστηκαν, ούτε καν κατηγορήθηκαν: από τον "Χασάπη" Harris της Διοίκησης Βομβαρδιστικών της RAF (ο οποίος στέφθηκε και ιππότης), μέχρι τον γερμανό von Papen (τον μηχανορράφο Αντικαγκελλάριο του Χίτλερ) που αθωώθηκε πλήρως, χάρη στις διασυνδέσεις του με το Βατικανό. Και για την περίπτωση της σφαγής στο δάσος του Katyn τί μπορεί να πεί κανείς; Για ένα έγκλημα του σταλινικού καθεστώτος το οποίο ήταν εν γνώσει των λοιπών συμμάχων που παρίσταναν τους ανήξερους μέχρι το 1990. Το θέμα όμως είναι ουσιαστικότερο: Στη Νυρεμβέργη δεν "εφαρμόστηκε" Δίκαιο, αλλά μάλλον "δημιουργήθηκε" Δίκαιο (με την έννοια του δεδικασμένου). Σε κάθε περίπτωση, οι Δίκες δεν αποτελούν και την πλέον λαμπρή στιγμή του συμμαχικού στρατοπέδου, οπότε η επίκλησή τους για οποιοδήποτε λόγο είναι καθαρό αυτογκόλ. Άν από όλο το βιβλίο διαλέγει κάποιος να σχολιάζει 2 σημεία, και το ένα από αυτά είναι οι Δίκες της Νυρεμβέργης, συγνώμη, αλλά έχει μειωμένο πολιτικό αισθητήριο (και περιορισμένες ιστορικές γνώσεις). Διότι πολύ απλά δεν αποτελούν defensible position (νομικά και στρατιωτικά μιλώντας). Το ζήτημα είναι ότι το ναζιστικό καθεστώς δημιούργησε σε βιομηχανικό επίπεδο, μαζική γραμμή εξόντωσης εκατομυρίων Εβραίων, Σλάβων, Ρομά, ομοφυλόφυλων, πολιτικών αντιπάλων, ασθενών σωματικά ή πνευματικά, κτλ, θεωρώντας τους υπανθρώπους. Αυτό θα έπρεπε να αποτελεί από μόνο του το ήμισι της ανάλυσης του οποιουδήποτε καλοπροαίρετου. Εάν απουσιάζει αυτού του είδους η ανάλυση, απλά δεν μιλάμε για κάποιον καλοπροαίρετο. Νομίζω ότι εκεί έπρεπε να βασιστεί η κριτική, και όχι σε ζητήματα που είναι όντως αμφιλεγόμενα.
δεν θα διαφωνησω οσον αφορα την ηθικα χαλαρη σταση απεναντι σε πρακτικες που αποτελουν και αυτες εγκληματα πολεμου. Η διαφορα μονο ειναι οτι οσο κυνικη και αν ηταν η ριψη της ατομικης βομβας στις ιαπωνικες πολεις, αντικειμενο στις δικες της Νυρεμβεργης ηταν και μια σειρα εγκληματα κατα της ανθρωποτητας, οπως τα περιγραφεις στην τελευταια παραγραφο. Και για αυτα οι ενστασεις σχετικα με την απαγορευση αναδρομικοτητας ηταν ελαχιστες (σε αντιθεση π.χ. με το ζητημα της απαγορευσης του επιθετικου πολεμου). Σίγουρα η νομικη επιχειρηματολογια της περιοδου εχει ως ενα βαθμο μια ηθικη φορτιση, αλλα εξακολουθουσε να ειναι νομικη επιχειρηματολογια. Ακομη οι δικες αποτελωντας την μητρα του συγχρονου διεθνους ποινικου δικαιου θεωρουνται γενικα μια σημαντικη στιγμη στην μεταπολεμικη ιστορια, κατι που και κριτικες φωνες οφειλουν να παραδεχτουν.Σε καθε περιπτωση παντως νομιζω οτι στην τελευταια παραγραφο σου βρισκεται ολο το ζουμι της υποθεσης. Ο ναζισμός ήταν αυτό ακριβώς που περιγράφεις και αυτο αποτελει το στερεο συμπερασμα της ιστορικης ερευνας. Δυσκολα βλεπως πως καποιος μπορει να αποστει απο αυτο και να συνεχισει να θελει να λεγεται ιστορικος.
"Αυτό [σημ: το Ολοκαύτωμα] θα έπρεπε να αποτελεί από μόνο του το ήμισι της ανάλυσης του οποιουδήποτε καλοπροαίρετου."Όχι αν η ανάλυση έχει θέμα την άνοδο και εγκαθίδρυση των ναζιστών στην εξουσία και τελειώνει χρονολογικά το 1935 με ελάχιστες αναφορές ως το 1939. Είναι σα να λες ότι οποιοδήποτε βιβλίο για τη βυζαντινή αυτοκρατορία πρέπει καλά και σώνει να μιλάει για την Εικονομαχία. Συγνώμη αλλά αν είναι για τους πρώτους 3 αιώνες του Βυζαντίου, ή για την αρχιτεκτονική του Βυζαντίου, ή για τη μαγειρική του Βυζνα΄τιου, πάρα πολύ απλά δε θα μιλάει για την Εικονομαχία.
βέβαια θα μπορούσα να το θέσω ακόμα πιο to the point (αφιερωμένο στο συσχολιαστή που διαφωνεί ότι ένα βιβλίο που ασχολείται μέχρι το 1935 δεν είναι υποχρεωμένο να μιλάει για το Ολοκαύτωμα, το οποίο ξεκίνησε Δεκέμβρη '39): ότι οποιοδήποτε βιβλίο για την αριστερά πρέπει να αναφέρει τον Ουκρανικό Λιμό, τη Σταλινική Τρομοκρατία, τις σφαγές του Πολ Ποτ και το θεοκρατικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Αναφέροντας και τον αριθμό των θυμάτων, έστω προσεγγιστικά, ας πούμε "μερικά εκατομμύρια", να έχουμε μια ιδέα για το μέγεθος των γεγονότων.
Αντιγράφω από τον πρόλογο του Κωτούλα:«Ο παρών τόμος καλύπτει την περίοδο 1919-1939, δηλαδή τη διαμόρφωση, εξέλιξη του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος έως την κατάληψη της Αρχής το 1933 και την πολιτική της ειρηνικής περιόδου , από το 1933 έως το 1939»http://www.historyplace.com/worldwar2/holocaust/timeline.html(ας έχουμε και κάποιες ... ενέργειες με τη σειρά ταξινομημένες, που να μην χάνονται στο ακατάσχετο αμπλαουμπλισμό του 'τι-και-γαμώ-που-ήταν-ο-εθνικοσοσιαλισμός' βιβλίο του εν λόγω»Κάτι άλλο:Προφανώς ο γενικός όρος (umbrella term) «αριστερά» δεν μπορεί να μπαίνει σε ευθεία αναλογία με τον πολύ σαφή εθνικοσοσιαλισμό του 3ου Ράιχ. Και ναι, εγώ προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση να αναφέρονται με σαφή κριτική διάθεση τα gulag, ο Ουκρανικός λιμός κ.λπ όταν ένα βιβλίο αφορά στον Σταλινισμό και/ή τη USSR ειδικά. Καμία αντίρρηση επίσης να θίγεται το «θεοκρατικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας», (θεοκρατικό υποθέτω πως εννοείς την «θεοποίηση» των ηγετών της δυναστείας Kim) , όταν ένα βιβλίο αφορά στην ...ερμ ...μακάρι να ήξερα ακριβώς – αλλά και οι ίδιοι: ιδεολογία της εθνικής αυτάρκειας (Juche), με πρώην Μαρξιστικές-Λενινιστικές αναφορές (στα χαρτιά τουλάχιστον) και με κατ’ ουσίαν στρατοκρατικά και απολυταρχικά ιδεώδη, με πλέον κάποια καπιταλιστικά ανοίγματα... τέλος πάντων στον μέσο σοσιαλισμό δηλαδή, lol.Ε, τέλος να μην αναφερθούμε και στον μαργαριταρένιο Πολ Ποτ που ξέρω πως χαίρει ... απεριόριστης τι-να-σου-πω εκτιμήσεως από την μέση Ελληνίδα πολίτισσα, άλλωστε.
Όντως άτσαλη και πρόχειρη η επίθεση από το left.gr, επί της ουσίας όμως είχαν δίκιο, κόντεψαν όμως να το χάσουν λόγω βιασύνης. Ο Κωτούλας με ουδετεροφανή και επιστημονικοφανή τρόπο προσπαθεί να εξωραΐσει το Τρίτο Ράιχ ("έλα βρε αδελφέ, δεν ήταν και τόσο κακό, είχε και τα καλά του, και οι άλλοι τα ίδια κάνανε, κ.λπ."). Ναζιστής μπορεί να μην είναι, συμπαθών όμως είναι.Αν βρίσκει θετικά και στον Στάλιν, αυτό δεν είναι ελαφρυντικό, είναι απλώς άσχετο.
Με αφηρημένη αφορμή το σχόλιο του Vangelis1972,numbers, numbers, numbers.COMPULSORY STERILIZATIONSGermanyBy the end of World War II, over *400,000* individuals were sterilised under the German law and its revisions, most within its first four years of being enacted. When the issue of compulsory sterilisation was brought up at the Nuremberg trials after the war, many Nazis defended their actions on the matter by indicating that it was the United States itself from whom they had taken inspiration. (Καταπληκτικό επιχείρημα... υιοθετώ μία πρακτική, που την "αντιγράφω από την κόλλα του ...USA διπλανού μου" την εξελίσσω και την αναγάγω σε επιστήμη, σε απόλυτο ιδανικό του κράτους, παράγω συστηματικότατα τουλάχιστον εφταπλάσια θύματα σε σχέση με τους πρώτους διδάξαντες -που συνοδεύεται από βαρύτατη προπαγάνδα- και μετά φωνάζω "Κυρία, κυρία ο USA-κος πρώτος μου έδειξε την κόλλα του!" - Yeah, riiiight.)The Nazis had many other eugenics-inspired racial policies, including their "euthanasia" programme in which around *70,000* (http://en.wikipedia.org/wiki/Action_T4) people institutionalised or suffering from birth defects were killed.SwedenThe eugenistic legislation was enacted in 1934 and was formally abolished in 1976. According to the 2000 governmental report, 21,000 were estimated to have been forcibly sterilized, 6,000 were coerced into a 'voluntary' sterilization while the nature of a further 4,000 cases could not be determined.USA60.000 such procedures (nonconsensual sterilizations) in the United States in the 20th century.NAZI CAMPSAn estimated 4,251,500 people lost their lives in the camps (extermination camps, concentration camps, labor camps, transit camps e.t.c)http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nazi_concentration_campsThe Germans and their collaborators killed as many as 1.5 million children, including over a million Jewish children and tens of thousands of Romani (Gypsy) children, German children with physical and mental disabilities living in institutions, Polish children, and children residing in the occupied Soviet Union. The chances for survival for Jewish and some non-Jewish adolescents (13-18 years old) were greater, as they could be deployed at forced labor. HOLOCAUSTAround *11,000,000* (jews,Soviet POWs, Ethnic Poles, Romani, Disabled, Freemasons, Slovenes, Homosexuals, Jehovah'sWitnesses)The broadest definition would include 6 million Soviet civilians, raising the death toll to 17 million. A research project conducted by the United States Holocaust Memorial Museum estimated that 15 to 20 million people died or were imprisoned. R.J. Rummel estimates the total democide death toll of Nazi Germany to be 21 million. Other estimates put total casualties of Soviet Union's citizens alone to about 26 million.http://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust#Victims_and_death_tollJAPAN BONUShttp://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_war_crimeshttp://en.wikipedia.org/wiki/Nanking_Massacrehttp://en.wikipedia.org/wiki/Unit_731POPULATION (1939) (approx)ussr: 168,524,000usa: 130,879,718germany: 79,375,281japan: 71,380,000sweden: 6,176,
Αν αντιλαμβάνομαι σωστά, το σχόλιο σας κάνει σύγκριση ανάμεσα στους αριθμούς των θυμάτων που προέρχονται από τους Συμμάχους, σε σχέση με αυτούς που προέρχονται από τον Άξονα. Στην ανάλυση αυτή όμως, έτσι όπως την κάνετε, αναπαραγάγετε την λάθος προσέγγιση του LEFT: Η σύγκριση αυτού του είδους, σε επίπεδο αριθμών, δεν δηλώνει ποιοτική διαφορά μεταξύ των 2 εμπολέμων, αλλά μόνο ποσοτική. Κατά την ταπεινή γνώμη μου, πρόκειται για λάθος προσέγγιση. Το να πούμε ότι εγώ στείρωσα 100 ανθρώπους αλλά εσύ μόνο 5, δεν σε καθιστά αυτόματα αθώο για το έγκλημα που διέπραξες. Αντιθέτως, το επιχείρημα αυτό ακολουθεί ακριβώς την επιχειρηματολογία της ΧΑ και δίνει πάτημα για συμψηφισμούς: Όταν ερωτάται ο κ. Μιχαλολιάκος για το ναζιστικό παρελθόν του, η απάντησή του είναι "Γιατί; Μήπως ρωτήσατε τον Πάγκαλο για το κομμουνιστικό παρελθόν του;" Δηλαδή, άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.Αντίστοιχα, η απάντηση για τους 14 εκ. φυλακισμένους στα gulag δεν μπορεί να είναι "ΟΚ, αλλά οι ναζί είχαν φυλακίσει περισσότερους". Δηλαδή δεν μπορείς να χρησιμοποιείς το επιχείρημα του αντιπάλου σου, τη στιγμή που κατηγορείς ότι είναι παρελκυστικού χαρακτήρα. Η απάντηση για τα gulag είναι ότι αποτελούν έγκλημα. Period. Επομένως, ούτε τα μπλέκεις στη συζήτηση περί ναζισμού, ούτε και επιτρέπεις να τα μπλέξει ο συνομιλητής σου. (Αν θέλεις, αναλύεις το θέμα σε μια άλλη ευκαιρία).Δεδομένου ότι στο πλαίσιο ενός άρθρου δεν γράφεις ολόκληρο βιβλίο, αλλά διαλέγεις συγκεκριμένα σημεία που θα θίξεις, άποψή μου είναι ότι επιλέγεις αυτά που ΔΕΝ θα επιτρέψουν στον άλλο να κάνει συμψηφισμούς. Οι συντάκτες του άρθρου στο LEFT (υποθέτω λόγω ιστορικής άγνοιας) έκαναν το λάθος να αναφερθούν σε λάθος ζητήματα (δηλαδή αυτά που επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να πει: "ναι μεν αλλά και οι Σύμμαχοι τα ίδια - ή παρόμοια - έκαναν). Κατά τα λοιπά, παραπέμπω στο παρακάτω σχόλιό μου στον/στην Ästhet.
Ευχαριστώ για την απάντηση.Στο προηγούμενό μου σχόλιο ενσυνείδητα εστίασα στα νούμερα. Ο συστηματικός χαρακτήρας των απεχθών πρακτικών αλλά και τα τρομακτικά νούμερα των βασανισμένων-αποθανότων από τις δυνάμεις του Άξονα σε Ευρώπη και Ασία, νομίζω πως έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Υπάρχουν φορές που η ποσότητα δηλώνει και ποιότητα. Την ποιότητα και το ιδανικό της εκκαθάρισης, εν προκειμένω. Μου είναι αδύνατον να μην το λαμβάνω υπ΄όψιν.Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Καλιφορνέζοι ευγονιστές, ... ή πολύ χειρότερα η σφαγή στο Κατύν, τα γκουλάγκ κ.λπ. καθαγιάζονται, τουλάχιστον όχι από εμένα και σε καμία των περιπτώσεων. Τα εγκλήματα είναι εγκλήματα. Όμως μιας και μιλάμε για το ναζισμό και αφού παραθέσατε κάποια νούμερα, θεώρησα σκόπιμο να παραθέσω κι εγώ κάποια άλλα. Μ΄ αρέσουν τα νούμερα γιατί, generally speaking, λέμε πολλά, μπλέκουμε ακόμη περισσότερα και εξισώνουμε άλλα τόσα.Μήπως, λοιπόν, θα είχε περισσότερο νόημα να παραθέτουμε και τις αιτίες και αφορμές που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την κάθε ενέργεια - αντίποινα (εν μέσω πολεμικών κ.λπ διενέξεων); Υπό κριτικό πάντοτε βλέμμα. Διάβασα τι γράφετε και σας παραπέμπω κι εγώ στο πρώτο μου σχόλιο στην άλλη σχετική καταχώρηση.
Που βασίζεται που; Διαβάστε πως καταρρέει το πρώτο σημείο της κριτικής του.http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/georgakas/search.html?lq=%22%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82%2C+-%CE%B7%2C+-%CE%BF%22&dq=Στο λεξικό του Γεώργακα το αμφιλεγόμενο έχει καθαρά την έννοια του αμφισβητούμενου. Σημειωτέον πως στο λεξικό Μπαμπινιώτη υπάρχει και η ετυμολογία Τριαντφυλίδη αλλά και η ετυμολογία γεωργακά. Ο Σαραντάκος όμως είδε και παρέθεσε μόνο την μία! Σε άλλα σημεία αναφέρεται σχολιαστής του blog (σχόλιο 79)“ο κ. Κωτούλας χαρακτηρίζει ο ίδιος «επανάσταση» τον ναζισμό.”Θυμάμαι σε εγχειρίδιο της Παντείου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης τον ίδιο χαρακτηρισμό. Φυσικά και ήταν επανάσταση, πραξικόπημα πάντως δεν ήταν. Η Ιρανική δεν ήταν Επανάσταση ας πούμε επειδή δεν μας αρέσουν οι αγιατολάδες; Είχε τον λαό μαζί της, άρα ήταν επανάσταση.“χρησιμοποιεί τον όρο «αντιεβραϊσμός» αντί του «καταχρηστικού», όπως τον λέει, όρου «αντισημιτισμός», ”Το ίδιο κάνω και εγώ, εγώ μάλιστα, επειδή είμαι πιο ιδιότροπος, γράφω “ανθεβραϊσμός”. Γιατί πρέπει να δείχνη κάτι αυτό σώνει και καλά;“Επίσης χρησιμοποιεί τον όρο «εθνικοσοσιαλισμός» αντί του «ναζισμός» και το «Δημοκρατία» (σκέτο) αντί του «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».”Τι είδους μομφή είναι πάλι αυτή; Ο δοκιμώτερος πολιτικός όρος είναι πράγματι εθνικοσοσιαλιστικός, ο άλλος είναι σύντμηση. Πειράζει ίσως που αποκαλύπτεται η σοσιαλιστική συνιστώσα;Και η Δημοκρατία βέβαια δεν αυτοαποκαλείτο “της Βαϊμάρης”!Σχετικά με τα Πρωτόκολλα της Σιών, μήπως το “αμφιλεγόμενο” αναφέρεται στην εποχή τους; Γιατί τότε, υποθέτω, δεν ήταν ούτε αποδεδειγμένη ούτε, εάν αποδεδειγμένη, ευρέως γνωστή η πλαστογραφία.“«αναλογικά υψηλής συμμετοχής Εβραίων στον Τύπο της Αριστεράς» (χωρίς να το τεκμηριώνει φυσικά) και επειδή στις κομμουνιστικές εξεγέρσεις «πρωταγωνιστούσαν πολιτικοί εβραϊκής καταγωγής».”Αν υπήρχε κάπου υψηλή συμμετοχή, πάντως είναι απίθανο να υπήρχε στην Δεξιά, σωστά; Στις κομμουνιστικές εξεγέρσεις ίσως να συναριθμή και τους μπολσεβίκους Εβραίους της ΕΣΣΔ.“όταν στις σελ. 120-121 αναφέρει τους αποκρουστικούς ευγονικούς νόμους και την απαγόρευση γάμου σε «επιβεβαρυμένα» άτομα (ορολογία του συγγρ.) προσθέτει ότι αυτά «αποτελούσαν καθιερωμένη πρακτική τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στις ΗΠΑ».”Αλήθεια είναι. Μεταξύ των υποστηρικτών ο αρχιδικαστής Χολμς στις ΗΠΑ και ο Μπ. Ράσελ. Και στην Σουηδία γίνονταν και και και. Ήταν λίγο μόδα της εποχής. Αυτή είναι η μισή αλήθεια που δεν είναι ευρέως γνωστή σήμερα.“ο κ. Κωτούλας, αναφερόμενος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα χαρακτήρισε πάγια τακτική των χωρών που εμπλέκονται σε πόλεμο. ”Στρατόπεδα αιχμαλώτων προφανώς και πάντα υπήρχαν. Στρατόπεδα συγκέντρωσης και του άμαχου πληθυσμού εισήγαγαν πρώτοι οι Άγγλοι στον πόλεμο των Μπόερ. Η τευτονική πρωτοτυπία ήταν τα στρατόπεδα εξόντωσης.“«έμφαση στη φυλετική υγιεινή»”Προφανώς μεταφράζει το Rassenhygiene, είναι ο νομικός όρος της εποχής, δες εδώ: http://de.wikipedia.org/wiki/Nationalsozialistische_Rassenhygiene“η ενότητα που αφηγείται την προσάρτηση της Αυστρίας και της Σουδητίας, στη σελ. 80, έχει τον τίτλο «Η ενοποίηση των γερμανικών εδαφών»!”Εντάξει, προς τι το θαυμαστικό; Αυστριακή εθνική συνείδηση είχαν στην Βιέννη δηλαδή; Ίδετε εδώ: http://de.wikipedia.org/wiki/Anschlussverbot.
Ευχαριστώ για τα όσα παραθέσατε. Ωστόσο, η γενική αίσθηση που αφήνει σ'εμένα το κείμενο του ΙΚ είναι μια τουλάχιστον ανεκτική στάση προς το Γ' Ράιχ. Η επιλογή των λέξεων έχει σημασία.
Την εντύπωση της ανεκτικής στάσης μου δίνει και σε εμένα το βιβλίο του ΙΚ (στα ολίγα λεπτά που αφιέρωσα σε ένα γρήγορα πέρασμα του). Ωστόσο την εντύπωση αυτή δεν μου την δημιούργησαν οι λέξεις αλλά το περιεχόμενο και η δομή του βιβλίου. Η κριτική του Σ υπήρξε κατά την άποψη μου εντελώς άστοχη αφού επικεντρώθηκε σε στοιχεία μηδαμινής σημασίας.
Δηλ.κατά την δική σου εκτίμηση Αρη,ο κος Κωτούλας δεν είναι φιλοναζιστής?Δεν είναι κατά των μειωνοτήτων πάσης φύσεως που θέλουν να μολύνουν την ελληνική και αγνή άρεια φυλή?Καλά δεν είπαμε ότι είναι σαν τα χρυσαύγουλα που βγαίνουν έξω και όποιον πάρει ο χάρος παγανιά!Νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να βρίσκεται στη θέση που είναι αυτή τη στιγμή![Απ. Άρη: Δεν θέλω να κάνω κυνήγι μαγισσών, αλλά θεωρώ πως, έτσι κι αλλιώς, κανένας ακραία δεξιός δεν πρέπει να είναι σε οποιαδήποτε θέση σχετική με το κοινωνικό κράτος. Ούτε φυσικά αυτός.]
Είναι ακατανόητοαυτό που λέτε. Στην προκειμένη περίπτωση ο Σαραντάκος πραγματικά είναι θυελλώδης. Ξετινάζει το βιβλίο του Κωτούλα. Αν έχετε επιχείρημα περί του αντιθέτου, καταθέστε το.
Μου κάνει εντύπωση η αντίδραση, δεν έκανα κανένα σχόλιο επί της ουσίας και αυτό είναι κατανοητό νομίζω. Απλά διαφωνώ με την επίκληση στην αυθεντία. Θεωρώ ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση η διατύπωση "Υπάρχει ένας άνθρωπος στην Ελλάδα που εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια, και αυτός είναι ο [ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ]". Αυτό έγραψα και τίποτα άλλο.
Στηρίζεται στο ότι η λέξη "αμφιλεγόμενο" έχει να κάνει αποκλειστικά με την αυθεντικότητα της πληροφορίας που περιέχει ένα κείμενο.Είμαι περίεργος πώς εξηγεί το αμφιλεγόμενο βιβλίο φαντασίας "Σατανικοί Στίχοι" του Ράσντι και την αμφιλεγόμενη φωτογράφηση της Μπιγίονσε Νόουλς σαν "Πριγκήπισσα της Αφρικής". Εκτός από τη thought police του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τώρα και τη language police.Ντροπή στο Σαραντάκο.