To 2015 στην Ευρώπη υπήρχαν 128 πυρηνικοί αντιδραστήρες εκ των οποίων οι 58 βρίσκονταν στη Γαλλία. Φαινομενικά η Γαλλία κατείχε την ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδρία σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου είκοσι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Γαλλία βρίσκονταν εκτός λειτουργίας για συντήρηση και ελέγχους ασφαλείας. Η παύση της λειτουργίας αυτών των αντιδραστήρων οδήγησε κατά τη διάρκεια του 2016 τη Γαλλία στην εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την Αγγλία για πρώτη φορά στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, το κόστος συντήρησης των αντιδραστήρων είναι υψηλό και υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις. Συνεπακόλουθα η κρατική EDF αυξάνει τις χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και συνάμα παρατηρούνται αυξήσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επειδή εξάγουν ηλεκτρισμό στη Γαλλία.
Στον αντίποδα οι δυο πιο ισχυρές γαλλικές εταιρίες στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας, η EDF και η AREVA, προχώρησαν τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή καινούριων πυρηνικών αντιδραστήρων. Αυτές οι επενδύσεις αποδείχθηκαν καταστροφικές και για τις δυο εταιρίες οδηγώντας την EDF στην λήψη περισσότερης κρατικής επιχορήγησης και την AREVA στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών και των πυρηνικών της αντιδραστήρων επί γαλλικού εδάφους στο γαλλικό κράτος και στην EDF αντίστοιχα. Η κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας Hinkley Point C στην Αγγλία από την EDF έχει ήδη κοστίσει περισσότερο από το αναμενόμενο και σε κεφάλαια και σε χρόνο. Η AREVA κατασκευάζει στη Γαλλία τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Flamanville και στην Φιλανδία το σταθμό Olkiluoto 3 EPR. Και τα δύο έργα μαζί έχουν κοστίσει έως τώρα τα τριπλάσια κεφάλαια από την αρχική εκτίμηση. Συνεπώς οι δυσχέρειες στη συντήρηση παλαιών σταθμών και στην κατασκευή νέων έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη Γαλλία ενεργειακά.
Το Γαλλικό Κοινοβούλιο αντιλαμβανόμενο τον ενεργειακό στραγγαλισμό που υφίσταται η χώρα, ενέκρινε το Φθινόπωρο του 2015 νόμο που έχει ως στόχο τη μείωση της κάλυψης της εγχώριας ζήτησης για ηλεκτρισμό από την πυρηνική ενέργεια στο 50% μέχρι το 2025. Σήμερα το 76% της συνολικής ζήτησης για ηλεκτρισμό στη Γαλλία καλύπτεται από την πυρηνική ενέργεια. Ο ενεργειακός στραγγαλισμός της Γαλλίας έχει επιδεινωθεί δε και από το γεγονός ότι στην υπόγεια Σύνδεση Αγγλίας-Γαλλίας τα τέσσερα από τα οχτώ καλώδια είναι εκτός λειτουργίας μειώνοντας στο μισό το ηλεκτρικό ρεύμα που μπορεί να σταλθεί στη Γαλλία, και ενώ προμηνύονται άσχημες καιρικές συνθήκες για τη φετινή χρονιά.
Επομένως, η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία καταρρέει τη στιγμή που σε Ευρωπαϊκό και σε Αμερικανικό επίπεδο υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Οι περισσότεροι γαλλικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας έχουν φτάσει στο τέλος της εκτιμώμενης ζωής τους και τα κόστη συντήρησης, αποσυναρμολόγησης ή και κατασκευής νέων είναι τρομακτικά υψηλά.
σχόλια