Μια απεικόνιση του νεαρού Ιησού Χριστού, ηλικίας τουλάχιστον 1500 ετών, ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ.
Πρόκειται για μια ξεθωριασμένη τοιχογραφία στην οροφή εκκλησίας στην κατεστραμμένη πόλη Σίβτα, στην έρημο Νεγκέβ.
Η ανακάλυψη έγινε από την ιστορικό της τέχνης Έμα Μααγιάν Φανάρ που εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Χάιφα. Πρώτη φορά αντίκρισε αυτό που αποδείχθηκε πως είναι απεικόνιση του Χριστού το 2017. Στην αρχή είδε ζωγραφισμένα μάτια πάνω στο ταβάνι, που αποδείχθηκε πως ήταν τα απομεινάρια μιας τοιχογραφίας που δείχνει τη βάφτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό.
Τελικά η ξεθωριασμένη εικόνα, αποδείχθηκε πως είναι η παλαιότερη απεικόνιση του Χριστού που έχει ανακαλυφθεί στο Ισραήλ. Ο συγκεκριμένος ναός που εντοπίστηκε η τοιχογραφία χρησιμοποιούνταν για βαφτίσεις. Οι εκκλησίες που έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο χρονολογούνται μεταξύ 4ου και 6ου μετά Χριστόν αιώνα.
Στην τοιχογραφία, ο Ιησούς απεικονίζεται ως ένας νέος άντρας με κοντό, σγουρό μαλλί. Σύμφωνα με τη Μααγιάν Φανάρ η απεικόνιση του Χριστού με κοντό μαλλί μπορεί να μην είναι γνώριμη στο ευρύ κοινό, αλλά ήταν συνηθισμένη στο ανατολικό κομμάτι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ειδικά στην Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και τη Συρία.
Σταδιακά όμως επικράτησε η βυζαντινή εκδοχή με μακρύ μαλλί και γένια, που είναι η πιο δημοφιλής σήμερα.
Σύμφωνα με την ειδικό, ο Χριστός απεικονίζεται ως ένας πολύ νεαρός άντρας γιατί η βάφτιση του στον Ιορδάνη συμβολίζει «μια νέα γέννηση». Για τον ίδιο λόγο η τοιχογραφία παρουσιάζει μια μεγαλύτερη εικόνα του Ιωάννη του Βαπτιστή.
Στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο αρχαιολογικό περιοδικό Antiquity, αναφέρει πως η εικόνα του Χριστού «με κοντό σγουρό μαλλί, μακρύ πρόσωπο, μεγάλα μάτια και στενόμακρη μύτη» αντιπροσωπεύει την αντίληψη για την εμφάνιση του που υπήρχε στον 6ο μ.Χ αιώνα και όχι ομοιότητα με την πραγματική του εμφάνιση, για την οποία τα χριστιανικά κείμενα δεν αναφέρουν κάτι.
Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είναι γνωστός εδώ και περίπου 150 χρόνια, με την πρώτη ολοκληρωμένη ανασκαφή του να γίνεται το 1914.
Ένας από τους αρχαιολόγους που συμμετείχαν τότε στην ανασκαφή ήταν ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, που αργότερα έγινε γνωστός ως «ο Λόρενς της Αραβίας».
Με πληροφορίες από LiveScience
σχόλια