Ο αρχισυντάκτης των New York Times, Τζέιμς Μπένετ- υπεύθυνος για τα άρθρα γνώμης- παραιτήθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις, που προκάλεσε άρθρο Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή που ζητούσε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων σε πόλεις όπου οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού είχαν γίνει βίαιες.
Ο Μπένετ παραιτήθηκε αφού το άρθρο του γερουσιαστή Τομ Κότον «Στείλετε τα στρατεύματα» προκάλεσε εξέγερση ακόμη και στην αίθουσα των ειδήσεων των New York Times. Ο Κότον υποστήριξε την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει στρατεύματα για να καταστρέψει τις ταραχές. «Ένα πράγμα πάνω απ 'όλα θα αποκαταστήσει την τάξη στους δρόμους μας: μια συντριπτική επίδειξη δύναμης που θα διαλύσει, θα διαρκέσει και τελικά θα αποτρέψει τους παραβάτες», έγραψε.
Η εφημερίδα αρχικά είχε στηρίξει το δημοσίευμα, λέγοντας ότι η συντακτική σελίδα πρέπει να αντικατοπτρίζει διαφορετικές απόψεις. Αλλά στη συνέχεια είπε ότι το άρθρο «δεν πληρούσε» τα πρότυπα της. Η αλλαγή αυτή αυτή ήρθε μετά την κατακραυγή, τόσο από το κοινό όσο και από το προσωπικό της εφημερίδας, αφού δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο των ΝΥΤ την περασμένη Τετάρτη. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας μάλιστα μερικοί δημοσιογράφοι την επομένη δεν πήγαν στη δουλειά τους.
Ο Μπένετ, ο οποίος ήταν στη θέση από το 2016, παραδέχθηκε αργότερα ότι δεν είχε διαβάσει το κομμάτι πριν από τη δημοσίευσή του. Το άρθρο του γερουσιαστή του Αρκάνσας ζητούσε «μια συντριπτική επίδειξη δύναμης» ενάντια σε ομάδες που περιέγραψε ως «ταραξίες».
Η δημοσίευσή του έγινε καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. «Ως μαύρη γυναίκα, ως δημοσιογράφος, ντρέπομαι βαθιά που το κάναμε αυτό», έγραψε στο Twitter η δημοσιογράφος Νίκολα Χάνα-Τζόουνς, κάτοχος βραβείου Πούλιτζερ.
Σε σημείωμα προς το προσωπικό την Κυριακή, ο εκδότης της New York Times AG Sulzberger δήλωσε: «Την περασμένη εβδομάδα είδαμε μια σημαντική βλάβη στις διαδικασίες της επεξεργασίας μας, όχι την πρώτη που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια». Το σημείωμα ανέφερε ότι ο Μπένετ παραιτήθηκε αφού συμφώνησε ότι «θα χρειαστεί μια νέα ομάδα για να ηγηθεί του τμήματος σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών». Το κομμάτι του Κότον δεν αναφέρθηκε καν.
Σε μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με όλο το προσωπικό την Παρασκευή, ο Μπένετ, 54 ετών, ζήτησε συγγνώμη για το άρθρο γνώμης, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να είχε δημοσιευτεί και ότι δεν το είχε επεξεργαστεί αρκετά προσεκτικά. Σε σημείωση συντακτών που δημοσιεύτηκε αργά την Παρασκευή υπογραμμίζονται οι πραγματικές ανακρίβειες και ένας «άσκοπα σκληρός» τόνος. «Το δοκίμιο δεν ανταποκρίθηκε στα πρότυπα μας και δεν έπρεπε να έχει δημοσιευτεί», ανέφερε το σημείωμα.
Η ταχεία πτώση του Μπένετ από μια από τις πιο ισχυρές θέσεις στην αμερικανική δημοσιογραφία έρχεται καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για τον ρατσισμό στην επιβολή του νόμου και την κοινωνία.
Το Σάββατο το βράδυ, ο Stan Wischnowski παραιτήθηκε από αρχισυντάκτης του The Philadelphia Inquirer ημέρες μετά από ένα άρθρο στην εφημερίδα σχετικά με τις επιπτώσεις των διαμαρτυριών στο αστικό τοπίο με τίτλο «Buildings Matter, Too» (Και τα κτίρια έχουν σημασία).
Ο τίτλος ανάγκασε σε συγγνώμη από πλευράς της εφημερίδας, οδήγησε σε μία έντονη σύσκεψη του προσωπικού και μια «υποτιθέμενη ασθένεια», που επικαλέστηκαν δεκάδες δημοσιογράφοι της εφημερίδας.
Η θητεία του Μπένετ, η οποία ξεκίνησε το 2016, χαρακτηρίστηκε από πολλά λάθη. Την περασμένη άνοιξη, οι The Times ζήτησαν συγνώμη για ένα αντισημιτικό καρτούν που εμφανίστηκε στις σελίδες Γνώμης της διεθνούς έκδοσής του.
Τον περασμένο Αύγουστο, ένα ομοσπονδιακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Σάρα Πάλιν, η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος, θα μπορούσε να προβεί σε αγωγή δυσφήμισης εναντίον των Times σε μια έκδοση υπό τις οδηγίες Μπένετ, η οποία συνέδεσε ανακριβώς τις δηλώσεις της με τον πυροβολισμό του Κογκρέσου το 2011.
Στα τέσσερα χρόνια του ως αρχισυντάκτης, ο Μπένετ επεδίωξε να επεκτείνει το εύρος του τμήματος, καθιστώντας το πιο ανταποκρινόμενο στα πρωτοποριακά νέα και πιο κοντά στην κάλυψη θεμάτων για τη βιομηχανία της τεχνολογίας. Αλλά ενώ προσέλαβε πολλούς προοδευτικούς αρθρογράφους, πρόσθεσε επίσης συντηρητικές φωνές στο παραδοσιακά φιλελεύθερο τμήμα. Μείωσε τον αριθμό των μη υπογεγραμμένων εκδόσεων και ενθάρρυνε τα μέλη του συντακτικού συμβουλίου να γράψουν περισσότερα υπογεγραμμένα κομμάτια γνώμης.
Με πληροφορίες από τους New York Times/BBC/CNN
σχόλια