Η πρωτότυπη έκθεση του Somerset House «Mushrooms: The Art, Design & Future Of Fungi» που διερευνούσε την πολιτιστική ιστορία των μανιταριών μπορεί να διακόπηκε απότομα λόγω της πανδημίας αλλά είναι πλέον επισκέψιμη διαδικτυακά.
Συνδεδεμένα με το κιτς, τη μαγεία, τα ψυχεδελικά ταξίδια αλλά και με το μέλλον και την έννοια της βιωσιμότητας τα μανιτάρια γοήτευαν πάντα τους ανθρώπους. Τελευταία η εμμονή μας με τον παράξενο κόσμο τους δεν φαίνεται να έχει μειωθεί. Προϊόντα περιποίησης, σύγχρονοι γκουρού της ευεξίας, αρχιτέκτονες και designers συνεχίζουν να εμπνέονται από αυτά και να αναζητούν, στην τόση ξένη προς εμάς ύπαρξή τους, μυστικά υγείας και ομορφιάς ή την χαμένη ισορροπία με τον εσωτερικό μας κόσμο και τον πλανήτη.
Η γκάμα των εκθεμάτων του Somerset House διατρέχει έναν και παραπάνω αιώνα: από τις -άγνωστες για πολλούς- εικονογραφήσεις της Μπέατριξ Πότερ μέχρι σύγχρονα σουρεαλιστικά κολάζ και πολυμεσικά έργα. Η Αγγλίδα φυσιοδίφης, συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων, πριν εφεύρει τον Πίτερ Ράμπιτ το 1902, είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με την καταγραφή και την εικονογράφηση μυκήτων περνώντας ώρες πάνω από το μικροσκόπιο και ζωγραφίζοντας τους με απίθανη λεπτομέρεια.
Λάτρης των μανιταριών ήταν και ο Τζον Κέιτζ. Ο πρωτοπόρος συνθέτης ασχολούνταν με τη συλλογή άγριας τροφής και για ένα επιπλέον εισόδημα προμήθευε γνωστά εστιατόρια της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους και αυτό του Four Seasons, με τα ευρήματά του.
«Παρατήρησα πόσοι καλλιτέχνες έχουν ασχοληθεί με τους μύκητες και ήθελα να μάθω το γιατί» αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Francesca Gavin. «Θα θελα όσοι δουν την έκθεση να εμπνευστούν από τους μύκητες και να κατανοήσουν λίγο καλύτερα τη σπουδαιότητά τους για την επιβίωση του πλανήτη».
Κατά την έρευνά της η επιμελήτρια κατάφερε να ανασύρει συναρπαστικές ιστορίες, όπως για παράδειγμα ότι ο Κέιτζ είχε ανασυστήσει την δεκαετία του '50 την Μυκητολογική Εταιρία της Νέας Υόρκης. Στην έκθεση περιλαμβάνεται ένα σπάνιο βιβλίο με θέμα τα μανιτάρια που εξέδωσε ο ίδιος μαζί με τον μυκητολόγο Αλεξάντερ Σμιθ. Στις σελίδες του περιέχονται ποιήματα και σημειώσεις του συνθέτη γύρω από τα μανιτάρια.
Η αγάπη και του Cy Twombly για τα μανιτάρια εκπροσωπείται στην έκθεση μέσα από μια σειρά λιθογραφιών του 1974 με τίτλο «Natural History Part I, Mushrooms» (δάνειο από την Tate).
Συνολικά η έκθεση περιλαμβάνει έργα 35 καλλιτεχνών, designers και μουσικών.
σχόλια