Έκρηξη ηφαιστείου στην Αλάσκα «έριξε» τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία - Φως στο μυστήριο της ανεξήγητα ψυχρής περιόδου

Έκρηξη ηφαιστείου στην Αλάσκα «έριξε» τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία - Φως στο μυστήριο της ανεξήγητα ψυχρής περιόδου Facebook Twitter
0

Βάσιμες ενδείξεις για την προέλευση μιας έως τώρα ανεξήγητης ακραίας κρύας περιόδου στην αρχαία Ρώμη και τις γειτονικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ανακοίνωσε πως βρήκε μια μεγάλη διεθνής ομάδα επιστημόνων και ιστορικών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αρχαίες γραπτές πηγές αναφέρουν ότι την εποχή περίπου της δολοφονίας του Ιουλίου Καίσαρα, το 44 π.Χ., ο Ήλιος «είχε εξαφανιστεί από τον ουρανό» και υπήρξε στη Ρώμη μια περίοδος ασυνήθιστου κρύου κλίματος, που συνοδεύθηκε από την καταστροφή γεωργικών καλλιεργειών, πείνα (υπάρχουν αναφορές και για την Ελλάδα), αρρώστιες, καθώς επίσης κοινωνική και πολιτική αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ένας συνδυασμός παραγόντων, που εξασθένησε τη δημοκρατία στη Ρώμη ανοίγοντας το δρόμο στην αυτοκρατορία, ενώ ανάλογη αρνητική επίδραση πιστεύεται ότι υπήρξε στο Πτολεμαϊκό Βασίλειο της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την νέα μελέτη, αιτία για όλα αυτά τα γεγονότα θεωρείται μια πανίσχυρη έκρηξη του ηφαιστείου Οκμόκ στις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκα, στην άλλη άκρη της Γης, η οποία είχε ως συνέπεια να μειωθεί για καιρό η ηλιοφάνεια και να πέσει η θερμοκρασία. 

Η έρευνα
Υπήρχαν εδώ και καιρό υποψίες ότι κάποια ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να είχε συνεισφέρει της, αλλά έως τώρα δεν είχε βρεθεί το υπεύθυνο ηφαίστειο. Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τζόε ΜακΚόνελ του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ερήμου στη Νεβάδα, ανέλυσαν ηφαιστειακή τέφρα που βρέθηκε σε αρκτικούς πυρήνες πάγου στη Γροιλανδία και στη Ρωσία και οδηγήθηκαν, όπως φαίνεται, στην λύση. 

Από τη γεωχημική ανάλυση, αποκαλύπτεται μια αρχική ηφαιστειακή έκρηξη το 45 π.Χ. και μια δεύτερη ισχυρότερη το 43 π.Χ., η οποία άφησε ίχνη τέφρας δύο χρόνια αργότερα. 

Χάρη θέση του ηφαιστείου στα βόρεια, τα σωματίδια της τέφρας μπορούσαν εύκολα να ανέβουν στη στρατόσφαιρα και να ταξιδέψουν από εκεί σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πλέον είναι σε θέση να συσχετίσουν το κρύο κλίμα της ανατολικής Μεσογείου πριν 2.000 χρόνια με την έκρηξη του Οκμόκ το 43 π.Χ.. Ήταν μία από τις πιο ισχυρές εκρήξεις στον κόσμο κατά τα τελευταία 2.500 χρόνια, η οποία οδήγησε στη δημιουργία μιας μεγάλης καλδέρας διαμέτρου δέκα χιλιομέτρων στα νησιά της Αλάσκα.

«Το να βρούμε στοιχεία ότι ένα ηφαίστειο στην άλλη πλευρά της Γης εξερράγη και ουσιαστικά συνέβαλε στην πτώση των Ρωμαίων και των Αιγυπτίων, είναι συναρπαστικό. Δείχνει σίγουρα πόσο διασυνδεμένος ήταν ο κόσμος ακόμη και πριν από 2.000 χρόνια», δήλωσε ο ΜακΚόνελ.

«Το τέλος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας συνέβη στη διάρκεια αυτών των δύο ετών ακραίου κλίματος. Θα μπορούσε να είναι σύμπτωση, αλλά δεν φαίνεται πιθανό», πρόσθεσε.

Τα δύο χρόνια που ακολούθησαν την έκρηξη το 43 π.Χ., ήταν από τα πιο κρύα στο βόρειο ημισφαίριο κατά τα τελευταία 2.500 χρόνια, ενώ η επόμενη δεκαετία εκτιμάται ότι ήταν η τέταρτη πιο κρύα. Τα κλιματικά μοντέλα εκτιμούν ότι τα καλοκαίρια και τα φθινόπωρα μετά την έκρηξη, η μέση θερμοκρασία στη νότια Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική ήταν έως επτά βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τις κανονική για την εποχή.

Παράλληλα, οι βροχές στη νοτιοανατολική Ευρώπη το καλοκαίρι ήταν 50% έως 120% περισσότερες και πιο έντονες από τις συνηθισμένες, ενώ το φθινόπωρο που ακολούθησε αυξήθηκαν κατά 400%. 

«Στη Μεσόγειο αυτές οι υγρές και ακραία κρύες συνθήκες πιθανώς μείωσαν τις γεωργικές αποδόσεις και επιδείνωσαν τα προβλήματα τροφοδοσίας στη διάρκεια των συνεχιζόμενων πολιτικών αναταραχών της περιόδου», δήλωσε ο αρχαιολόγος Άντριου Ουίλσον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Ιδιαίτερα σοβαρή ήταν η καταστροφή λόγω πλημμύρας του Νείλου την εποχή της έκρηξης του Οκμόκ, μια περίοδος λιμού και αρρώστιας που αναφέρεται στις αιγυπτιακές πηγές. Οι κλιματικές επιπτώσεις αποτέλεσαν ένα σοβαρό σοκ σε μια ήδη στρεσαρισμένη κοινωνία σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας της», ανέφερε ο ιστορικός Τζόε Μάνινγκ του Πανεπιστημίου Γιέηλ.

Άλλοι πάντως επιστήμονες, σύμφωνα με το «Science», εμφανίζουν μεγαλύτερο σκεπτικισμό, θεωρώντας ότι η δημοκρατία στη Ρώμη βρισκόταν ήδη σε φάση αποδρομής αρκετό καιρό πριν την ηφαιστειακή έκρηξη. Ο θάνατος του Κικέρωνα το 42 π.Χ. θεωρείται το συμβολικό τέλος της ρωμαϊκής δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί ένα ακουστικό εγκεφαλικής διέγερσης να αποτελεί λύση για την κατάθλιψη;

Τech & Science / Μπορεί ένα ακουστικό εγκεφαλικής διέγερσης να αποτελεί λύση για την κατάθλιψη;

Οι κατασκευαστές μιας συσκευής που παρέχει μικρά ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο χαιρετίζουν την τεχνολογία ως μια πρωτοποριακή θεραπεία για την ψυχική υγεία, αλλά κάποιοι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί
LIFO NEWSROOM
Το DNA θα μπορούσε να ταυτοποιήσει τα θύματα ενός serial killer 30 χρόνια μετά την ανακάλυψη στοιχείων

Διεθνή / Το DNA θα μπορούσε να ταυτοποιήσει τα θύματα ενός serial killer 30 χρόνια μετά την ανακάλυψη στοιχείων

Η διαδικασία ταυτοποίησης περιλαμβάνει τη λήψη δειγμάτων DNA από τα υπολείμματα και τη σύγκρισή τους με τα γενετικά προφίλ συγγενών μέσω του συστήματος CODIS του FBI
LIFO NEWSROOM
Ένα ποτήρι γάλα ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά 20%

Τech & Science / Ένα ποτήρι γάλα ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά 20%

Επιστημονική μελέτη συμπεραίνει ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου, ενώ το αλκοόλ και το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η «πλανητική παρέλαση» και πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

Τech & Science / Σπάνια ευθυγράμμιση 7 πλανητών: Θα είναι ορατοί σχεδόν ένα μήνα - Τι θα συμβεί στις 28 Φεβρουαρίου

Οι πλανήτες Κρόνος, Ερμής, Ποσειδώνας, Αφροδίτη, Ουρανός, Δίας και Άρης θα είναι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό, ακόμη και με γυμνό μάτι - Στις 21 Ιανουαρίου αναμένεται μεγάλη ευθυγράμμιση των έξι από τους 7 πλανήτες
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες ζητούν να οριστεί νέος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα διαστημικά σκουπίδια

Τech & Science / Επιστήμονες ζητούν να οριστεί νέος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα διαστημικά σκουπίδια

Η πρόταση ενισχύει την ιδέα ότι οι επιτυχίες στην προστασία της Γης μπορούν να εφαρμοστούν και στο Διάστημα, με στόχο την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές
LIFO NEWSROOM
Στο νέο Facebook, οι χρήστες θα μπορούν να αποκαλούν «ψυχασθενείς» τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Τech & Science / Στο νέο Facebook, οι χρήστες θα μπορούν να αποκαλούν «ψυχασθενείς» τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Πώς οι αλλαγές του Ζούκερμπεργκ θα επιτρέπουν τη ρητορική μίσους - Ο καθένας θα μπορεί να αποκαλεί τις γυναίκες «αντικείμενα του σπιτιού», στο πλαίσιο των σαρωτικών αλλαγών στις πλατφόρμες της Meta
LIFO NEWSROOM
Facebook: Οι αλλαγές στο Marketplace για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ

Τech & Science / Facebook: Οι αλλαγές στο Marketplace για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ

Οι ρυθμιστικές αρχές κατηγόρησαν τη Meta ότι απέκλεισε παράνομα τον ανταγωνισμό, συνδέοντας το Marketplace με το κοινωνικό της δίκτυο και διαφημίζοντάς το στους χρήστες ανεξαρτήτως συναίνεσης
LIFO NEWSROOM