«Καμπανάκι» από ΟΗΕ και ΠΟΥ: Οι πανδημίες οφείλονται στην καταστροφή της φύσης

«Καμπανάκι» από ΟΗΕ και ΠΟΥ: Οι πανδημίες οφείλονται στην καταστροφή της φύσης Facebook Twitter
EPA
0

Πανδημίες όπως ο κορωνοϊός είναι προϊόν της καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και του WWF και ο κόσμος αποφεύγει να δει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες. 
 

Συγκεκριμένα η λαθροθηρία και η εμπορία άγριων ζώων καθώς και η καταστροφή δασών και άλλων περιοχών εξακολουθούν να είναι οι «κινητήριες δυνάμεις» πίσω από τον αυξανόμενο αριθμό ασθενειών που μεταπηδούν από την άγρια ζωή στους ανθρώπους, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν τα ηγετικά στελέχη των οργανισμών στον Guardian.

Παράλληλα ζητούν μία «πράσινη και υγιή» επαναφορά μετά την πανδημία και μεταρρυθμίσεις με στόχο την «καταστροφική γεωργία» και τη «μη βιώσιμη διατροφή». Από την πλευρά της, έκθεση του WWF, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, προειδοποιεί πως ο κίνδυνος εμφάνισης στο μέλλον μιας νέας ασθένειας είναι υψηλότερος από ποτέ. Παράλληλα επισημαίνει ότι η ασθένεια αυτή δύναται να προκαλέσει καταστροφή στην υγεία, στις οικονομίες και στην παγκόσμια ασφάλεια.

Όπως μεταδίδει ο Guardian υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν εκδώσει σειρά προειδοποιήσεων από τον Μάρτιο με τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο σε θέματα βιοποικιλότητας να υποστηρίζουν ότι ακόμη πιο θανατηφόρα κρούσματα ασθενειών είναι πιθανά στο μέλλον, εάν δεν σταματήσει άμεσα η ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού κόσμου. Παράλληλα, εφέτος τον Ιούνιο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το περιβάλλον και ένας διακεκριμένος οικονομολόγος δήλωσαν πως ο κορωνοϊός αποτελεί ένα «σήμα SOS» για τις ανθρώπινες δραστηριότητες και ότι η κρατούσα οικονομική σκέψη «δεν αναγνωρίζει ότι ο ανθρώπινος πλούτος εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον». 

«Έχουμε δει πολλές ασθένειες να αναδύονται με τα τελευταία χρόνια, Zika, AIDS, Sars και Έμπολα και όλες προέρχονται από ζωικούς πληθυσμούς που βρίσκονται κάτω από σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις», υποστηρίζουν οι Elizabeth Maruma Mrema, επικεφαλής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, Maria Neira, διευθύντρια περιβάλλοντος και υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Marco Lambertini, επικεφαλής του WWF International, με άρθρο τους στη βρετανική εφημερίδα όπου κάνουν λόγο «για εκδηλώσεις της επικίνδυνα ανισόρροπης σχέσης μας με τη φύση». 

«Όλα δείχνουν ότι η δική μας καταστροφική συμπεριφορά απέναντι στη φύση θέτει σε κίνδυνο τη δική μας υγεία, μια σκληρή πραγματικότητα που αγνοούμε συλλογικά εδώ και δεκαετίες». 

Παράλληλα υποστηρίζουν πως ενώ ο κορωνοϊός μας έδωσε έναν ακόμη λόγο για την προστασία της φύσης «βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο» και παραθέτουν αναφορές για αυξημένη λαθροθηρία, παράνομη υλοτομία και δασικές πυρκαγιές σε Μεκόνγκ, Αμαζόνιο και Μαδαγασκάρη ενώ καταγγέλλουν ότι πολλές χώρες εμπλέκονται σε βιαστικά «περιβαλλοντικά πισωγυρίσματα» και περικοπές στη χρηματοδότηση για την προστασία του περιβάλλοντος. 

«Πρέπει να υποστηρίξουμε μια δίκαιη, υγιή και πράσινη ανάκαμψη και να ξεκινήσουμε μια ευρύτερη μεταμόρφωση προς ένα μοντέλο που θα θέτει τη φύση ως θεμέλιο μιας υγιούς κοινωνίας». Σύμφωνα με τα τρία ανώτερα στελέχη η εξοικονόμηση πόρων από «την προστασία του περιβάλλοντος, τα συστήματα υγείας και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης» έχει ήδη αποδεχθεί λανθασμένη και «ο λογαριασμός θα πληρωθεί πολλές φορές». 

Η έκθεση του WWF καταλήγει αναφέροντας ότι οι βασικοί παράγοντες για ασθένειες που μεταδίδονται από τα άγρια ζώα στον άνθρωπο είναι η καταστροφή της φύσης, η εντατικοποίηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, καθώς και η εμπορία και η κατανάλωση άγριων ζώων. Η έκθεση καλεί όλες τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν και να επιβάλουν νόμους για να σταματήσει η καταστροφή της φύσης.

Το βόειο κρέας, το φοινικέλαιο και η σόγια συγκαταλέγονται μεταξύ των προϊόντων που συνδέονται συχνά με την αποψίλωση των δασών και οι επιστήμονες υποστηρίζουν συχνά ότι η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη.

Σύμφωνα με το WWF το 60-70% των νέων ασθενειών που εμφανίστηκαν στους ανθρώπους μετά το 1990 προέρχονταν από την άγρια φύση. Κατά την ίδια περίοδο, έχουν αποψιλωθεί 178 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, έκταση επτά φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Περιβάλλον / 2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με την ανάλυση, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία
LIFO NEWSROOM
Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM