Χειρόγραφη επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν γνωστή ως το «Θεϊκό γράμμα» ξεπέρασε τα 1.3 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη.
Η επιστολή έκτασης μιάμισης σελίδας που γράφτηκε το 1954 στα Γερμανικά απευθύνεται στον φιλόσοφο Έρικ Γκούντκιντ και περιέχει σκέψεις για το Θεό, τη Βίβλο και τον Ιουδαϊσμό.
Σε αυτή ο Αϊνστάιν αναφέρει ότι «Η λέξη Θεός δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία έκφραση της ανθρώπινης αδυναμίας, η Βίβλος μία συλλογή αξιέπαινων αλλά πρωτόγονων μύθων οι οποίοι είναι κατ' ουσίαν παιδαριώδεις».
Η συγκεκριμένη φράση θεωρείται ως η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι ο φυσικός που θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα ήταν άθεος. Ο ίδιος υποστήριζε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μάλιστα απεχθανόταν τέτοιου είδους κατηγορίες.
Στην επιστολή που δημοπρατήθηκε στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ο Αϊνστάιν, Εβραίος στο θρήσκευμα, εκφράζει την απογοήτευσή του για τον Ιουδαϊσμό. «Για εμένα, η Εβραϊκή θρησκεία, όπως και οι υπόλοιπες, δεν είναι παρά η μετενσάρκωση των πιο παιδαριωδών προκαταλήψεων. Και οι Εβραίοι, για τους οποίους νιώθω τιμή που ανήκω αλλά και των οποίων την νοοτροπία ενστερνίζομαι, δεν έχουν καμία διαφορά από εμένα ή οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο» αναφέρει.
«Όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω μέσα από τις εμπειρίες μου δεν υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που να είναι καλύτερες από κάποιες άλλες κι ας φυλάσσονται από τους χειρότερους καρκίνους ή την έλλειψη εξουσίας. Με άλλα λόγια, δεν μπορώ να δω οτιδήποτε 'εκλεκτό' σε αυτούς»
Η επιστολή είχε γραφτεί ως απάντηση στο βιβλίο του Γκουντκιντ με τίτλο «Επέλεξε Ζωή: Το Βιβλικό Κάλεσμα στην Επανάσταση». Μάλιστα είχε φυλαχτεί ανάμεσα στα χαρτιά του αλλά ήρθε στην επιφάνεια με σκοπό την δημοπράτησή της στο Λονδίνο το 2008.
Σύμφωνα με το βιβλίο «Αϊνστάιν: Η ζωή, η βιογραφία» που κυκλοφόρησε το 1996, ο κορυφαίος φυσικός ήταν βαθιά θρησκευόμενος κατά την παιδική ηλικία αλλά στην εφηβεία «εγκατέλειψε την άκριτη θρησκευτική του πίστη καθώς, αισθάνθηκε ότι είχε εξαπατηθεί».
Είχε δηλώσει ότι πιστεύει στον «Θεό του Σπινόζα» αναφερόμενος στον Βαρούχ Σπινόζα διανοητή του 17ου αιώνα ο οποίος «αποκαλύπτει την αρμονία του κόσμου μέσα από νόμους και όχι μέσα από έναν θεό που αποφασίζει για το μέλλον και τις πράξεις της ανθρωπότητας».
Με πληροφορίες από τον Guardian